«Αντί η Ελλάδα να πρωτοστατεί και να συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις μαζί με τα ευρωπαϊκά όργανα και τους εταίρους, με ευθύνη της κυβέρνησης κατέληξε αποδιοπομπαίος τράγος, εγκαλούμενη για μη επαρκή φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης. Η κυβέρνηση επιδεικνύει πρωτοφανή και ιδεοληπτική άγνοια της ευρωπαϊκής συγκυρίας και των εξελίξεων και με ευθύνη της κινδυνεύει να καταστεί η χώρα μας, εκτός από μία διαρκή αποθήκη ψυχών, και κράτος-μαξιλάρι των πιέσεων που θα ασκηθούν τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.»
Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, κατά την τοποθέτησή του σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου μπροστά στον υπαρκτό πλέον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.
Εκτός του κινδύνου κατάρρευσης της ευρωτουρκικής συμφωνίας, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε δύο ακόμα κινδύνους:
«Ο ένας ονομάζεται Δουβλίνο ΙΙΙ και ο άλλος, είναι η αποτυχία του προγράμματος για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Για το πρώτο, η επίσημη θέση της Κομισιόν, είναι ότι μέχρι την αναθεώρησή του, πρέπει να εφαρμόζεται ο σχετικός κανονισμός που είναι σε αναστολή προς το παρόν και ορίζει ότι η πρώτη χώρα εισόδου προσφύγων και μεταναστών, είναι υπεύθυνη για να διεκπεραιώσει τα αιτήματα ασύλου τους. Δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δύο έτη, ενώ η λήξη της αναστολής εφαρμογής προσδιορίζεται στο τέλος Δεκεμβρίου 2016, υπάρχει πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για την αντιμετώπιση του ζητήματος από την κυβέρνηση. Όσον αφορά τον δεύτερο κίνδυνο, ας παραδεχτούμε την ανεπαρκή εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης. Ένα έτος μετά την έναρξη συνολικά, 5.651 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα (4.455) και την Ιταλία (1.196), αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 3,5% του συνολικού αριθμού των 160.000 μετεγκαταστάσεων που συμφωνήθηκαν σε ορίζοντα 2ετίας. Μιλάμε δηλαδή για μετεγκατάσταση άλλων 30.000 μέσα στο επόμενο έτος. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος; Είναι έτοιμη η κυβέρνηση γι αυτό; Τι απαντάτε κκ Υπουργοί στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής να μεταφερθούν 54.000 θέσεις υποδοχής που προορίζονταν για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στα κράτη μέλη; Ποια είναι η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση αυτή; Διακινδυνεύει την εφαρμογή της μετεγκατάστασης περαιτέρω αυτός ο οιονεί συμψηφισμός;»
Ο Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως έχει καταρρεύσει και το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του αριστερού ανθρωπισμού επικαλούμενος εκθέσεις από τη Διεθνή αμνηστία, που αναφέρει ότι «60.000 περίπου πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα υπό αποτρόπαιες και μη ασφαλείς συνθήκες» και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που μιλά για άθλιες συνθήκες διαβίωσης ανηλίκων, με τον κίνδυνο κακοποίησης και σεξουαλικής τους εκμετάλλευσης.
Απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς κατέληξε: «Η λέξη πρόληψη είναι άγνωστη προς εσάς. Διαχειριστική ανεπάρκεια, αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, ανακρίβειες ως προς τον αριθμό προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας, χιλιάδες ασυνόδευτοι ή μη ανήλικοι σε άθλιες συνθήκες, καθυστέρηση στην εκδίκαση προσφυγών και στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ευρωπαϊκή απομόνωση με κλειστά σύνορα, φράχτες και εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους, κατάρρευση και του πλεονεκτήματος του ανθρωπιστικού προσώπου της χώρας μας. Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά και δια στόματος πρωθυπουργού ότι το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης. Δυστυχώς όμως κκ. Υπουργοί φαίνεται ότι στα μάτια των περισσοτέρων ευρωπαίων εταίρων μας το “ευρωπαϊκό πρόβλημα” κατέληξε να είναι η χώρα μας.»