Η άγρια πανίδα είναι κεφάλαιο για την Ελλάδα

Θεσσαλονίκη 28 Ιουνίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η άγρια πανίδα είναι κεφάλαιο για την Ελλάδα

 

«Η άγρια πανίδα της Ελλάδας, αποτελεί ένα κεφάλαιο που χρήζει προστασίας από μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται τη σημασία του φυσικού της πλούτου. Κι αν η Πολιτεία αδυνατεί να αναλάβει δράση για την προστασία των αγρίων ζώων, τουλάχιστον οφείλει να σκεφτεί σοβαρά τη στήριξη φορέων που την υποκαθιστούν στο σημαντικό αυτό έργο.»

Αυτό επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητά την μέριμνα της Πολιτείας για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του Σταθμού Πρώτων Βοηθών για Άγρια Ζώα, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στον Δήμο Δέλτα, στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού.

Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών προ ημερών αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του, με την έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης να αποτελεί έναν από τους λόγους της δακοπής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου ‘’Δράση για την Άγρια Ζωή’’, που ζητά τη θεσμοθέτηση σταθερού χρηματοδοτικού εργαλείου, που θα μπορούσε να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων.

 

«Το έργο που επιτελεί ο Σταθμός, θα στοίχιζε πολλαπλάσια χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο, από αυτά που απαιτούνται για τη στήριξη των κέντρων περίθαλψης», προσθέτει ο κ. Καλαφάτης.

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΑΡ.ΠΡ.:7158/28-9-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

 

ΘΕΜΑ:«Λειτουργία Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για τα Άγρια Ζώα στη Βόρεια Ελλάδα»

 

Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) που βρίσκεται στο Καλοχώρι και αποτελεί την πρώτη αδειοδοτημένη τέτοια μονάδα στη βόρεια Ελλάδα, λειτουργεί σε κτίριο που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg από το Δήμο Δέλτα, με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη και με τις άοκνες προσπάθειες των εθελοντών της Δράσης για την Άγρια Ζωή. Εκεί περιθάλπονται ζώα που προέρχονται από την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού, αλλά και από όλη τη βόρεια Ελλάδα.

 

Το μοναδικό νοσοκομείο για τα άγρια ζώα στη Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε για κάποιες μέρες να αναστείλει τη λειτουργία του, αδυνατώντας να δεχτεί περισσότερα άγρια ζώα από αυτά που ήδη περιθάλπει, καθώς, θα διαταράσσονταν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας γεγονός που θα προκαλούσε προβλήματα στους εθελοντές και στα ήδη νοσηλευόμενα άγρια ζώα.

 

Όπως σχετικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου Δράση για την Άγρια Ζωή, ένας από τους λόγους της διακοπής λειτουργίας του Σταθμού είναι η μη θεσμοθέτηση σταθερού χρηματοδοτικού εργαλείου από το κράτος το οποίο θα μπορούσε να καλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον των εξόδων λειτουργίας των κέντρων περίθαλψης. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται σχετικά, το έργο που επιτελεί ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών θα έπρεπε να υλοποιείται από το κράτος και θα στοίχιζε πολλαπλάσια χρήματα στο ελληνικό δημόσιο από αυτά που απαιτούνται για τη στήριξη των κέντρων περίθαλψης.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

 

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για τα Άγρια Ζώα;

 

  1. Με ποιες πρωτοβουλίες στηρίζετε αυτές τις εθελοντικές προσπάθειες που επιτελούν κοινωνικό έργο και έχουν μεγάλη προσφορά στην προστασία της πανίδας και του ευαίσθητου περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται;