Συνέντευξη Καλαφάτη στον Ελεύθερο Τύπο: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι έγκλημα σε βάρος της ιστορίας μας

screenshot-indt.gr-2019.02.17-11-37-02«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι έγκλημα σε βάρος της ιστορίας μας, αλλά και σε βάρος των γενιών που έρχονται, σε βάρος των αγέννητων. Ο συνδυασμός ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας θα είναι για τον Ελληνισμό μια ανοικτή και επώδυνη πληγή», τονίζει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών την Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού.

 

Για την επόμενη ημέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνει ότι «το πρώτο που θα επιδιώξουν οι γείτονές μας είναι η αξιοποίηση της δυνατότητάς τους να αποκαλούνται από όλο τον κόσμο «Μακεδόνες». Θα ακούμε παντού στις ξένες πρωτεύουσες και τα διεθνή φόρα να καλωσορίζουν το «Μακεδόνα» πρωθυπουργό και όχι τον πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας». Τους δίνει τη δυνατότητα αυτή η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την αξιοποιήσουν». Τονίζει μάλιστα ότι: «Οι Μακεδόνες δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να πούμε ποτέ «Μακεδόνες» τους Σλάβους. Το διακήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ενστερνίζεται η πλειονότητα των Ελλήνων. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουμε νέους αγώνες για την ανάδειξη της αιώνιας Μακεδονίας των Ελλήνων».

 

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε ότι «προσπάθησε κατ’ επανάληψη να διασύρει το 70% των Ελλήνων που εναντιωνόμαστε στη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για ετερόκλητο όχλο, για ακροδεξιούς και εθνικιστές. Μεθόδευσε –και το ομολόγησε- αποστασίες για να μείνει στην καρέκλα του και να επιβάλει μια συμφωνία που αλλιώτικα δεν περνούσε από το Κοινοβούλιο. Εγκατέλειψε πάγιες εθνικές θέσεις και αγνόησε τη βούληση του λαού. Έδινε στην αρχή -ως μη όφειλε- οδηγίες στον Πρόεδρο της Βουλής να σώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και του έγραφε κατόπιν να αλλάξει σχέδιο. Και όλα αυτά συνιστούν βιασμό της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω κατά πόσο ο ευτελισμός των θεσμών βοηθά το ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα, όμως, ρίχνει νερό στο μύλο ακραίων μορφωμάτων. Επωάζει αυγά και τροφοδοτεί νεογέννητα του φιδιού.»

 

Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές σημειώνει ότι «όποιο χρόνο κι αν επιλέξει η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει την κατρακύλα. Τα όσα παρακολουθήσαμε, τον τελευταίο καιρό στη Βουλή, με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από βουλευτές που τη θεωρούσαν απαράδεκτη, την εκχώρηση ψήφων και συνειδήσεων για μια καρέκλα, αλλά και τους αλληλοεκβιασμούς των πρώην συνεταίρων, συνιστούν επιτομή του κυβερνητικού αυτοεξευτελισμού. Δυστυχώς, ωστόσο, ευτελίζουν ταυτόχρονα το Κοινοβούλιο, εκθέτουν το δημόσιο βίο και απομακρύνουν τον πολίτη από την πολιτική».

 

Και προσθέτει ότι, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Νέα Δημοκρατία «αντιτασσόμαστε στα άκρα και τις ακρότητες, αποφεύγουμε τις κραυγές και τις ύβρεις και δεν παίζουμε στο ταμπλό του φανατισμού, της πόλωσης και του διχασμού που διάλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιλέγουμε τη στρατηγική της αλήθειας και του ρεαλισμού, της σύνεσης και της ευθύνης, του μέτρου και της μετριοπάθειας. Δεν μπορούμε, ωστόσο – και δεν έχουμε το δικαίωμα- να κρύψουμε την οργή και το θυμό μας, που είναι ταυτόχρονα οργή και θυμός της πλειονότητας των Ελλήνων, όταν συντελούνται εγκλήματα σε βάρος του λαού και του Έθνους».

 

Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα Ερντογάν καυτηρίασε ότι «αυτή τη στιγμή ξέρουμε όσα δήλωσαν και όχι όσα συζήτησαν» και πρόσθεσε: «Φαίνεται, πάντως, ότι υπήρξε συμφωνία για την έναρξη διαλόγου με στόχο την αποτροπή της έντασης ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στις δύο χώρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και δεν μπορεί να εμπιστευόμαστε την Άγκυρα. Πρώτον, γιατί εάν θέλει αποτροπή της έντασης, δεν έχει πάρα να σταματήσει τόσο τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις στο Αιγαίο, όσο και τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεύτερο, γιατί υπάρχουν αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν, αλλά δεν εφαρμόζονται σήμερα. Και τρίτον, διότι θα ήταν εξαιρετικά αφελές και άκρως επικίνδυνο να θεωρήσουμε -όπως κάνει ο κ. Τσίπρας- ειλικρινείς τις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας. Μην ξεχνούμε ούτε το 1974, ούτε το 1996…»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

ΕΡ: Κύριε Καλαφάτη, ενώ είστε -κατά γενική ομολογία- μετριοπαθής πολιτικός, σας ακούσαμε να υψώνετε τους τόνους σ’ ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι έτσι;

 

Τόσο η ιδιοσυγκρασία, όσο η αντίληψή μου για την πολιτική συμπίπτουν με τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας και τη στρατηγική του Προέδρου του Κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιτασσόμαστε στα άκρα και τις ακρότητες, αποφεύγουμε τις κραυγές και τις ύβρεις και δεν παίζουμε στο ταμπλό του φανατισμού, της πόλωσης και του διχασμού που διάλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιλέγουμε τη στρατηγική της αλήθειας και του ρεαλισμού, της σύνεσης και της ευθύνης, του μέτρου και της μετριοπάθειας. Δεν μπορούμε, ωστόσο – και δεν έχουμε το δικαίωμα- να κρύψουμε την οργή και το θυμό μας, που είναι ταυτόχρονα οργή και θυμός της πλειονότητας των Ελλήνων, όταν συντελούνται εγκλήματα σε βάρος του λαού και του Έθνους. Και η συμφωνία των Πρεσπών είναι έγκλημα σε βάρος της ιστορίας μας, αλλά και σε βάρος των γενιών που έρχονται, σε βάρος των αγέννητων. Ο συνδυασμός ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας θα είναι για τον Ελληνισμό μια ανοικτή και επώδυνη πληγή.

 

ΕΡ: Και μετά τη Συμφωνία πως θα αποκαλείτε τους γείτονές μας κ. Καλαφάτη;

 

Είναι βέβαιο πως το πρώτο που θα επιδιώξουν οι γείτονές μας είναι η αξιοποίηση της δυνατότητάς τους να αποκαλούνται από όλο τον κόσμο «Μακεδόνες». Θα ακούμε παντού στις ξένες πρωτεύουσες και τα διεθνή φόρα να καλωσορίζουν το «Μακεδόνα» πρωθυπουργό και όχι τον πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας». Τους δίνει τη δυνατότητα αυτή η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την αξιοποιήσουν. Απαντώ, λοιπόν: Οι Μακεδόνες δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να πούμε ποτέ «Μακεδόνες» τους Σλάβους. Το διακήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ενστερνίζεται η πλειονότητα των Ελλήνων. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουμε νέους αγώνες για την ανάδειξη της αιώνιας Μακεδονίας των Ελλήνων.

 

ΕΡ:  Ας πάμε στα ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στην Τουρκία. Επειδή ακούστηκαν διάφορες εκτιμήσεις, εσείς πως κρίνετε το αποτέλεσμα της συνάντησης;

 

Αυτή τη στιγμή ξέρουμε όσα δήλωσαν και όχι όσα συζήτησαν. Δεν ξέρουμε, για παράδειγμα, αν συζήτησαν θέματα μουφτήδων σε συνδυασμό με τη Σχολή της Χάλκης, γεγονός που θα συνιστούσε ολέθριο λάθος. Ούτε αν εισήλθαν σε συζητήσεις για συγκεκριμένες μονομερείς αξιώσεις της Άγκυρας, όπως η εγκατάλειψη του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων και οι ισχυρισμοί για δήθεν «γκρίζες ζώνες». Ούτε τι είπαν για το Κυπριακό και τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Φαίνεται, πάντως, ότι υπήρξε συμφωνία για την έναρξη διαλόγου με στόχο την αποτροπή της έντασης ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στις δύο χώρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και δεν μπορεί να εμπιστευόμαστε την Άγκυρα. Πρώτον, γιατί εάν θέλει αποτροπή της έντασης, δεν έχει πάρα να σταματήσει τόσο τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις στο Αιγαίο, όσο και τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεύτερο, γιατί υπάρχουν αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν, αλλά δεν εφαρμόζονται σήμερα. Και τρίτον, διότι θα ήταν εξαιρετικά αφελές και άκρως επικίνδυνο να θεωρήσουμε -όπως κάνει ο κ. Τσίπρας- ειλικρινείς τις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας. Μην ξεχνούμε ούτε το 1974, ούτε το 1996.

 

ΕΡ: Αντιλαμβάνομαι πως δεν έχετε καμιά εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα σε ό,τι  αφορά τα εθνικά θέματα. Μπορείτε, όμως, να αμφισβητήσετε την έξοδο από το 3ο μνημόνιο και το κοινωνικό πρόσημο των τελευταίων αποφάσεών του;

 

Πράγματι, κυρία Κατσαβού, τον περασμένο Αύγουστο, συμπληρώθηκε ο χρόνος εφαρμογής του 3ου μνημονίου. Μην ξεχνάμε, όμως, δύο πράγματα: Πρώτον ότι το μνημόνιο αυτό δεν προβλεπόταν το 2014, αλλά επιβλήθηκε μετά το έγκλημα του 2015 και έφερε επιπλέον μέτρα λιτότητας 10 δις ευρώ. Και δεύτερο ότι η χώρα υφίσταται τώρα το 4ο άτυπο μνημόνιο, με αυστηρή κοινοτική εποπτεία Τα παζάρια της κυβέρνησης με τους τροϊκανούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οι κοινοτικές προειδοποιήσεις πως δεν θα επιστραφούν στη χώρα τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επισημαίνουν πως το παραμύθι της κυβέρνησης έχει κρυμμένους δράκους. Σε ό,τι αφορά το πρόσημο ορισμένων αποφάσεων της μόνο προεκλογικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Και βέβαια μη ξεχνάμε αφενός ότι οι αποφάσεις αυτές αφορούν κυρίως μερική άρση επώδυνων μέτρων που η ίδια επέβαλε. Και αφετέρου ότι, πέρα από τη φορολογική σφαγή, συνεχίζονται και οι δραματικές περικοπές βασικών κοινωνικών επιδομάτων, όπως το ΕΚΑΣ, τα πολυτεκνικά επιδόματα και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

 

ΕΡ:  Βλέπετε να ολοκληρώνει τη θητεία της η κυβέρνηση, όπως διακηρύσσει ο κ. Τσίπρας, ή θα έχουμε εθνικές εκλογές πρωτύτερα;

 

Ορισμένες από τις αποφάσεις της προδίδουν ετοιμασίες για εκλογές το Μάη. Κανένας, όμως, δεν μπορεί αποκλείσει ούτε ταχύτερη κατάρρευση, ούτε στραβοπατήματα με πατερίτσες μέχρι τον Οκτώβρη. Το βέβαιο πάντως είναι ένα: Όποιο χρόνο κι αν επιλέξει η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει την κατρακύλα. Οι πρακτικές της εκπέμπουν πανικό, μαυρίζουν την εικόνα της και αναδεικνύουν το μίγμα της αλαζονείας, της αυθαιρεσίας και του καιροσκοπισμού που στοιχειώνει τις αποφάσεις της. Τα όσα παρακολουθήσαμε, τον τελευταίο καιρό στη Βουλή, με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από βουλευτές που τη θεωρούσαν απαράδεκτη, την εκχώρηση ψήφων και συνειδήσεων για μια καρέκλα, αλλά και τους αλληλοεκβιασμούς των πρώην συνεταίρων, συνιστούν επιτομή του κυβερνητικού αυτοεξευτελισμού. Δυστυχώς, ωστόσο, ευτελίζουν ταυτόχρονα το Κοινοβούλιο, εκθέτουν το δημόσιο βίο και απομακρύνουν τον πολίτη από την πολιτική.

 

ΕΡ: Θεωρείτε υπεύθυνο γι όλα αυτά τον Πρωθυπουργό;

 

Είναι αυτονόητο. Όλα έχουν τη σφραγίδα του. Ο ίδιος άλλωστε τα ενορχήστρωσε. Προσπάθησε κατ’ επανάληψη να διασύρει το 70% των Ελλήνων που εναντιωνόμαστε στη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για ετερόκλητο όχλο, για ακροδεξιούς και εθνικιστές. Μεθόδευσε –και το ομολόγησε- αποστασίες για να μείνει στην καρέκλα του και να επιβάλει μια συμφωνία που αλλιώτικα δεν περνούσε από το Κοινοβούλιο. Εγκατέλειψε πάγιες εθνικές θέσεις και αγνόησε τη βούληση του λαού. Έδινε στην αρχή -ως μη όφειλε- οδηγίες στον Πρόεδρο της Βουλής να σώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και του έγραφε κατόπιν να αλλάξει σχέδιο. Και όλα αυτά συνιστούν βιασμό της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω, λοιπόν, κατά πόσο ο ευτελισμός των θεσμών βοηθά το ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα, όμως, ρίχνει νερό στο μύλο ακραίων μορφωμάτων. Επωάζει αυγά και τροφοδοτεί νεογέννητα του φιδιού.