Ο Σταύρος Καλαφάτης στο ka-business.gr
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    Με σεβασμό στον συμπολίτη ο Σταύρος Καλαφάτης έχει καταφέρει να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης όλα αυτά τα χρόνια με τους Θεσσαλονικείς, που όπως φαίνεται του δίνουν πάντα ψήφο εμπιστοσύνης. Για άλλη μία φορά ζητά να τον εμπιστευτούν στις 7 Ιουλίου καθώς κατεβαίνει στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Μιλά στη Ραλλιώ Λεπίδου, μεταξύ άλλων  για τις προτεραιότητές που θα θέσει για το καλό της πόλης.

Συνέντευξη στο ka-business.gr και τη Ραλλιώ Λεπίδου

Πώς βλέπετε αυτές τις βουλευτικές εκλογές συγκριτικά με άλλα χρόνια: Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μία πόλωση, ένας εκνευρισμός,  μία αγωνία.  Εσείς τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;

Είναι γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να φανατίσει, να πολώσει, να διχάσει. Καταστήσαμε σαφές πως δεν πρόκειται να παίξουμε στο ταμπλό που διάλεξε και την αναγκάσαμε να εγκαταλείψει κάποιες από τις πιο ακραίες μεθοδεύσεις της. Καθώς, ωστόσο, αδυνατούσε να συσπειρώσει, άρχισε να μηχανεύεται κάτι άλλο. Διαστρεβλώνει τις θέσεις μας και προσπαθεί να αντισυσπειρώσει. Δεν καταφέρνει, όμως, παρά μόνο να εκπέμπει τον εκνευρισμό που την κατέλαβε. Και αυτό συμβάλλει ώστε ο κόσμος να γνωρίσει ακόμη καλύτερα την αλαζονεία και τον πολιτικό καιροσκοπισμό που φώλιασαν στα δώματα της εξουσίας. Οι πολίτες τους αποδοκιμάζουν για τα ψέματα που είπαν, για το έγκλημα του 2015 που παραλίγο να σύρει τη χώρα σε εθνική περιπέτεια, για τον κυνισμό που έδειξαν κατά την τραγωδία στο Μάτι, για τους φόρους που επέβαλαν, για την υποβάθμιση της υγείας και της Παιδείας, για την έξαρση της εγκληματικότητας και την ασυδοσία των μπαχαλάκηδων, για την εξόντωση της μεσαίας τάξης. Αλλά και για την αλαζονεία, την οίηση, το νοσηρό κομματισμό. Ταυτόχρονα περιμένουν από εμάς, όχι μόνο την εφαρμογή του προγράμματός μας για λιγότερους φόρους και περισσότερες δουλειές, για ασφάλεια και καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και σταθερή προσήλωση στο μέτρο και τη μετριοπάθεια, τη σεμνότητα και την ευπρέπεια, την εθνική ενότητα.  Ξέρουμε, άλλωστε, ότι η γειτονιά μας βιώνει περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας, ότι η Τουρκία καραδοκεί, ότι τα εθνικά μας ζητήματα μπαίνουν σε ευαίσθητη φάση. Και ο κόσμος απαιτεί σταθερότητα, σύνεση, αποφασιστικότητα.

Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη σήμερα;

Είναι τεράστιο το θέμα της ασφάλειας που αντιμετωπίζει η πόλη. Το έμψυχο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας δεν επαρκεί. Γι αυτό και ο Κυράκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι από τις πρώτες προσλήψεις που θα γίνουν θα είναι αυτές νέων αστυνομικών. Τα παιδιά αυτά, άνδρες και γυναίκες, παιδιά της διπλανής πόρτας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος στερούνται και των απαραίτητων μέσων και αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Μεγάλα τα προβλήματα και στις συγκοινωνίες. Πήρε έναν ΟΑΣΘ με προβλήματα και κατάφεραν το ακατόρθωτο: Μείωσαν τον στόλο, έβγαλαν στους δρόμους λεωφορεία διαλυμένα, τα δρομολόγια έγιναν λιγότερα και η ταλαιπωρία μεγαλύτερη. Θέματα υπάρχουν και στο ΑΠΘ, αλλά και στα νοσοκομεία. Έχω δεσμευτεί ότι θα κάνω ό,τι μπορώ, από όποια θέση και αν έχω μετά τις 7 Ιουλίου, για να αποκτήσουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τη θέση που πρέπει να έχουν και να επιστραφεί το Πανεπιστήμιο στους φοιτητές του.

Εάν εκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας και οι δράσεις που θα αναπτύξετε στην πόλη;

Μία από τις πρώτες δράσεις θα αφορά τα νοσοκομεία. Με όποιον τρόπο είναι δυνατόν θα βοηθήσω. Θα αναπτύξω, παράλληλα, κάθε προσπάθεια για να αποδοθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στους φοιτητές του και να γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού. Όσο για το θέμα της Ασφάλειας, ήδη έχω συναντήσεις με αστυνομικούς, αλλά και αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και, πιστεύω ότι η πολιτική μας θα φέρει  άμεσα αποτελέσματα.

Ένα κλίμα δυσαρέσκειας πάντως υπάρχει το τελευταίο διάστημα με τα άτομα που έμειναν εκτός Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι αυτό το κλίμα θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα;

Μεμονωμένες περιπτώσεις πικρίας πάντοτε υπήρχαν και σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζουν το γενικό κλίμα. Οι πολίτες δεν ταυτίζονται με τις προσωπικές επιδιώξεις κανενός και δεν υποτάσσουν το συλλογικό στο ατομικό. Ξέρουν ότι η Πατρίδα μας την ώρα αυτή έχει ανάγκη μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και δεν θέλουν να υπάρξει κενό εξουσίας, δεν θέλουν να μείνει η χώρα ούτε μια ώρα ακυβέρνητη.  Το ενδεχόμενο, άλλωστε, αυτό θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους εθνικής περιπέτειας και δεν το αντέχουμε. Πάνω από το ατομικό, υπάρχει το συμφέρον της Παράταξης και πάνω από την Παράταξη υπάρχει το εθνικό συμφέρον και το κοινωνικό καλό.

Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος αυτή τη φορά, πολλοί είναι οι υποψήφιοι. Εσείς είστε ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει αφήσει το πολιτικό του  στίγμα στην Θεσσαλονίκη και έχετε μία δυναμική. Αυτό φτάνει για να επανεκλεγείτε; Γιατί κάποιος να ξαναψηφίσει Σταυρό Καλαφάτη;

Προσπαθώ, με σεβασμό στη συμπολίτισσα και το συμπολίτη μου, αλλά και συναίσθηση της ευθύνης απέναντί τους, να χτίζω μια σχέση εμπιστοσύνης. Αντιλαμβάνομαι ότι με ψηφίζουν για να λειτουργώ ως εκπρόσωπός τους και -άρα-  να μεταφέρω τη φωνή τους. Ξέρουν ότι πριν μιλήσω, θέλω να τους ακούω. Ότι αναζητώ λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενέστεροι, η μεσαία τάξη, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νέα γενιά. Ότι απορρίπτω τα άκρα και τις ακρότητες και δεν λέω μεγάλα λόγια. Ότι δεν θέλω να βρεθεί ποτέ κανένας που θα πει «άλλα μου έλεγες Σταύρο». Ότι μας συνδέουν οι ίδιες αγωνίες για οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την εμπέδωση της ασφάλειας, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας, για τα εθνικά μας ζητήματα. Βρεθήκαμε άλλωστε στις ίδιες διαδηλώσεις για τη Μακεδονία μας και έχουμε τις ίδιες θέσεις απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων μας. Ξέρουν, σε τελικά ανάλυση, ότι είμαι ένας από αυτούς, που βασίζεται μόνο σ’ αυτούς.