Απόφαση-“φωτιά” για την πυροσβεστική στη Θεσσαλονίκη.

«Στην προ μηνών επισήμανση των κινδύνων από τη μείωση των πυροσβεστών της Θεσσαλονίκης κατά 95 άνδρες, η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απαντά με απόφαση-“φωτιά” για περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 99 άτομα! Το 2017 η Θεσσαλονίκη θα έχει 266 πυροσβέστες, ενώ οι ανάγκες είναι τριπλάσιες.»

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτη τον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης και, αντιθέτως, την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος στη Θεσσαλονίκη.

«Αν υλοποιηθεί ο πρωτοφανής κυβερνητικός σχεδιασμός για τη Θεσσαλονίκη, η πόλη θα είναι εντελώς ανοχύρωτη, τη νέα αντιπυρική περίοδο», επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης και προσθέτει: «Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει ως απαράβατο κανόνα την αποδιοργάνωση των κρατικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, από την αστυνομία και την πυροσβεστική, ως τα νοσοκομεία και τα σχολεία.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ 2945/27.1.2017 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Μείωση Πυροσβεστικής Δύναμης Θεσσαλονίκης»

Κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2016 με την υπ’αριθμ. 6172/2016 ερώτηση  που καταθέσαμε είχαμε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό μας για την κατάσταση  των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνταν σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σήμερα οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής σε όλη την ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να είναι υποστελεχωμένες. Η υπηρετούσα δύναμη στη Θεσσαλονίκη το 2006 ανερχόταν σε 486 πυροσβέστες και πλέον, δέκα χρόνια μετά, έχει μειωθεί κατά 95 πυροσβέστες με αποτέλεσμα η υφιστάμενη μάχιμη δύναμη των μόλις 365 πυροσβεστών στην πόλη να αδυνατεί να εκπληρώσει τη δύσκολη αποστολή που της έχει ανατεθεί. Οι μηδενικές οργανικές θέσεις επιτείνουν το αδιέξοδο.

Η μοίρα όμως που επιφυλάσσει ο ‘’αριστοτεχνικός’’ σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη θωράκιση και την ασφάλεια των πολιτών στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη πιο δυσοίωνη καθώς, με την υπ’αριθ. 91/231Φ102.2/30-12-2016 απόφαση της φυσικής ηγεσίας του Σώματος, μειώνεται δραματικά η ήδη αποδεκατισμένη πυροσβεστική δύναμη που υπηρετεί στην πόλη κατά 99 μάχιμους πυροσβέστες.

Δηλαδή, μόλις και μετά βίας, το 2017 θα υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη περίπου 266 πυροσβέστες όταν οι πραγματικές της ανάγκες είναι τριπλάσιες.

Η συμβολή δε, των ανδρών της Πυροσβεστικής στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ιδίως η κάλυψη των αναγκών στην ευρύτερη περιοχή που σηκώνει το βάρος της προβληματικής κυβερνητικής διαχείρισης, από κοινού με την υφιστάμενη λειψανδρία,  προκαλεί περαιτέρω επιχειρησιακές αδυναμίες.

Αν υλοποιηθεί ο πρωτοφανής κυβερνητικός σχεδιασμός του υψηλού ρίσκου για τη Θεσσαλονίκη, η πόλη θα είναι απροστάτευτη και εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου εντελώς ανοχύρωτη.

Ο συνδυασμός των συνεχών μειώσεων με τη μη κάλυψη οργανικών θέσεων είναι ο απαράβατος κανόνας που ασπάζεται και ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης των κρατικών υπηρεσιών, από την αστυνομία και την πυροσβεστική έως τα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάκλησης της μείωσης στην υφιστάμενη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στη Θεσσαλονίκη και να επανεξετάσετε το επιτακτικό αίτημα ενίσχυσής της με βάσει τις τεράστιες ανάγκες της πόλης;