Άνιση η μάχη επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπό capital controls

Την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων και περιορισμών, ζητά ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά από δύο χρόνια υπό καθεστώς capital controls, δίνουν άνιση μάχη επιβίωσης, τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο για την ανακούφισή τους», τονίζει ο κ. Καλαφάτης. «Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όμως μέτρα στήριξης, σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει σύντομα, έστω η μερική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.»

Επιπλέον ο κ. Καλαφάτης επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταδεικνύουν τη διαστρέβλωση της αλήθειας που επιχειρεί η κυβέρνηση ισχυριζόμενη πως μειώνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, αφού στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για επίτευγμα, αλλά για σύμπτωμα της μείωσης εισαγωγών και μη αύξησης των εξαγωγών λόγω των capital controls και του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος: «Πριν την επιβολή των capital controls οι εισαγωγές άγγιζαν τα 47,1 δις έναντι 26,2 δις των εξαγωγών. Το τελευταίο δεκάμηνο, μεταξύ Ιουλίου 2016 και Απριλίου 2017 οι εισαγωγές έχουν μειωθεί στα 36,4 δις και οι εξαγωγές επίσης στα 21,9 δις ευρώ με ελλειματικό ισοζύγιο -14,5 δις ευρώ. Αυτό δεν είναι επίτευγμα. Είναι σύμπτωμα μιας οικονομίας που εξακολουθεί να βυθίζεται.»

(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ)

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ 6765/29-6-2017

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. Οικονομικών
  1. Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Άνιση μάχη επιβίωσης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στα δύο χρόνια επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων»

Οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων(capital controls) που επέβαλε η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2015 συνεχίζουν να είναι βαρύτατες δύο χρόνια μετά, πλήττοντας ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να επιβιώσουν.

Η κυβέρνηση αντιτείνει πως τους τελευταίους μήνες μειώνεται το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών, αποκρύπτοντας τη μισή αλήθεια, καθώς αυτό συμβαίνει επειδή συνεχίζουν και μειώνονται οι εισαγωγές και προφανώς δεν αυξάνονται οι εξαγωγές.

Η εξέλιξη του εμπορικού ελλείματος αγαθών πριν και μετά την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων αποτυπώνει πιστά και αδιάψευστα την σκληρή πραγματικότητα. Μόνον το πρώτο έτος, τα εμπορικό έλλειμμα αγαθών συρρικνώθηκε κατά 5 δισ. ευρώ περίπου και οφείλεται στη δραματική μείωση των εισαγωγών κατά 7,41 δισ. ευρώ.

Την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2014 – Ιουλίου 2015, πριν την επιβολή των capital controls και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισαγωγές αγγίζουν τα 47,1 δις έναντι 26,2 δις των εξαγωγών με το έλλειμα να διαμορφώνεται στο -20,9 δις ευρώ. Το τελευταίο δεκάμηνο μεταξύ Ιουλίου 2016 και Απριλίου 2017 οι εισαγωγές έχουν μειωθεί στα 36,4 δις και οι εξαγωγές επίσης στα 21,9 δις ευρώ με ελλειματικό ισοζύγιο -14,5 δις ευρώ.

Το αυξημένο έως και απαγορευτικό κόστος και η μειωμένη έως ανύπαρκτη ρευυστότητα δοκιμάζουν σοβαρά τις εναπομείνασες δυνάμεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν των ανυπέρβλητων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν από την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Εξάλλου, η γραφειοκρατική αρτηριοσκλήρωση των διαδικασιών για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους σε σχέση με την εισαγωγή αγαθών και πρώτων υλών, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρυμένη και αδιέξοδη κατάσταση, δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ως διέξοδος απέχει πολύ για να θεωρηθεί διαδεδομένη τάση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε πρώτιστα και άμεσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τεθούν σε πλαίσιο χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων και περιορισμών;
  2. Δεδομένου ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ελληνική οικονομία, υπάρχει σχεδιασμός για αρωγή και βοήθεια προς διευκόλυνσή τους αν δε γίνει πράξη στο εγγύς μέλλον η μερική άρση των capital controls από αυτές;