Για την κυβέρνηση, η Κεντρική Μακεδονία …δεν χρειάζεται ασθενοφόρα!

«Άλλη μία λαμπρή επιτυχία στη μακρά λίστα των επιτευγμάτων της προσέθεσε η κυβέρνηση στον τομέα της πολύπαθης υγείας εξαιρώντας από την προμήθεια νέων ασθενοφόρων την Κεντρική Μακεδονία και άλλες περιφέρειες που συγκεντρώνουν το 70% του πληθυσμού τις χώρας, παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει σχετικοί διαγωνισμοί μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.»

Αυτό επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό  να εξηγήσει τα αξιολογικά κριτήρια με τα οποία προτιμήθηκαν κάποιες περιφέρειες και «κόπηκαν» άλλες από την προμήθεια νέων ασθενοφόρων, αλλά και να παραθέσει στοιχεία για τις ενέργειες –ή την απουσία τους- προκειμένου να παραμείνουν λειτουργικά, έστω τα υφιστάμενα ασθενοφόρα στην περιοχή.

«Ήδη από την αρχή του 2016 η διοικητική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και ειδικότερα η πόλη της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν δυσεπίλητα προβλήματα καθώς πολλά οχήματα είναι ακινητοποιημένα λόγω είτε ανεπάρκειας προσωπικού που υπηρετούν ως πληρώματα των ασθενοφόρων, είτε λόγω μόνιμων μηχανικών βλαβών και παλαιότητας», τονίζει μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαφάτης.

«Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τα ασυνήθιστα πολλά τραγικά περιστατικά που έλαβαν χώρα τους θερινούς μήνες στην Χαλκιδική. Οι αναγκαστικές διακομιδές στα νοσοκομεία με οποιοδήποτε άλλο μέσο πλην ασθενοφόρου και η οδήγησή τους ακόμη και από δημάρχους, είναι φαινόμενα τα οποία ούτε εξαίρεση αποτελούν αλλά ούτε δυστυχώς και σενάρια κωμικοτραγικού έργου. Επιπρόσθετα, έχουμε την αυξηση των αναγκών, για την κάλυψη του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονικης και της ευρύτερης Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι σαφές πως η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, στην πράξη δεν έχουν την ίδια αξία που δήθεν δίνει κάθε τόσο με κενές υποσχέσεις και στομφώδεις δηλώσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 149/6-10-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

                                                      Υγείας

ΘΕΜΑ: ‘’Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ & ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ’’

Άλλη μία λαμπρή επιτυχία στη μακρά λίστα των επιτευγμάτων της προσέθεσε η κυβέρνηση στον τομέα της πολύπαθης υγείας εξαιρώντας την Κεντρική Μακεδονία από την προμήθεια νέων ασθενοφόρων.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία(ΠΟΕΔΗΝ) οι περιφέρειες  της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα καίτοι έγιναν οι σχετικοί διαγωνισμοί από τις Διοικητικές Περιφέρειες, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Στις συγκεκριμένες περιφέρειες κατοικεί το 70% περίπου του πληθυσμού της χώρας με ισάριθμο ποσοστό του προσωπικού και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα διοικητικά όρια αυτών των περιφερειών. Εξ αυτού αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως και οι ανάγκες σε σχέση με άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας είναι επίσης ιδιαίτερα μεγάλες.

Αντ’αυτού και μολονότι η προμήθεια νέων ασθεοφόρων οφείλεται σε πρωτοβουλία των περιφερειών, η κυβέρνηση επέλεξε να εξαιρέσει τις περιφέρειες με τις αυξημένες ανάγκες και να εφοδιάσει με νέα οχήματα άλλες περιφέρειες με μικρότερες ανάγκες με άγνωστα εν πολλοίς αξιολογικά κριτήρια.

Όπως έχει επισημανθεί, ήδη από την αρχή του 2016 η διοικητική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και ειδικότερα η πόλη της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν δυσεπίλητα προβλήματα καθώς πολλά οχήματα είναι ακινητοποιημένα λόγω είτε ανεπάρκειας προσωπικού που υπηρετούν ως πληρώματα των ασθενοφόρων είτε λόγω μόνιμων μηχανικών βλαβών και παλαιότητας.

Η ανάγκη ενδυνάμωσης του υφιστάμενου και αποδεκατισμένου έμψυχου δυναμικού και ενίσχυσης του στόλου των ασθενοφόρων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τα ασυνήθιστα πολλά τραγικά περιστατικά που έλαβαν χώρα τους θερινούς μήνες στην Χαλκιδική, λόγω της εποχιακά αυξημένης τουριστικής κίνησης, καθώς ο νομός, όσο ποτέ άλλοτε, έμεινε κυριολεκτικά αβοήθητος σε προσωπικό και ασθενοφόρα.

Οι αναγκαστικές διακομιδές στα νοσοκομεία με οποιοδήποτε άλλο μέσο πλην ασθενοφόρου και η οδήγησή τους ακόμη και από δημάρχους, είναι φαινόμενα τα οποία ούτε εξαίρεση αποτελούν αλλά ούτε δυστυχώς και σενάρια κωμικοτραγικού έργου.

Επιπρόσθετα, οι υφιστάμενες ήδη βεβαρυμένες υπηρεσίες έχουν επωμιστεί και τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών από τα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Καθίσταται σαφές πως η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, που σε μεγάλο ποσοστό χρηματοδοτούν από το υστέρημά τους τις δομές και τις υπηρεσίες του εθνικού συστήματος υγείας, τίθενται διαρώς υπό αίρεση με την αναποτελεσματική πολιτική υγείας που εμμένει να εφαρμόζει η σημερινή ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Προτίθεστε άμεσα να επανεξετάσετε την κατανομή της προμήθειας των νέων ασθενοφόρων στις περιφέρειες, αναπροσαρμόζοντας τον σχεδιασμό σας με κριτήριο πρώτιστα τις υφιστάμενες ανάγκες τους;

2.Προτιθεστε άμεσα να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ενίσχυσης του υπάρχοντος, μη επαρκούς έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στις υπηρεσίες υγείας της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε τα εναπομείναντα ασθενοφόρα να μην στερούνται σε όλες τις βάρδιες τα πληρώματά τους;

3.Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την ταχεία επισκευή, αποκατάσταση και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού ώστε τα πεπαλαιωμένα, πλημμελώς συντηρημένα και ακατάλληλα οχήματα που διαθέτουν οι υπηρεσίες, να επανέλθουν κανονικά στην υπηρεσία τους άμεσα;