Αλλεπάλληλα κρούσματα αδυναμίας εξυπηρέτησης ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

«Ένα παιδί 9 ετών που οδηγήθηκε χθες σε εφημερεύον νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης εξαιτίας θωρακικού άλγους, αναγκάστηκε να καταφύγει σε ιδιωτικό εργαστήριο για εξετάσεις, λόγω προβλήματος του ειδικού  ιατρικού μηχανήματος» καταγγέλει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή τονίζει ότι αυτό δεν είναι όμως το μοναδικό ανησυχητικό συμβάν. Και προσθέτει ότι «σημειώνονται αλλεπάλληλα κρούσματα εγγενούς αδυναμίας νοσοκομειακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες ασθενών και έκτακτων περιστατικών λόγω ιδίως ανυπαρξίας του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού ή χρήσης του εξαιτίας της ανεπάρκειας του υφιστάμενου προσωπικού. Σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της Θεσσαλονίκης καταγράφονται πολλά προβλήματα σε όλους τους τομείς, φαινόμενα υπολειτουργίας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, αποδεκατισμένες τεχνικές υπηρεσίες, εκτεταμένες και μη αποκαθιστάμενες φθορές σε μηχανολογικό εξοπλισμό και πλήρης αδυναμία προμήθειας αναγκαίων υλικών για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων».

 

Ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ότι κατέθεσε από τον Σεπτέμβριο σχετική ερώτηση η οποία ωστόσο παραμένει έως σήμερα αναπάντητη και τονίζει: «Eνώ τα προβλήματα που επισημάναμε, όχι μόνον δεν αντιμετωπίστηκαν όπως μαρτυρούν τα καθημερινά προβλήματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά συνεχώς διογκώνονται».

 

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ ερωτά τον Υπουργό Υγείας αν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και αν υφίσταται σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 5625/13/02/19

 

ΘΕΜΑ:«Παραμένουν μεγάλες οι ελλείψεις σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης»

 

Ένα παιδί 9 ετών που οδηγήθηκε χθες σε εφημερεύoν νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης εξαιτίας θωρακικού άλγους, αναγκάστηκε να καταφύγει σε ιδιωτικό εργαστήριο για εξετάσεις, λόγω προβλήματος του ειδικού  ιατρικού μηχανήματος. Δεν είναι όμως το μοναδικό ανησυχητικό συμβάν. Σημειώνονται αλλεπάλληλα κρούσματα εγγενούς αδυναμίας νοσοκομειακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες ασθενών και έκτακτων περιστατικών λόγω ιδίως ανυπαρξίας του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού ή αδυναμίας χρήσης του εξαιτίας της ανεπάρκειας του υφιστάμενου προσωπικού.

 

Σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της Θεσσαλονίκης καταγράφονται πολλά προβλήματα σε όλους τους τομείς, φαινόμενα υπολειτουργίας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, αποδεκατισμένες τεχνικές υπηρεσίες, εκτεταμένες και μη αποκαθιστάμενες φθορές σε μηχανολογικό εξοπλισμό και πλήρης αδυναμία προμήθειας αναγκαίων υλικών για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.

 

Με την από 20/09/2018 υπ’αριθμ. 1756 ερώτηση που καταθέσαμε, επισημάναμε την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στα νομοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνταν σε αυτά, σύμφωνα με καταγγελλίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων(ΠΟΕΔΗΝ). Η ερώτηση, παραμένει έως σήμερα αναπάντητη ενώ τα προβλήματα που επισημάναμε, όχι μόνον δεν αντιμετωπίστηκαν όπως μαρτυρούν τα καθημερινά προβλήματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά συνεχώς διογκώνονται.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;
  2. Υφίσταται σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού;
  3. Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να ικανοποιήσετε τις επιτακτικές ανάγκες προμήθειας του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων;

 

 

Αθήνα, 13/02/2019

Σταύρος Καλαφάτης

Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης