Στ. Καλαφάτης: «Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έκανε τη Θεσσαλονίκη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Σημεία τοποθέτησης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο “Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022” του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Στ. Καλαφάτης: «Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έκανε τη Θεσσαλονίκη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

«Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε τη Θεσσαλονίκη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της ενότητας με θέμα τον ρόλο της Εκπαίδευσης ως συνδετικού κρίκου σ΄ένα συνολικό κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα, στο “Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022” (TFTD) που διοργάνωσε σε υβριδική μορφή, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης «Τα τελευταία χρόνια δημιουργείται ένα hub καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή κυρίως με την έλευση εμβληματικών εταιρειών. Το μεγάλο asset της πόλης είναι φυσικά το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, είναι το υψηλό επίπεδο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που έχουμε και όχι μονάχα στη Θεσσαλονίκη» και αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο και βεβαίως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχουμε μια ομπρέλα ακαδημαϊκής γνώσης υψηλού επιπέδου, κάτι  που αποτελεί πολύ σημαντικό κίνητρο για φιλόδοξες εταιρείες να επενδύσουν. Αν λάβει κανείς υπόψη του το σταθερό asset της περιοχής και τη μεγάλη σημασία που αυτή αποκτά αυτή έτι περαιτέρω σύμφωνα με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης πόλης που διατηρεί η Θεσσαλονίκη, που διασφαλίζουν όχι μονάχα ένα απλό ζην, αλλά το Ευ Ζην για στελέχη και εργαζόμενους που θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη, όλα αυτά αποτελούν ένα σύμπλεγμα θετικών πλεονεκτημάτων που έχει η περιοχή» τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και επισήμανε την «φιλοπρόοδη, φιλελεύθερη και φιλομεταρρυθμιστική εικόνα της κυβέρνησης τόσο σε επίπεδο νομοθετικό όσο και σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικών», υπενθυμίζοντας ότι έφερε προς ψήφιση από τη Βουλή περισσότερα από  320 νομοσχέδια στα τελευταία τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της διαχείρισης πολλαπλών κρίσεων.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες στήριξης του επιχειρείν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης υπογράμμισε ότι «έχουμε στη φαρέτρα μας συγκεκριμένα εργαλεία για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα πιο σίγουρο και ασφαλές αναπτυξιακό μέλλον. Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μαζί με το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 φθάνουν στα 70 δις ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, έχουμε ουσιαστικά μια τριάδα, χωρίς να παραγνωρίζουμε και άλλα εργαλεία – για παράδειγμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική – για να κερδίσουμε το μέλλον μας».

Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, αναφερόμενος στον Αναπτυξιακό Νόμο: «Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, πλέον είναι αρμόδιος για να επεξεργάζεται επενδυτικά σχέδια από ένα μέχρι τρία εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι πάνω από το 80% αυτών που καταθέτουν βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες. Αυτό στην πράξη δίνει 40% περισσότερη δουλειά για το Υπουργείο και τις υπηρεσίες του αλλά είναι και μια επιβράβευση της καλής δουλειάς που θεωρώ ότι κάναμε όλοι μαζί και βεβαίως τα στελέχη του Υπουργείου ώστε να μπορέσουμε να υπερδιπλασιάσουμε ουσιαστικά τα χρήματα τα οποία έπεσαν στην αγορά τον τελευταίο χρόνο». Αφού επισήμανε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι φιλοεπενδυτική στην πράξη» σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να ξεμπλοκάρονται όσο γίνεται πιο γρήγορα τα σχέδια και να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματίες, οι επενδυτές. Αυτός είναι ο στόχος μας», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «Από τον Σεπτέμβριο και μετά θα υλοποιήσουμε διαδικτυακά εργαστήρια για τους επιχειρηματίες με αντικείμενο την επεξεργασία επενδυτικού πλάνου.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση στην παιδεία αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τη βιβλιοθήκη σημείωσε: «Εμείς έχουμε μια σταθερή πορεία. Εμείς χτίζουμε βιβλιοθήκες ενώ άλλοι χτίζουν τοίχους. Υπάρχει μια βασική διαφορά αντίληψης αυτής της Κυβέρνησης με άλλους πολιτικούς χώρους και θα πρέπει να επιμείνουμε σ΄αυτό. Και θα είμαστε ανυποχώρητοι» υπογράμμισε.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην προώθηση της εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, την ανάπτυξη συνεργασιών με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, την ποιοτική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου ουσιαστικά με την ενίσχυση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων. «Δεν μπορεί να είναι αποκομμένη η αγορά εργασίας από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα» τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «Πρέπει να υπάρχει πάντα μια διασύνδεση, για να υπάρχει και ένα κίνητρο για επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών και το πτυχίο τους να έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στο νομοσχέδιο που έρχεται», τόνισε.

 

Αναφερόμενος στα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «Υπάρχει μια σειρά έργων τα οποία πραγματικά αλλάζουν την πόλη. Γιατί η Θεσσαλονίκη αλλάζει και κυρίως αλλάζει διότι τα έργα υποδομής έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης και είναι πολύ μακριά από σχέδια επί χάρτου». Για το Μετρό υπογράμμισε ότι «περισσότερο από το 82% της σταθερής τροχιάς είναι έτοιμο. Στην Καλαμαριά πάνω από το 85%. Οι λαμαρίνες που ταλαιπώρησαν για πάνω από 10 χρόνια επιχειρήσεις, έχουν φύγει. Το Μετρό μπαίνει στις ράγες του και εντελώς μέσα στο χρονοδιάγραμμά του». Και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε σειρά άλλων έργων που όπως το FlyOver, το παραλιακό μέτωπο«για το οποίο έχει τελειώσει η διαβούλευση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και βρίσκεται σε κυβερνητικό επίπεδο για να πάμε στην τελική του μορφή όσον αφορά το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο», τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες «δεν αφορούν μονάχα μία ποδοσφαιρική ή αθλητική ομάδα αλλά αποτελούν έναν σοβαρό αναπτυξιακό πυλώνα για την ευρύτερη περιοχή. Για παράδειγμα η Νέα Τούμπα είναι ένα τέτοιο έργο». Στους οδικούς άξονες, τη διασύνδεση με τον ΠΑΘΕ από το λιμάνι, στην ανάπλαση της ΔΕΘ «ένα μεγάλο πρότζεκτ εμβληματικό και ουσιαστικό. Θυμίζω, ότι πάνω από το 50% θα είναι πράσινο. Θα είναι ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, παράλληλα όμως θα υπάρχουν και δραστηριότητες που θα παράξουν όφελος και οικονομικό και αναπτυξιακό», το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά«ένα πολύ σημαντικό έργο που βάζει όχι μονάχα τη Δυτική Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο αλλά όλη τη Θεσσαλονίκη. Άλλος ένας Μεγάλος πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για την πόλη». Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος που είναι μια σημαντική δωρεά στο Φίλυρο 160 εκ. το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και σε μικρότερες παρεμβάσεις «μικρά έργα που θεωρώ ότι δίνουν μεγάλες ανάσες» που επιλύθηκαν οριστικά όπως, για παράδειγμα, το ζήτημα των Μετεώρων, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου 400 οικογένειες για 47 χρόνια είχαν πρόβλημα με την ιδιοκτησία τους και επιλύθηκε θεσμικά και νομοθετικά.

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καφάτος, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και εταίρος Deloitte. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ.  Αθανάσιος  Κουϊμτζής, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.