Αυτονόητο δικαίωμα η πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο χωρίς διακρίσεις

«Προχειρότητες, γραφειοκρατία, ελλείψεις πόρων και συντονισμού, καταργούν στην πράξη το αυτονόητο δικαίωμα όλων των παιδιών για πρόσβαση στο σχολείο και στη γνώση χωρίς διακρίσεις. Όταν τα θύματα αυτής της κατάστασης, είναι μαθητές και μαθήτριες με αναπηρία, ανάμεσα στα στοιχεία που λείπουν πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη στοιχειώδη ευαισθησία.»

 

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, που με ερώτησή του στη Βουλή, προς τις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών, αναδεικνύει τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την μεταφορά μαθητών και μαθητριών του νομού Θεσσαλονίκης στις σχολικές τους μονάδες και τα οποία καταγγέλλουν με κοινή επιστολή τους, 11 Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

 

Τα πλέον σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στη χρηματοδότηση, τις καθυστερήσεις των γνωματεύσεων από τις καθ’ύλην αρμόδιες επιτροπές για την εγγραφή παιδιών στα συγκεκριμένα σχολεία και στην έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις μεταφορές, στην έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού των δρομολογίων, την ορθη ταξινόμηση των μαθητριών και μαθητών ανά όχημα, τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας όπως για τα παιδιά που χρησιμοποιούν αμαξίδια κατά τη μεταφορά.

 

Ο κ. Καλαφάτης, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα ζητήματα που καθιστούν άλλοτε προβληματική και άλλοτε αδύνατη, τη μεταφορά των παιδιών στα Ειδικά Σχολεία του νομού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ Αρ. Πρωτ. 1844/5-2-2017

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 

 

  1. Εσωτερικών

 

  1. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

 

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στη μεταφορά μαθητριών/μαθητών στα Ειδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Θεσσαλονίκης»

 

 

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης και τις επίμονες οχλήσεις τους προς τις αρμοδιες αρχές, και αυτή τη σχολική χρονιά η μεταφορά των μαθητριών και των μαθητών στις σχολικές τους μονάδες διεξάγεται με πολλά προβλήματα.

 

Με κοινή επιστολή διαμαρτυρίας ένδεκα Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ζητούν να πραγματοποιηθούν κρισιμες και αναγκαίες τροποποιήσεις της νομοθεσίας και των αποφάσεων που ρυθμίζουν το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών τους στα σχολεία, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλές οικογένειες, εφόσον υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μαθητριών/μαθητών που για ανεξήγητους λόγους δεν καλύπτονται καν από το υπάρχον πλαίσιο και δε μεταφέρονται στις σχολικές μονάδες.

 

Τα πλέον σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στη χρηματοδότηση, τις καθυστερήσεις των γνωματεύσεων από τις καθ’ύλην αρμόδιες επιτροπές για την εγγραφή παιδιών στα συγκεκριμένα σχολεία και στην έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις μεταφορές, στην έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού των δρομολογίων, την ορθη ταξινόμηση των μαθητριών/ μαθητών ανά όχημα, τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας όπως για τα παιδιά που χρησιμοποιούν αμαξίδια κατά τη μεταφορά.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

 

Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επιλυθούν άμεσα τα ζητήματα που καθιστούν τη μεταφορά των μαθητριών/ μαθητών Ειδικών Σχολείων ιδιαίτερα προβληματική και σε πολλές περιπτώσεις έως και απαγορευτική;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης