Την ανάγκη προώθησης της ανάπλασης της Περιφερειακής Τάφρου ανέδειξε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης κατά την περιήγησή του στην περιοχή της Μαλακοπής.
Τόνισε ότι η δημοτική αρχή οφείλει να αξιοποιήσει την υφιστάμενη μελέτη για την ανάπλαση της Περιφερειακής Τάφρου, ώστε να αποτελέσει χώρο πρασίνου, περιπάτου, ποδηλατόδρομου, αθλοπαιδιών, παιδικών χαρών.
«Η ανάπλαση της τάφρου είναι ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, που χρειάζεται την ειλικρινή συνεργασία όλων των δήμων της περιοχής», πρόσθεσε. «Ακόμη και αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν, το έργο είναι ίσως εφάμιλλο σε σπουδαιότητα με το έργο της ανάπλασης της Νέας Παραλίας. Ο Δήμος οφείλει να προωθήσει την προσπάθεια αυτή ώστε να αναβαθμισθούν περιβαλλοντικά η 4η και 5η Δημοτική Κοινότητα – και μαζί ολόκληρη η πόλη».
Οι κάτοικοι στις συζητήσεις τους με τον Σταύρο Καλαφάτη σημείωσαν τη σημασία των κοιμητηρίων της περιοχής αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Εντάξει» περιλαμβάνεται η διαμόρφωση πλατείας μπροστά στην είσοδο των Κοιμητηρίων Μαλακοπής και η ανάδειξη των Κοιμητηρίων σε χώρο ιστορικής μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων (Καππαδοκίας, Ιωνίας), σε συνεργασία με τα αντίστοιχα σωματεία-συλλόγους.
Το σχέδιο που παρουσίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Εντάξει» για την περιοχή της Μαλακοπής περιλαμβάνει ακόμα:
• Περιβαλλοντική αναβάθμιση ρέματος Πολυγνώτου με αντιπλημμυρικά έργα και απομάκρυνση αυθαιρέτων
• Κατασκευή πεζογέφυρας στο ύψος της οδού Καβείρων, για την καλύτερη επικοινωνία των γύρω περιοχών, που αποτελεί πολυετές αίτημα των κατοίκων
• Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων στην περιοχή Άνω Τούμπας.
• Ανακατασκευή παιδικού σταθμού «Μέγας Αλέξανδρος».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Εντάξει» επανέλαβε την πρότασή του για διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού διαμόρφωσης χαρακτηριστικών σημείων του περιαστικού δάσους του Σειχ Σου. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους κατοίκους στο Κρυονέρι και τη Μαλακοπή, οι οποίοι έχουν πρόσβαση από τη γέφυρα της Περραιβού. Όπως είπε, «με το master plan “Σταυροδρόμι” και ειδικότερα σε σχέση με τον πόλο του Σέιχ Σου, επιδιώκουμε να εντάξουμε το δάσος στην καθημερινή δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της πόλης.»