Συνέντευξη Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Η συνέντευξη δόθηκε στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα και δημοσιεύθηκε την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017 υπό τον τίτλο: “Στ.Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να απαλλαγεί από την ανίκανη διοίκηση Μπουτάρη.”

  1. Ασκήσατε κριτική στον κ. Μπουτάρη για το χειρισμό του στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Κατ’ αρχάς μια ξεκάθαρη απάντηση: συμφωνείτε με την αρωγή ιδιωτών στο θέμα της αποκομιδής;

Κατ` αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι είναι άλλο πράγμα η αρωγή του ιδιώτη προς τον Δήμο και άλλο η υποκατάσταση του Δήμου από τον ιδιώτη. Εγώ είμαι φύσει και θέσει υπέρ των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στις περιπτώσεις που αυτό είναι προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Αλλά όχι στο πόδι. Όχι για να κρυφτεί ο Δήμος πίσω από τον ιδιώτη, διότι αυτό επιχείρησε να κάνει ο Γιάννης Μπουτάρης και δεν τα κατάφερε.  Ήθελε να παραστήσει τον δήμαρχο με πυγμή, κρύβοντας την ατολμία και την αδράνεια που επέδειξε όλες τις προηγούμενες μέρες. Ήθελε να κρύψει τις ευθύνες του Δήμου, για το γεγονός ότι πνίγηκε στα σκουπίδια η πόλη, αφού δεν αποπειράθηκε καν, να κινητοποιήσει το τακτικό προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και έναν αριθμό απορριμματοφόρων, που αν δεν έλυνε το πρόβλημα πριν γιγαντωθεί, σίγουρα θα το περιόριζε σημαντικά! Και όχι μόνο ήθελε να κρύψει την δική του ανεπάρκεια πίσω από έναν ιδιώτη, αλλά ήθελε να το κάνει στέλνοντας έναν λογαριασμό με πολλά ερωτηματικά στο ταμείο του Δήμου και κατ` επέκταση στους Θεσσαλονικείς. Τελικά, ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα του δημάρχου έσβησε άδοξα, αφού υπαναχώρησε και αναγκάστηκε να έρθει στα λόγια μας. Ίσως επειδή κατάλαβε, ή τον ενημέρωσαν, ότι με κάτι τέτοια ακριβά πυροτεχνήματα μπορεί να βρεθείς τελικά πολύ εκτεθειμένος… και σε πολλά επίπεδα.

  1. Αν ήσασταν εσείς δήμαρχος κ. Καλαφάτη, θα είχατε φωνάξει αστυνομία ή εισαγγελέα ώστε να σπάσει η κατάληψη του αμαξοστασίου και να βγουν τα απορριμματοφόρα με το προσωπικό που δεν απεργούσε, στους δρόμους;

Δεν νομίζω ότι θα χρειαζόταν. Τα απορριμματοφόρα θα ήταν στον δρόμο από την πρώτη μέρα με το τακτικό προσωπικό του Δήμου. Όπως αποδείχτηκε, όταν με καθυστέρηση πολλών ημερών αποφάσισε ο σημερινός δήμαρχος να το επιχειρήσει, οι διαμαρτυρόμενοι πρώην συμβασιούχοι δεν εμπόδισαν την έξοδο των απορριμματοφόρων. Και πώς θα μπορούσαν να το κάνουν άλλωστε; Όλοι οι νόμοι, γραπτοί και άγραφοι, επιβάλλουν την κινητοποίηση προσωπικού ασφαλείας σε τέτοιες περιπτώσεις που προκύπτει σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας! Στους ίδιους δρόμους ζουν και κυκλοφορούν και οι οικογένειες των διαμαρτυρόμενων. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και στην ακραία περίπτωση έλλειψης στοιχειώδους σεβασμού απέναντι στη δημόσια υγεία, με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται εν μέσω καύσωνα, υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με το καθήκον να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο! Και αν ενημερωθούν εγκαίρως, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη πρόσκληση για να το πράξουν…

  1. Πίσω από το πρόβλημα των σκουπιδιών υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους συμβασιούχους. Είστε κατά της μονιμοποίησής τους;

Είμαι κατά του εμπαιγμού τους. Η αριστερόστροφη κυβέρνηση που ήρθε να διώξει το παλιό, διαιωνίζει και γιγαντώνει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος. Η πελατειακή νοοτροπία του κλεισίματος του ματιού στους συμβασιούχους, με υποσχέσεις μονιμοποίησης σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται και υποχρεούται να βάλει τέλος σε πρακτικές διόγκωσης του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, είναι μια από τις χειρότερες παθογένειες που έκανε σημαία της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σιγόντο και από αρκετούς δημάρχους, συμπεριλαμβανομένου του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης. Δεν είμαι κατά της ενίσχυσης των Δήμων με προσωπικό αναγκαίο για την ανταπόκρισή τους στο έργο τους. Είμαι όμως αντίθετος σε πρακτικές που χρησιμοποιούν αυτές τις ανάγκες σαν πρόσχημα για ψηφοθηρική μικροπολιτική, βασισμένη στη λογική ότι το κράτος πρέπει να είναι ο μέγας εργοδότης όλου του κόσμου. Αυτό δεν γίνεται.

  1. Την Τρίτη είχατε εκδήλωση με την παράταξή σας «Εντάξει». Μεταξύ άλλων είπατε πως το 2014 δώσατε λύση σε ένα αδιέξοδο της ΝΔ, με την υποψηφιότητά σας. Έχετε πει επίσης πως τον πρώτο λόγο για μια υποψηφιότητα τον έχει ο επικεφαλής της εν ενεργεία παράταξης, δηλαδή εσείς. Έχετε πάρει τις αποφάσεις σας για το 2019; Θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος; Και για να προλάβω μια απάντησή σας ότι είναι νωρίς, υπάρχουν σενάρια για αυτοδιοικητικές εκλογές νωρίτερα.

Επί σεναρίων, μόνο ασκήσεις γίνονται και όχι ανακοινώσεις. Οι ανακοινώσεις γίνονται με βάση δεδομένα και στον χρόνο που έχει νόημα για τους πολίτες. Μέχρι τότε, αυτό που κάνω είναι να ανταποκρίνομαι στο καθήκον που οι πολίτες μου έχουν αναθέσει. Να υπερασπίζομαι το συμφέρον της πόλης και στη Βουλή και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας με σοβαρότητα, επικοιδομητική κριτική και σκληρή στάση όποτε απαιτείται, να απαλλαγεί ο τόπος μου από ένα διπλό κακό. Μια κυβέρνηση που επιβαρύνει ολόκληρη τη χώρα με περισσότερα δεινά και μια ανίκανη δημοτική διοίκηση που εμπαίζει την κοινωνία, παράγοντας μόνο επικοινωνία και τον τελευταίο καιρό, αποτυχημένη κι αυτή.

  1. Μετά τη συμφωνία στο Eurogroupπιστεύετε πως απομακρύνετε και το ενδεχόμενο εκλογών; Η ΝΔ συνεχίζει και τις ζητάει και για κάποιους αυτό αποτυπώνει στρατηγικό αδιέξοδο. Τι απαντάτε;

Το αδιέξοδο το αντιμετωπίζει η χώρα, όσο οδηγούν την τύχη της ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση με τη συμφωνία που έκανε, επέβαλλε στη χώρα ένα …μεταχρονολογημένο μνημόνιο, πιο σκληρό από το προηγούμενο που εμπνεύστηκε και μάλιστα χωρίς κανένα από τα ανταποδοτικά οφέλη που διαφήμιζε. Όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο αυξημένες θα είναι και οι ελπίδες της  νέας κυβέρνησης, μιας σοβαρής και αξιόπιστης κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να πετύχει μια ουσιαστική μεταβολή της συνταγής αυτής της συμφωνίας που θέλησε να μας κληροδοτήσει ο σημερινός πρωθυπουργός. Συστατικά της συνταγής πρέπει να γίνουν:

  • Η ουσιαστική στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (μείωση φορολογίας, μείωση γραφειοκρατίας, σταθερότητα φορολογικού συστήματος κλπ.)
  • Ο εξορθολογισμός στη λειτουργία του κράτους (αναβάθμιση ανεξάρτητων αρχών, θωράκιση θεσμών, μείωση κρατικών δαπανών κλπ. )

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν προσφέρει στην ουσία τη λύση στο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η αλήθεια.