Την πεποίθησή του, πως ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει για τη Θεσσαλονίκη συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης και ταυτόχρονα πνευματική «ανάσα» για τους πολίτες, τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης σε παρουσίαση βιβλίου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο.
«Σημείο κλειδί για να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι πολιτισμού είναι μία δημοτική αρχή με θέληση και διάθεση για συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, τους δημιουργούς και την Πολιτεία», τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και επιταχυντής των πολιτιστικών δρώμενων στην πόλη. Σημείωσε μάλιστα ότι στο πρόγραμμα του συνδυασμού «εντάξει» περιλαμβάνεται δέσμευση «για να μετατρέψουμε το δήμο σε αρωγό των ιστορικών και σημαντικών πολιτιστικών φορέων της πόλης όπως το ΚΘΒΕ, το ΚΜΣΤ, το ΜΜΣΤ, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μουσείο Φωτογραφίας, αλλά και θεσμών όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, η Μπιενάλε εικαστικών».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «εντάξει» σημείωσε επίσης την ανάγκη μικροί δημοτικοί χώροι που σήμερα μένουν αναξιοποίητοι να διατίθενται σε δημιουργικές καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή πνευματικού έργου, που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης και να γίνει η Θεσσαλονίκη τόπος συνάντησης δημιουργών πολιτισμού.
Ο Σταύρος Καλαφάτης ξέκλεψε λίγη ώρα από τις προεκλογικές υποχρεώσεις προκειμένου να παραστεί στην παρουσίαση του μυθιστορήματος «Στα άδυτα των δυτών» της συγγραφέως Έλενας Χουσνή. Καθώς πρόκειται για την πρώτη εκδοτική προσπάθεια της συγγραφέως, ο Σταύρος Καλαφάτης ευχήθηκε καλή επιτυχία και τόνισε τη σημασία της συγγραφικής και γενικότερα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στη συζήτηση που έγινε μεταξύ της συγγραφέως και των δημοσιογράφων Τάσου Ρέτζιου, Δέσποινας Μερσιάδου και Γιάννη Κεσόπουλου αναλύθηκε το περιεχόμενο του βιβλίου και η σύγχρονη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Ο Σταύρος Καλαφάτης σε σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι αυτή η εποχή προσφέρεται για επαναπροσδιορισμό των αξιών και πρόσθεσε ότι η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για όλους μας να εμβαθύνουμε στην αξιολόγηση ανθρώπων, σχέσεων και θεσμών. «Μπορούμε πιο καθαρά πλέον να δούμε ποιος είναι δήθεν και ποιος είναι αξιόπιστος», τόνισε χαρακτηριστικά.