Είναι καιρός οι Θεσσαλονικείς να συμφωνήσουμε στην ταυτότητα που πρέπει να έχει η πόλη μας στο μέλλον, μια ταυτότητα ως “πόλη-πόλος”. Μια πόλη πρωτοπόρος στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, εκπέμποντας την πρόοδο αυτή, στην ευρύτερη περιφέρειά της. Μια πόλη που αξιοποιεί όλα της τα πλεονεκτήματα και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας προωθεί την υιοθέτηση χρήσεων που εκτείνονται από τον ηλεκτρονικό συντονισμό της αποκομιδής απορριμμάτων, μέχρι τις εφαρμογές ψηφιακής δημοκρατίας για τη γνωμοδότηση των πολιτών σε θέματα της πόλης.
Το σχέδιο «Έξυπνη Θεσσαλονίκη», περιλαμβάνει συνοπτικά δύο τομείς:
Α) Εύρυθμη λειτουργία της πόλης.
Σε αυτόν τον τομέα εντάσσονται: 1) το κυκλοφοριακό και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με τη κίνηση ή τις πληροφορίες για τον φόρτο κίνησης, 2) η καθαριότητα και ο καλύτερος συντονισμός αποκομιδής των απορριμμάτων, 3) η εξυπηρέτηση των πολιτών με την «κατάργηση» επίσκεψης δημοτών σε υπηρεσίες και τον συντονισμό της καθημερινής φροντίδας των ηλικιωμένων στο σπίτι, 4) η ανάπτυξη νέων εργαλείων δια βίου μάθησης και 5) η «ψηφιακή δημοκρατία» με τη μαζική γνωμοδότηση πολιτών για θέματα της Θεσσαλονίκης.
Ειδικά για το κυκλοφοριακό προτείνουμε τη ριζική αναδιάρθρωση του μεταφορικού συστήματος της πόλης με εφαρμογή των υφιστάμενων μελετών και πορισμάτων των φορέων. Προτείνουμε, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την μείωση της παραβατικότητας στις λεωφορειογραμμές με τακτικές συσκέψεις με την Τροχαία, τη μελέτη προδιαγραφών στεγάστρων και στάσεων καθώς και την επέκταση της τηλεματικής. Παράλληλα, η αποκέντρωση των υπηρεσιών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης και την μείωση του προβλήματος θέσεων στάθμευσης. Ακόμη ένα μέτρο προς αυτή τη κατεύθυνση είναι η προσαρμογή του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης προκειμένου να αποδίδει προτεραιότητα στα λεωφορεία. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός σύγχρονου κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας, πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής και σύσταση σώματος ελεγκτών κυκλοφορίας. Σε ότι αφορά τη στάθμευση προτείνουμε –μεταξύ άλλων- τη δημιουργία παρκινγκ σε επιλεγμένα σημεία έτσι όπως έχουν αναλυτικά αναπτυχθεί στις μελέτες στρατηγικού σχεδιασμού της πόλης, καθώς και δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης μεγάλου μεγέθους (mega parkings) περιμετρικά του κέντρου σε συνεργασία με φορείς που διαθέτουν μεγάλα οικόπεδα εντός των ορίων του Δήμου (π.χ. ΟΣΕ, ΟΛΘ, ΔΕΘ). Ταυτόχρονα, θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη παράνομη στάθμευση σε οδούς μεγάλου πλάτους με μέτρα αστικής οδοποιίας (π.χ. μείωση του διαθέσιμου πλάτους κίνησης) καθώς και με μέτρα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και στάθμευσης.
Την ίδια ώρα, το ποδήλατο που είναι το πιο ήπιο μέσο μετακίνησης και το λιγότερο ρυπογόνο, καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Αναζητούμε, με τη συμμετοχή των πολιτών και ιδίως των ίδιων των ανθρώπων που σήμερα το χρησιμοποιούν, τις πιο εφικτές λύσεις. Δίνουμε έμφαση στην εξασφάλιση συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας, έτσι ώστε να παρέχεται η αναγκαία ασφάλεια στις μετακινήσεις των ποδηλατών.
Οφείλουμε άμεσα να μελετήσουμε διεξοδικά και να ενισχύσουμε με τις κατάλληλες υποδομές όλες τις κινήσεις των πεζών. Δεν αρκούν οι αποσπασματικές «αναπλάσεις» κάποιων πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης.
Β) Οικονομική ανάπτυξη της πόλης
Για την οικονομική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης προτείνουμε: 1) την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο λιμάνι της πόλης (φορτοεκφορτώσεις), 2) Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, 3) Ψηφιακές αγορές στις μικρές επιχειρήσεις και στις νεοφυείς (start up) επιχειρήσεις και 4) Ψηφιακές επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες.
Η “Έξυπνη Θεσσαλονίκη” –όπως προσωπικά την οραματίζομαι- αποσκοπεί στο να αξιοποιεί την τεχνολογική πρόοδο για τον άνθρωπο σε αρμονία με το περιβάλλον του, που να αξιοποιεί τα αναπτυξιακά της εργαλεία ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και τουριστικό σταυροδρόμι ιστορίας και πολιτισμών. Ώστε να αναδειχθεί ως μια σύγχρονη, ανταγωνιστική μεγαλούπολη, με ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά και υψηλή ποιότητα διαβίωσης για κατοίκους και επισκέπτες.
Προτείνουμε την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας σε αειφόρες και βιώσιμες παραγωγικές δραστηριότητες και με γνώμονα την έξυπνη εξειδίκευση. Στόχος μας είναι η στήριξη, διευκόλυνση και ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας χωρίς αποκλεισμούς για την ανάσχεση και μείωση της ανεργίας, με όχημα την εξωστρέφεια και καινοτομία και την αναζωογόνηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με ταυτόχρονη προστασία τους από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Στοχεύουμε στην ανάδειξη της δημιουργικότητας και του ταλέντου των νέων ανθρώπων προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης και τη διαμόρφωση αστικής επιχειρηματικής κουλτούρας, η οποία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Εν κατακλείδι θέλουμε μια Θεσσαλονίκη φιλόξενη προς τους πολίτες, γεμάτη ζωντάνια, εμπορική κίνηση, υπαίθριες δραστηριότητες, παρέες που περπατούν και κουβεντιάζουν απολαμβάνοντας τη βόλτα στο ιστορικό κέντρο, την παραλία, τα πάρκα, οικογένειες με μικρά παιδιά που κινούνται με άνεση στο πεζοδρόμιο. Μια τέτοια «καθημερινή Θεσσαλονίκη», λειτουργική, αναβαθμισμένη, καθαρή και ανθρώπινη, δηλαδή με λίγα λόγια μία πολιτισμένη πόλη, επιδιώκουμε και σχεδιάζουμε.