«Η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι μπροστά υπάρχει μακρύς και δύσκολος δρόμος». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά, για τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε πως «το θετικό είναι ότι αποφεύχθηκε η ρήξη» και «βρέθηκε ένας κοινός τόπος» και υπογράμμισε πως, «σε επίπεδο επικοινωνίας, από την πλευρά της κυβέρνησης ακούμε πολλά, αλλά στο τραπέζι πέφτουν λίγα».
Για το θέμα των εκδηλώσεων μετά την παρέλαση, που προωθεί ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, προέτρεψε για «σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε ό,τι κάνουμε». Διαπίστωσε πως ενώ παλιότερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που, τώρα είναι υπουργοί «πρωτοστατούσαν στο να σταματήσουν οι παρελάσεις, τώρα βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα συν-αντίληψη. Ακούγαμε για κλαρίνα και νταούλια που θα ηχούσαν και θα χόρευαν οι αγορές και τώρα τα ακούμε σε… άλλους χώρους. Ας μην πάμε σε υπερβολές» τόνισε και κατέληξε:
«Όλοι οι Έλληνες έχουμε έντονο τον πατριωτισμό και μπορούμε να τον εκφράζουμε με σοβαρότητα και ευθύνη, όπως απαιτούν οι εθνικές επέτειοι».
Για τις πρακτικές που ακολουθεί η νέα πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε: «Εδώ και 12 χρόνια βουλευτής, πρώτη φορά βλέπω Πρόεδρο της Βουλής να λειτουργεί μ αυτόν τον τρόπο. Δεν πιστεύω ότι αναβαθμίζει το ρόλο του κοινοβουλίου. Δεν πιστεύω ότι έχει κακή πρόθεση, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει», πρόσθεσε.
Όσο για τη στάση της στη ψηφοφορία για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης τόνισε πως έφερε σε δύσκολη θέση τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Πρώτα πρέπει να φοράμε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος και μετά της παράταξής μας», πρότεινε.
Ο Στ. Καλαφάτης ρωτήθηκε και για τη χθεσινή εισβολή φοιτητών στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ: «Είναι τραγικό. Κάθε εχέφρων άνθρωπος, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα, οφείλει όχι απλά να καταδικάζει, αλλά να παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις άμεσα», τόνισε. Όσον αφορά την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, ότι θα μπορούσαν οι πρυτανικές αρχές και οι άλλοι φοιτητές, με διάλογο να αντιμετωπίσουν παρόμοια φαινόμενα, όπως αυτό της Νομικής στην Αθήνα, υπογράμμισε πως η στάση αυτή του κ. Πανούση «ήταν μια πανεπιστημιακή θεώρηση. Ο κ. Πανούσης έχει, πλέον, άλλον, θεσμικό ρόλο και πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις».