Στ. Καλαφάτης: «Ο Πρωθυπουργός κράτησε πολύ γερά το τιμόνι στην πανδημία – Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με 14.000 υγειονομικούς»

«Ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η  Κυβέρνηση κρατήσαμε πολύ γερά το τιμόνι σ΄αυτή  τη δυστοπική παγκόσμια κατάσταση.  Πήραμε δύσκολες. όχι ευχάριστες, αποφάσεις, που ξέραμε ότι κουράζουν, που ξέραμε ότι είχαν οικονομικές επιπτώσεις, που ξέραμε ότι μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος. Μπροστά στην ανάγκη να σωθεί έστω και μια ζωή παραπάνω δεν διστάσαμε. Από την πρώτη στιγμή, επιβάλαμε lockdown σωτηρίας νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ. Και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε σύντομο χρόνο πετύχαμε εκπληκτικό άλμα. Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπερδιπλασιάστηκαν κι έφτασαν στις 1.300, αξιοποιήθηκαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και το σύνολο των μονάδων του ιδιωτικού τομέα. Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με επιπλέον 14.000 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο με θέμα: «Μετά COVID-19 εποχή. Υγιείς, Βιώσιμες Πόλεις: Προκλήσεις, Δυνατότητες και Προοπτικές» που διοργανώθηκε στις 29 Ιουνίου 2022 στη ΔΕΘ.

Ο κ. Καλαφάτης στην ομιλία του ανέφερε:

«Η πανδημία του κορονοϊού, έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή μας, πολλές διαπιστώσεις πολλές επαναξιολογήσεις.  Ανέδειξε περισσότερο από ποτέ τη σημασία ενός ισχυρού επαρκώς προετοιμασμένου και ανθεκτικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τον Άνθρωπο στο επίκεντρο. Ανέδειξε τη σημασία της  ενημέρωσης, της πρόληψης, της εμπιστοσύνης στους  θεσμούς και στους φορείς, της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης. Ανέδειξε το φιλότιμο, τον αλτρουισμό, τον ηρωισμό γιατρών και νοσηλευτών. Και όλα αυτά συνιστούν παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο.

Στο διάστημα αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η  Κυβέρνηση κρατήσαμε πολύ γερά το τιμόνι σ΄αυτή  τη δυστοπική παγκόσμια κατάσταση.  Πήραμε δύσκολες. όχι ευχάριστες, αποφάσεις, που ξέραμε ότι κουράζουν, που ξέραμε ότι είχαν οικονομικές επιπτώσεις, που ξέραμε ότι μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος. Μπροστά στην ανάγκη να σωθεί έστω και μια ζωή παραπάνω δεν διστάσαμε. Από την πρώτη στιγμή, επιβάλαμε lockdown σωτηρίας νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ. Και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε σύντομο χρόνο πετύχαμε εκπληκτικό άλμα. Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπερδιπλασιάστηκαν κι έφτασαν στις 1.300, αξιοποιήθηκαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και το σύνολο των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με επιπλέον 14.000 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Ειδικά για περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση -όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία- δώσαμε κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και όπου δεν επαρκούσαν υπήρξε επίταξη των υπηρεσιών τους. Υπήρξε  Υπήρξε -με την αποφασιστικής σημασίας συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- εξοπλισμός και περαιτέρω εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ. Προστέθηκαν -με την αρωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»-  18 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ που λειτούργησαν σε μηδέν χρόνο στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Προφανώς διαπιστώθηκαν -ιδίως στην ελληνική περιφέρεια- ελλείψεις και αδυναμίες. Καταγράφηκαν ανάγκες που δεν μπορεί να διαιωνίζονται. Γι αυτό η κυβέρνηση έχει στόχο τον ανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση του Ε.Σ.Υ. δίνοντας έμφαση στα αστικά κέντρα της περιφέρειας, με χρηματοδοτήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το Ταμείο Ανάκαμψης έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες μεταξύ περιφέρειας και κέντρου.

Μέσα στην κρίση κάναμε άλματα ανάπτυξης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή. Εφαρμόσαμε ένα σύστημα εμβολιασμού που θέλησαν να αντιγράψουν πολλές άλλες χώρες. Εφαρμόσαμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση, αδιαμφισβήτητο επίτευγμα της σημερινής Κυβέρνησης, γεφύρωσε το χάσμα που δημιουργούνταν για χρόνια στην Ελλάδα των μεγάλων αστικών κέντρων, της Πρωτεύουσας, και της περιφέρειας.

Δημιούργησε πρόσβαση σε χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας σε δημόσιες υπηρεσίες, σε γιατρούς – τώρα από 1ης Ιουλίου στον προσωπικό γιατρό – σε συναλλαγές με κρατικούς φορείς. Κι όλα αυτά, με ένα κλικ.

Ταυτόχρονα απλώσαμε ένα ευρύ δίχτυ προστασίας για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους, διαθέτοντας πάνω από 43 δις ευρώ. Κρατήσαμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και του δώσαμε δύναμη για δυναμική επανεκκίνηση, γεγονός που αποδείχτηκε και καταγράφηκε στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021 και του  πρώτου τριμήνου του 2022. Μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν νεοφυείς επιχειρήσεις,  και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Θέτουμε στο επίκεντρο όλων των δράσεων μας τον ΠΟΛΙΤΗ. Την υγεία, ασφάλεια, την εκπαίδευση, τη  βελτίωση των εισοδημάτων του, την προστασία του εργαζόμενου, τη στήριξη του άνεργου στην προσπάθειά του να βρει δουλειά.

Είναι αλήθεια ότι ο διεθνής ενεργειακή κρίση, οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ιδίως στους πιο ευάλωτους. Θα εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο ευρώ για την κοινωνική στήριξη, χωρίς να διακινδυνεύουμε τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών. Θα επιμείνουμε ταυτόχρονα στο δρόμο για ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, ισχυρό και βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας, ισχυρή και συνεκτική κοινωνία.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τις εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Η Μετά COVID-19 Εποχή. Υγιείς, Βιώσιμες Πόλεις: Προκλήσεις, Δυνατότητες & Προοπτικές». Πιστεύω ότι θα αποτελέσει την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου με στόχο την επίτευξη στόχων που αφορούν τη Βιωσιμότητα, την βελτίωση της καθημερινής ζωής στις πόλεις, την προάσπιση της Αστικής Υγείας  και της Ευζωϊας. Είναι άλλωστε κοινή η πεποίθηση ότι με τον διάλογο και τη συνεργασία βγαίνουμε από τις κρίσεις, ακόμη πιο δυνατοί.

 Ευχαριστώ».