«Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα εάν η άσκηση χρησιμοποιηθεί σαν ασπίδα προστασίας για την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ή την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά και εάν επιστρατευτεί για την απόσπαση υποχωρήσεων και παραχωρήσεων στα ενεργειακά ζητήματα» τονίζει ο Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, απατώντας σε ερώτηση για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής».
Αναρωτιέται «τί συζήτησαν και τι συμφώνησαν στην Άγκυρα Τσίπρας και Ερντογάν;» και προσθέτει ότι «το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, στην Άγκυρα, δήλωσε ότι «η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας» δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για όσα συζητήθηκαν. Κι αυτό γιατί παραπέμπει τόσο στο παλιό αίτημα της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, όσο και στην πρόσφατη αξίωσή της για ισοκατανομή των κυπριακών κοιτασμάτων». Και αναφέρει ότι «η άσκηση αυτή έχει διττό στόχο: Να λειτουργήσει αφενός σαν ψυχολογική επιχείρηση για την τόνωση της απήχησης του Ερντογάν στις μάζες των φανατικών και αφετέρου σαν επίδειξη δύναμης προς την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Εκφράζει ένοπλα το μήνυμα πως ούτε το Κυπριακό μπορεί να λυθεί ούτε αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων μπορεί να υπάρξει χωρίς τη δική της συμμετοχή. Τονίζει μάλιστα ότι «ο Ερντογάν κατηγορείται από την Αντιπολίτευση ότι πιάστηκε στον ύπνο από την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι «δεν βρήκε ούτε ένα κουβά πετρέλαιο». Βρίσκεται κάτω από πίεση και οι αντιδράσεις του μπορεί να είναι απρόβλεπτες».
Σε σχετική ερώτηση για τα Σκόπια τονίζει ότι «είμαι Μακεδόνας και προσφωνώ Μακεδόνες τους συμπολίτες και τους συντοπίτες μου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να αποκαλώ το ίδιο και τους Σλάβους. Οι Μακεδόνες δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να πούμε ποτέ τους Σλάβους “Μακεδόνες”». Ενώ για το δημοσίευμα του BBC περί “μακεδονικής εμιονότητας” σημειώνει ότι «λειτουργεί σαν αέρας που φουσκώνει τα πανιά του αλυτρωτισμού και σαν δόλια προέκταση της φωνής του Ζ. Ζάεφ. Μην ξεχνούμε ότι ο ίδιος, μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων, στις αρχές Δεκεμβρίου, αναφερόταν σε “Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα”, υποστήριζε πως έως τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα να διδάσκονται τη ‘’μακεδονική γλώσσα’’ και τόνιζε ότι “μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θα τη διδάσκονται τη γλώσσα τους”. Λέει, λοιπόν, το BBC αυτά που έλεγε ο Ζάεφ για δήθεν “καταπιεσμένη γλώσσα”. Και τα λέει μόλις λίγο καιρό μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν μπορεί, επομένως, να θεωρηθεί ούτε αθώο, ούτε μεμονωμένο γεγονός.»
Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις τονίζει ότι «εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Φαίνεται, πάντως, ότι ακόμα και τώρα ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να αποφασίσει. Αφενός γιατί θέλει να κρατηθεί όσο παραπάνω μπορεί και αφετέρου γιατί τον φοβίζει μια δεινή ήττα στις ευρωεκλογές, που θα σημάνει ολοκληρωτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο ακραίας πόλωσης, φανατισμού και διχασμού. Ακολουθώντας τη συνταγή Πολάκη, θέλει αίμα στην αρένα Δεν θα τα καταφέρει, όμως. Και δεν θα αποφύγει τα χειρότερα αν δεν μπορέσει να καταλάβει πως ο πανικός είναι κακός σύμβουλος»
Για τη ΝΔ σημειώνει: «Επιλογή μας είναι να μην παίξουμε το παιχνίδι που διάλεξε ο κ. Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση αποκρούουμε τα άκρα και τις ακρότητες, τις κραυγές και τις ύβρεις, που στόχο έχουν να μας παρασύρουν σε ανάλογες πρακτικές, προκειμένου να ενοχληθούν οι προδομένοι ψηφοφόροι τους και να σηκωθούν από τον καναπέ της αποχής. Επιμένουμε αταλάντευτα στη στρατηγική της αλήθειας και του ρεαλισμού, της σύνεσης και της ευθύνης, του μέτρου και της μετριοπάθειας.»
Σε ερώτηση για την επιχείρηση διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «οι αποστασίες, οι πολιτικές συναλλαγές και οι δηλώσεις ετερόκλητων βουλευτών πως θα ψηφίζουν ό,τι κι αν φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, δεν οδηγούν σε διεύρυνση, αλλά σε ευτελισμό του Κοινοβουλίου και του πολιτικού συστήματος. Μπορεί, βέβαια, να δίνουν μια κάποια παράταση ζωής στην κυβέρνηση, αλλά εκθέτουν τον κ. Τσίπρα ακόμη και στα μάτια των ψηφοφόρων του. Χλευάζονται ακόμη και από στελέχη του κόμματός του.»
Και αναρωτιέται χαρακτηριστικά: «Άλλωστε ποιόν να πείσουν εκείνοι που ορκίζονταν στο όνομα της Μακεδονίας, αλλά ψήφισαν την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών για μια καρέκλα λίγους μήνες; Ποια διεύρυνση να φέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ελεεινολογούσαν τις πολιτικές Τσίπρα και τώρα έγιναν υπουργοί του; Και πως να αξιολογηθούν σαν άνοιγμα στο Κέντρο φαινόμενα που θυμίζουν γιουσουφάκια και γενίτσαρους;»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ
ΣΤΗ ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΕΛΛΑ
ΕΡ: Η ολοκλήρωση της γεώτρησης, στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, τι αντιδράσεις εκτιμάτε ότι θα προκαλέσει από πλευράς Τουρκίας;
Ο Ερντογάν κατηγορείται από την Αντιπολίτευση ότι πιάστηκε στον ύπνο από την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι «δεν βρήκε ούτε ένα κουβά πετρέλαιο». Βρίσκεται κάτω από πίεση και οι αντιδράσεις του μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Στην αρχή επιστράτευσε πειρατικές ενέργειες και εμπόδισε τη διενέργεια μιας γεώτρησης. Στη συνέχεια κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συγκρουστεί με τους κολοσσούς που ανέλαβαν τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10, άλλαξε τακτική και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα πίσω από τα οποία να τρέχουν οι Έλληνες. Έστειλε ήδη το «Μπαρπαρός» για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει δηλώσει πως θα στείλει τον «Πορθητή» για γεωτρήσεις. Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει «πρόβα πολέμου». Οι καιροί είναι πονηροί.
ΕΡ: Τι πρέπει να προσέξει το επόμενο διάστημα η Ελλάδα και πώς πρέπει να κινηθεί απέναντι στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας;
Η ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας», ρητορική που αφορά στα σχέδια εξόδου της Τουρκίας στη θάλασσα, συνεχίζεται έμπρακτα τις μέρες αυτές, με την ομώνυμη άσκηση που απλώνεται από τον Εύξεινο Πόντο, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Φαίνεται, ωστόσο, πως η άσκηση αυτή έχει διττό στόχο: Να λειτουργήσει αφενός σαν ψυχολογική επιχείρηση για την τόνωση της απήχησης του Ερνταγάν στις μάζες των φανατικών και αφετέρου σαν επίδειξη δύναμης προς την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Εκφράζει ένοπλα το μήνυμα πως ούτε το Κυπριακό μπορεί να λυθεί ούτε αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων μπορεί να υπάρξει χωρίς τη δική της συμμετοχή.
ΕΡ: Σας ανησυχεί η άσκηση αυτή;
Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει εάν η άσκηση χρησιμοποιηθεί σαν ασπίδα προστασίας για την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ή την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά και εάν επιστρατευτεί για την απόσπαση υποχωρήσεων και παραχωρήσεων στα ενεργειακά ζητήματα. Το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, στην Άγκυρα, δήλωσε ότι «η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας» δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για όσα συζητήθηκαν. Κι αυτό γιατί παραπέμπει τόσο στο παλιό αίτημα της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, όσο και στην πρόσφατη αξίωσή της για ισοκατανομή των κυπριακών κοιτασμάτων. Τι συζήτησαν, λοιπόν, και τι συμφώνησαν στην Άγκυρα Τσίπρας και Ερντογάν;
ΕΡ: Η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα τι σηματοδοτεί;
Οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Δούμας της Ρωσίας είναι γεγονός που δεν συνηθίζεται από τη ρωσική πλευρά για αρχηγούς της Αντιπολίτευσης τρίτων χωρών. Για αυτό ακριβώς εκπέμπουν αμφίπλευρα μηνύματα: Η ρωσική ηγεσία διαμηνύει ότι βλέπει στο πρόσωπό του τον επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία επαναβεβαιώνει ότι παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων, όπως θεμελιώθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
ΕΡ: Το δημοσίευμα του BBC θεωρείτε ότι είναι «αθώο» ή ότι προμηνύει την απαρχή μιας προσπάθειας εκμετάλλευσης των παγίδων της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Μιλώντας για «καταπιεσμένη μακεδονική γλώσσα» στη χώρα μας, το ντοκιμαντέρ του BBC επιχειρεί ουσιαστικά να τεκμηριώσει και να διαδώσει ισχυρισμούς των Σκοπιανών. Λειτουργεί σαν αέρας που φουσκώνει τα πανιά του αλυτρωτισμού και σαν δόλια προέκταση της φωνής του Ζ. Ζάεφ. Μην ξεχνούμε ότι ο ίδιος, μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων, στις αρχές Δεκεμβρίου, αναφερόταν σε «Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα», υποστήριζε πως έως τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα να διδάσκονται τη ‘’μακεδονική γλώσσα’’ και τόνιζε ότι «μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θα τη διδάσκονται τη γλώσσα τους». Λέει, λοιπόν, το BBC αυτά που έλεγε ο Ζάεφ για δήθεν «καταπιεσμένη γλώσσα». Και τα λέει μόλις λίγο καιρό μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν μπορεί, επομένως, να θεωρηθεί ούτε αθώο, ούτε μεμονωμένο γεγονός.
ΕΡ: Εσείς πώς θα αποκαλείτε πλέον τα Σκόπια και τους πολίτες τους;
Είμαι, κυρία Μπέλλα, Μακεδόνας και προσφωνώ Μακεδόνες τους συμπολίτες και τους συντοπίτες μου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να αποκαλώ το ίδιο και τους Σλάβους. Οι Μακεδόνες δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να πούμε ποτέ τους Σλάβους «Μακεδόνες».
ΕΡ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η κυβέρνηση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων βάζει νερό στο κρασί της και υιοθετεί την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας;
Η κυβέρνηση με το έγκλημα του ’15, προκάλεσε, πέραν των πολλών άλλων, τεράστια καταστροφή στις τράπεζες και τους μετόχους τους. Έχασαν τότε 15 δις οι μικρομέτοχοι και άλλα 25 δις ευρώ το Δημόσιο. Πέρα από αυτό, άργησε να σκύψει στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και δεν δίστασε να επιδοθεί σε κινδυνολογία για κούρεμα καταθέσεων. Από την πλευρά μας προτείναμε λύση που να ισορροπεί σε τέσσερις άξονες. Πρώτον να μην τεθεί σε νέους κινδύνους το τραπεζικό σύστημα. Δεύτερον να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι δανειολήπτες που χτυπήθηκαν από την κρίση και να μην χάσουν τα σπίτια τους. Τρίτον να μπουν στο στόχαστρο και όχι στο απυρόβλητο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και τέταρτον να υπάρξει μια επιβράβευση στους συνεπείς δανειολήπτες.
ΕΡ: Με την έξοδο της χώρας στις αγορές η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα;
Ενώ τελείωσε από τον Αύγουστο το δανειακό πρόγραμμα, η έξοδος της χώρας στις αγορές παραμένει προβληματική και τα επιτόκια δανεισμού κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Στο μεταξύ, η τελευταία έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα 4ο άτυπο Μνημόνιο που απαιτεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και επιβάλλει αυστηρή κοινοτική εποπτεία. Επισημαίνει ταυτόχρονα κυβερνητικές ολιγωρίες και αναδεικνύει προαπαιτούμενα για την επιστροφή μέρους των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Το κράτος εξακολουθεί να οφείλει στους πολίτες και τα χρέη των πολιτών στην εφορία και τα ταμεία αυξάνονται. Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα ότι η πολιτική των φόρων και των υπερπλεονασμάτων πνίγει την πραγματική οικονομία και κρατά σε αναιμικούς ρυθμούς την ανάπτυξη. Δεν υπάρχει, λοιπόν, και δεν μπορεί να υπάρξει έτσι επιστροφή στην κανονικότητα. Για να αλλάξουμε σελίδα, απαιτείται αλλαγή πολιτικής προκειμένου να φέρουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς.
ΕΡ: Μια βασική εκτίμηση της ΝΔ είναι ότι οι εθνικές εκλογές είναι πιθανόν να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο. Για ποιο λόγο να κηρύξει εθνικές εκλογές ο κ. Τσίπρας νωρίτερα;
Εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Φαίνεται, πάντως, ότι ακόμα και τώρα ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να αποφασίσει. Αφενός γιατί θέλει να κρατηθεί όσο παραπάνω μπορεί και αφετέρου γιατί τον φοβίζει μια δεινή ήττα στις ευρωεκλογές, που θα σημάνει ολοκληρωτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο ακραίας πόλωσης, φανατισμού και διχασμού. Ακολουθώντας τη συνταγή Πολάκη, θέλει αίμα στην αρένα Δεν θα τα καταφέρει, όμως. Και δεν θα αποφύγει τα χειρότερα αν δεν μπορέσει να καταλάβει πως ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.
ΕΡ: Εάν ο Κ. Τσίπρας σηκώσει ακόμη πιο ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, εσείς τι θα κάνετε;
Επιλογή μας είναι να μην παίξουμε το παιχνίδι που διάλεξε. Σε κάθε περίπτωση αποκρούουμε τα άκρα και τις ακρότητες, τις κραυγές και τις ύβρεις, που στόχο έχουν να μας παρασύρουν σε ανάλογες πρακτικές, προκειμένου να ενοχληθούν οι προδομένοι ψηφοφόροι τους και να σηκωθούν από τον καναπέ της αποχής. Επιμένουμε αταλάντευτα στη στρατηγική της αλήθειας και του ρεαλισμού, της σύνεσης και της ευθύνης, του μέτρου και της μετριοπάθειας. Στη στρατηγική που υπαγορεύεται τόσο από την ιδρυτική μας διακήρυξη, όσο και από τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΕΡ: Ο ίδιος πάντως έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά. Δεν σας ανησυχεί αυτό;
Οι αποστασίες, οι πολιτικές συναλλαγές και οι δηλώσεις ετερόκλητων βουλευτών πως θα ψηφίζουν ό,τι κι αν φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, δεν οδηγούν σε διεύρυνση, αλλά σε ευτελισμό του Κοινοβουλίου και του πολιτικού συστήματος. Μπορεί, βέβαια, να δίνουν μια κάποια παράταση ζωής στην κυβέρνηση, αλλά εκθέτουν τον κ. Τσίπρα ακόμη και στα μάτια των ψηφοφόρων του. Χλευάζονται ακόμη και από στελέχη του κόμματός του. Άλλωστε ποιόν να πείσουν εκείνοι που ορκίζονταν στο όνομα της Μακεδονίας, αλλά ψήφισαν την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών για μια καρέκλα λίγους μήνες; Ποια διεύρυνση να φέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ελεεινολογούσαν τις πολιτικές Τσίπρα και τώρα έγιναν υπουργοί του; Και πως να αξιολογηθούν σαν άνοιγμα στο Κέντρο φαινόμενα που θυμίζουν γιουσουφάκια και γενίτσαρους;
Παύλος Πολάκης: Ο πολλάκις αναδείξας το ηθικό «πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ενσάρκωση του ήθους και του ύφους της κυβερνώσας Αριστεράς.
Νίκος Βούτσης: Ο Πρόεδρος που δεν κατάλαβε ακόμα ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή. Και άφησε να σημαδέψουν τη θητεία του, γκαζόζες και κουραμπιέδες.
Γιώργος Κατρούγκαλος: Θα μπορούσε να πάρει το Όσκαρ σεναρίου στο έργο «ο σφαγέας των νέων συνταξιούχων» και πρώτου ανδρικού ρόλου στο έργο «συνήγορος του τέρατος στη λίμνη των Πρεσπών».