Η κυβέρνηση φυγομαχεί αφήνοντας απροστάτευτα τα ελληνικά συμφέροντα!

Με αφορμή τις αντιφάσεις μεταξύ κυβερνητικών θέσεων και θέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, επί των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών Ε.Ε.-ΗΠΑ (TTIP), αλλά και τη σημασία αυτής της συμφωνίας για την προστασία των ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, ο Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε ερώτηση και έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφήνει να μιλούν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς.
Την ώρα που η Ελλάδα αναζητά και την παραμικρή αναπτυξιακή ώθηση, απέχει – με το πρόσχημα της μη ύπαρξης τελικού κειμένου- από μια διαπραγμάτευση που θα επηρεάσει τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές και ισορροπίες για δεκαετίες. Και μάλιστα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται και σ’ αυτό το θέμα σε διάσταση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εν μέσω αυτών των αντιφάσεων, μένουν ουσιαστικά απροστάτευτα και τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, που αποτελούν εμπορικούς “πρεσβευτές” της χώρας μας, αλλά και την ευκαιρία των Ελλήνων παραγωγών για ανταγωνιστική παρουσία στις διεθνείς αγορές. Κι όμως η ελληνική κυβέρνηση, των δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων, φαίνεται να καταθέτει αυτά τα όπλα στα πόδια του διεθνούς ανταγωνισμού και να φυγομαχεί, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά, ότι το μόνο σκληρό στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπραγμάτευση, είναι το αποτέλεσμα για τους Έλληνες και τα ελληνικά συμφέροντα.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
6183/15.6.2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΘΕΜΑ:ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP)

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου στις 13/05/16, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, η πρόοδος μετά το 13ο γύρο διαπραγματεύσεων της εμπορικής συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP).
Στο γύρο αυτό δεν σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος στα δύσκολα σημεία. Μεγάλο αγκάθι παραμένουν οι υπηρεσίες, η γεωργία και οι δημόσιες συμβάσεις.
Ωστόσο, μετά και τη δημοσιοποίηση εγγράφων από την Greenpeace (02/05), για την πίεση που δέχεται η ΕΕ από την αμερικανική πλευρά όσον αφορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στις διαπραγματεύσεις για την TTIP, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις.
Αντιδράσεις υπήρξαν κυρίως σε Γαλλία-Γερμανία. Στην τελευταία μάλιστα, πρόσφατη έρευνα (07/06) έδειξε πως περίπου 7 στους 10 Γερμανούς δεν συμφωνούν με την TTIP, ποσοστό διπλάσιο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες!
Τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποφύγουν τις πολυετείς συνομιλίες. Η γενική ιδέα είναι ότι θα πρέπει να είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τέλος του 2016, αλλά οι αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016 και οι επικείμενες σε Γαλλία (Απρίλιος 2017) και Γερμανία (Σεπτέμβριο 2017), δυσχεραίνουν περαιτέρω το στόχο αυτόν.
Σε κάθε περίπτωση, μετά και την ολοκλήρωση του 14ου γύρου τον Ιούλιο πρέπει να δοθεί ένα ενιαίο κείμενο διαπραγμάτευσης, αν οι δύο πλευρές θέλουν να προλάβουν τις παραπάνω προθεσμίες.
Σημειώνουμε πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εμπορίου (WTI), που ανατέθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ στην ΕΕ, η ΤΤΙΡ αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 0,4% και τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ κατά 13%.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της συμφωνίας TTIP, με την αιτιολογία ότι αποτελεί ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας, με ανάξιο λόγου αναπτυξιακό όφελος, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε εταιρείες να ενάγουν κυρίαρχα κράτη.
Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία πλευρά θεωρεί πως είναι ακόμα νωρίς για να έχει γνώμη διότι ακόμα γράφεται η TTIP και δεν υπάρχει ενιαίο κείμενο, ενώ από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που του ασκείται, στο μεγαλύτερο μέρος του πραγματοποιείται από τη δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία επισταμένως ζητάει την απόρριψη της TTIP .
Σημειώνουμε πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Υπουργός κ. Σταθάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου, δήλωσε πως «για τα ειδικότερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άμεση έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά για την αυξημένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων». Παράλληλα, εξέφρασε «τη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και κάλεσε να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Σύμφωνα με τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Ποια είναι η επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία TTIP

2.Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλίσουμε την πλήρη προστασία των ελληνικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης στην TTIP

Αθήνα 15 Ιουνίου 2016

Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης