Διπλά ήρωες οι πυροσβέστες στην κεντρική Μακεδονία λόγω εγκατάλειψης

«Με μοναδικό στήριγμα τον ηρωισμό τους προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά οι πυροσβέστες της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην περιοχή στη μοίρα τους.»

Αυτό τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ζητώντας την ενίσχυση των δυνάμεων της Π.Υ. ενόψει θέρους.

«Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, της Θεσσαλονίκης, όπου το 2006 υπηρετούσαν συνολικά 486 πυροσβέστες, ενώ σήμερα, δέκα χρόνια μετά, υπηρετούν 95 λιγότεροι με τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και με πεπαλαιωμένα οχήματα, που λειτουργούν χάρη στην …ευρηματικότητα και σε αυτοσχεδιασμούς των πυροσβεστών σε κάθε περίπτωση μηχανολογικής βλάβης», προσθέτει ο κ. Καλαφάτης. «Η συμβολή δε, των ανδρών της Πυροσβεστικής στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ιδίως η κάλυψη των αναγκών στην ευρύτερη περιοχή που σηκώνει το βάρος της προβληματικής κυβερνητικής διαχείρισης, επιτείνει τις επιχειρησιακές αδυναμίες. Η κυβέρνηση ας καταλάβει, ότι ο ρόλος της δεν περιορίζεται στο να αναγνωρίζει με δηλώσεις εκ των υστέρων τον ηρωισμό των Πυροσβεστών, αλλά έχει την ευθύνη εκ των προτέρων να αναγνωρίζει έμπρακτα την προσήλωσή τους στο καθήκον, βοηθώντας ουσιαστικά την προσπάθειά τους να το επιτελέσουν.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Τραγικές ελλείψεις εν όψει αντιπυρικής περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία.

Η έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου βρίσκει την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κεντρική Μακεδονία με μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα.
Οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής σε όλη την ευρύτερη περιοχή είναι υποστελεχωμένες. Η υπηρετούσα δύναμη στη Θεσσαλονίκη το 2006 ανερχόταν σε 486 πυροσβέστες και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, έχει μειωθεί κατά 95 πυροσβέστες με αποτέλεσμα η υφιστάμενη μάχιμη δύναμη πυροσβεστών στην πόλη αδυνατεί να εκπληρώσει τη δύσκολη αποστολή που της έχει ανατεθεί. Οι μηδενικές οργανικές θέσεις απιτείνουν το αδιέξοδο.
Η συμβολή δε, των ανδρών της Πυροσβεστικής στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ιδίως η κάλυψη των αναγκών στην ευρύτερη περιοχή που σηκώνει το βάρος της προβληματικής κυβερνητικής διαχείρισης, από κοινού με την υφιστάμενη λειψανδρία, προκαλεί περαιτέρω επιχειρησιακές αδυναμίες.
Επιπρόσθετα, οι ελλείψεις μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού ολοκληρώνουν την ήδη θλιβερή εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης των πυροσβεστικών υπηρεσιών στη μοίρα τους.
Τα διαθέσιμα πυροσβεστικά οχήματα είναι πεπαλαιωμένα και με σημαντικές μηχανικές βλάβες, η χρήση των οποίων βασίζεται κυριολεκτικά στον αυτοσχεδιασμό και στην ευρηματικότητα του προσωπικού που ενεργεί καθετί δυνατό για να τα θέσει σε λειτουργία.
Δεδομένου ότι, νέα ατομικά μέσα προσωπικής προστασίας δεν χορηγούνται, οι πυροσβέστες καλούνται να εκτελέσουν το καθήκον τους σε συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης επικινδυνότητας και επισφάλειας για τις ζωές τους καθώς αναγκάζονται να επιχειρούν με ελλιπή, φθαρμένο και ακατάλληλο ατομικό εξοπλισμό.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την επαρκή επάνδρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Κεντρική Μακεδονία και την προμήθεια τους με νέο μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό;
Αθήνα 14 Ιουνίου 2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης