Με κυβερνητική ευθύνη η Ελλάδα απούσα από το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5 Δεκεμβρίου 2017

Με κυβερνητική ευθύνη η Ελλάδα απούσα

από το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, βασικός ομιλητής στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Επερώτησης προς τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα «Χωρίς στρατηγική και ενεργό συμμετοχή η Ελλάδα στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη για ουσιαστική συμβολή στο διάλογο που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Λειτουργεί με δυσανεξία σ´ αυτό το σημαντικό εγχείρημα, εγκλωβισμένη στο βεβαρημένο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήλθε στην εξουσία με σύνθημα την αλλαγή της Ευρώπης και τελικά:

  • Επιδείνωσε την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, με αλυσιδωτές πολιτικές και  οικονομικές επιπτώσεις και στην Ευρώπη.
  • Έσπειρε σε εσωτερικό και εξωτερικό διχαστικά συνθήματα, συμβάλλοντας στο κλίμα που εκμεταλλεύτηκαν για την άνοδό τους οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού.
  • Επένδυσε επικοινωνιακά -και συνεχίζει να το κάνει όποτε τον εξυπηρετεί- σε μια διγλωσσία έναντι της Ε.Ε. που ενίσχυσε τη διεθνή αναξιοπιστία της κυβέρνησης, διακινδυνεύοντας όμως και τη θέση της χώρας μας στον πυρήνα της Ευρώπης.
  • Απέχει ουσιαστικά από όλες σχεδόν τις διεργασίες για την ανάδειξη της κοινής στάσης της Ευρώπης, απέναντι σε προκλήσεις όπως το Brexit, η προσφυγική κρίση, η τρομοκρατία, η οικονομική αναδιοργάνωση.
  • Αποτέλεσε με θεωρίες και πολιτικές, αντί για παράγοντα βελτίωσης, θρυαλλίδα των μηχανισμών του λαϊκισμού, που απεργάζονται την αποδόμηση ευρωπαϊκών δεσμών.

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση, ικανή να αποκαταστήσει το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η ΝΔ υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο ενσυνείδητα, ως παράταξη των μεγάλων στρατηγικών επιλογών, που, με το πραγματικό πολιτικό σθένος του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενέταξε τη χώρα μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.  Η Ν.Δ. αγωνίζεται για προάσπιση των κοινωνικών προταγμάτων της Ε.Ε., για πιο αποτελεσματική Ευρώπη σε σύνθετα ζητήματα που μας αφορούν, όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό, για κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Και όπως ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης αδιάλειπτα υποστηρίζει, μένει προσηλωμένη στο σκοπό να έχει σταθερή θέση η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης.»