Αδικία προς τους ανέργους η απώλεια του επιδόματος ενοικίου λόγω υπολογισμού στο εισόδημα του εκπαιδευτικού επιδόματος

Την αδικία που υφίστανται άνεργοι συμπολίτες μας οι οποίοι στερούνται το επίδομα στέγασης εξαιτίας του υπολογισμού στο εισόδημά τους του εκπαιδευτικού επιδόματος αναδεικνύει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

 

Όπως αναφέρει, πρόκειται για κατάφωρη αδικία αλλά και παράβαση του νόμου και ειδικότερα του άρθρου 68 Ν. 4520/2018 που ορίζει ότι, το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που λαμβάνουν οι άνεργοι δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Παρά ταύτα, το επίδομα εκπαίδευσης ή κατάρτισης προσμετράται στο συνολικό εισόδημα για την καταβολή του επιδόματος στέγασης, όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.

 

Στην ερώτηση σημειώνεται ότι το επίδομα στέγασης είναι προνοιακού χαρακτήρα και άρα για την καταβολή του θα έπρεπε το επίδομα εκπαίδευσης να μη συνυπολογίζεται στο συνολικό εισόδημα του αιτούντος. Και επιπλέον τονίζεται ότι η ΚΥΑ Δ13οικ.10747/256 για το επίδομα στέγασης (ΦΕΚ Τεύχος Β 792/06.03.2019) καταργεί τη διάταξη του άρθρου 68 του Νόμου 4520/2018, γεγονός που αντιβαίνει στις γενικές αρχές του δικαίου.

 

Ο Σταύρος Καλαφάτης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών γιατί το εκπαιδευτικό επίδομα ανέργων δεν εξαιρέθηκε από τον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος για το στεγαστικό επίδομα, κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 68 Ν4520/2018 και με δεδομένο ότι υπάρχουν άλλα επιδόματα τα οποία εξαιρούνται από το συνολικό εισόδημα. Και τους καλεί να απαντήσουν αν σκοπεύουν να διορθώσουν την αδικία που υφίστανται άνεργοι συμπολίτες μας που στερούνται το επίδομα ενοικίου για αυτόν τον λόγο.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

αρ. πρωτ. 6666/26-3-19

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

  1. Εσωτερικών
  2. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  3. Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: Άδικος ο υπολογισμός στο εισόδημα και του εκπαιδευτικού επιδόματος καθώς στερεί από ανέργους το επίδομα ενοικίου

 

Οι ρυθμίσεις για το επίδομα στέγασης καταστρατηγούν τη διάταξη του άρθρου 68 του Νόμου 4520/2018 που ορίζει ότι το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που λαμβάνουν οι άνεργοι δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Κατά παράβαση της διάταξης αυτής, το επίδομα εκπαίδευσης προσμετράται στο συνολικό εισόδημα για την καταβολή του επιδόματος στέγασης, όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας.

Κατ’ ακολουθία, άνεργοι που έχουν λάβει το επίδομα εκπαίδευσης βλέπουν να απορρίπτεται η αίτησή τους για το στεγαστικό επίδομα με την αιτιολογία ότι το συνολικό τους εισόδημα, μετά και το συνυπολογισμό σε αυτό του εκπαιδευτικού επιδόματος, ξεπερνά τα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί.

Επειδή το επίδομα στέγασης είναι προνοιακού χαρακτήρα και άρα για την καταβολή του θα έπρεπε το επίδομα εκπαίδευσης να μη συνυπολογίζεται στο συνολικό εισόδημα του αιτούντος.

Επειδή η ΚΥΑ Αριθμ. Δ13οικ.10747/256 για το επίδομα στέγασης (ΦΕΚ Τεύχος Β 792/06.03.2019) καταργεί τη διάταξη του άρθρου 68 του Νόμου 4520/2018, γεγονός που αντιβαίνει στις γενικές αρχές του δικαίου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Γιατί το εκπαιδευτικό επίδομα ανέργων δεν εξαιρέθηκε από τον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος για το στεγαστικό επίδομα, κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 68 Ν4520/2018 και με δεδομένο ότι υπάρχουν άλλα επιδόματα τα οποία εξαιρούνται από το συνολικό εισόδημα;

 

  1. Σκοπεύετε να διορθώσετε την αδικία που υφίστανται άνεργοι συμπολίτες μας που στερούνται το επίδομα ενοικίου εξ αυτού του λόγου;

Αθήνα,  26 Μαρτίου 2019

Ο ερωτών βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης