Απαιτούμε ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό

Θεσσαλονίκη 27 Ιουνίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Απαιτούμε ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό

 

Την ανάγκη να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κοινές πολιτικές και εφαρμογή της νομιμότητας αλλά και με έμφαση στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, ανέδειξε ο βουλευτής A΄ Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Αίθουσα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ. «Η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη και η κρίση δοκιμάζει τη βάση της συνεργασίας μας: την αλληλεγγύη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «λίγες χώρες – μεταξύ αυτών η Ελλάδα –  έχουν επωμιστεί το πιο μεγάλο βάρος».

 

Ο Σταύρος Καλαφάτης επεσήμανε ότι επείγει η καθιέρωση νέων κανόνων  και νέων μηχανισμών. «Οι Έλληνες θέλουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή. Γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης. Θέλουμε ταυτόχρονα να αλλάξει και ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν. Γιατί δεν μπορεί λίγες χώρες – όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα – να σηκώσουν το τεράστιο αυτό βάρος.» Και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται και η οικονομική αρωγή των εταίρων για να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες για ανθρώπινη όσο προσωρινή κι αν είναι – φιλοξενία των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται σε απόγνωση.«Θέλουμε – με μια φράση – μια Ευρώπη αλληλέγγυα στο ανθρώπινο δράμα. Μια Ευρώπη με κοινούς κανόνες και πολιτικές ασύλου, με κοινούς ορισμούς πρόσφυγα και μετανάστη, με κοινό τρόπο αντίληψης και εφαρμογής των κανόνων δικαίου. Μια Ευρώπη που παρεμβαίνει εκεί όπου ξεκινά  το δράμα, στις περιοχές της κρίσης και των συγκρούσεων. Όχι μια Ευρώπη καταφύγιο ψυχών ή στρατόπεδο συγκέντρωσης», τόνισε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης συνοψίζοντας τις απόψεις του για το προσφυγικό.

 

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγάλο κόστος και τις θυσίες του Ελληνικού Λαού για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο για την αποφυγή χρεωκοπίας της χώρας αλλά και για να αποδειχθεί ότι το ευρώ είναι σταθερό νόμισμα. Ανέδειξε παράλληλα τη συμβολή των Ευρωπαίων εταίρων στη προσπάθεια για διάσωση της χώρας αλλά και τα δικαιολογημένα παράπονα των πολιτών για την σκοπιμότητα, τους λάθους υπολογισμούς και τις προσωρινές λύσεις που επιλέχθηκαν από τους εταίρους μας. Ειδική αναφορά έκανε στους αχρείαστους πειραματισμούς και τις ανεύθυνες επιλογές της κυβέρνησης το 2015, που χρέωσαν τη χώρα περισσότερα από 100 δις ευρώ, μιλώντας για «έγκλημα σε βάρος του τόπου».

 

Ο Σταύρος Καλαφάτης στην ομιλία του ανέδειξε τόσο τα επιτεύγματα της ΕΕ όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κοινό ευρωπαϊκό μοντέλο (όπως το δημογραφικό και η κλιματική αλλαγή, η άνοδος λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, η αποξένωση των πολιτών από τις ευρωπαϊκές πολιτικές). «Είμαστε βέβαιοι ότι χρειαζόμαστε τελικά περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη με κοινές πολιτικές, όχι μόνο στην οικονομία, την ενιαία αγορά, την αγροτική πολιτική, αλλά και στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια. Μια Ευρώπη που επενδύει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Μια Ευρώπη με κοινή θαλάσσια πολιτική και στήριξη των μελών της στην άσκηση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην ΑΟΖ και την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στις θάλασσές μας. Με μια κουβέντα χρειαζόμαστε μια Ευρώπη αρχών και αξιών», τόνισε με έμφαση.

 

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ανέδειξε ιδιαίτερα την ανάγκη για στενότερη συνεργασία στα μεγάλα προβλήματα, επικαλούμενος και την πρόσφατη ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΕΛΚ με την οποία ζήτησε ενίσχυση της πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνδέοντάς την με την κλιματική αλλαγή, και την ανάγκη άντλησης επιπλέον πόρων για αυτόν τον τομέα, καθώς η πολιτική προστασία είναι πολύ σημαντική για τις χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν πλημμύρες, πυρκαγιές ή ακόμη και σεισμούς. «Στις δύσκολες καταστάσεις, στις καταστροφές, είναι η στιγμή που οι πολίτες χρειάζονται δίπλα τους περισσότερο τους θεσμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.