Χαιρετισμός Καλαφάτη σε εκδήλωση του ΔΣΘ για τον ενδοσχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό

Χαιρετισμό σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για τον ενδοσχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό (bullying), εκ μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, απηύθυνε, σήμερα, ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

 

Σας μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια  του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτή. Έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του κόμματος την ενίσχυση της οικογένειας και την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας. Και η εκδήλωση αυτή αφορά τόσο στην οικογένεια, όσο και στην Παιδεία. Αφορά ένα πρόβλημα που οφείλουμε να δούμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά.

Γιατί ο σχολικός εκφοβισμός είναι πρόβλημα που δεν έρχεται καθημερινά στην επικαιρότητα, αλλά αφορά καθημερινά την πραγματικότητα.

Και οφείλουμε να το δούμε. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε το λάθος. Να μην γίνουν ποτέ μήτε τα παιδιά μας μήτε τα παιδιά κανενός άλλου, ούτε θύματα ούτε θύτες. Κι ούτε να σταθούν αδιάφορα σε όσα μπορεί να συμβαίνουν δίπλα τους.

Εμείς οι γονείς, η κάθε οικογένεια, είμαστε ο πρώτος πυλώνας για το στόχο αυτό. Ο δεύτερος είναι το σχολείο. Όχι ως αστυνόμος και δικαστής. Αλλά ως φυτώριο που εκπέμπει αρχές και αξίες. Ως καθοδηγητής ενάντια στα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και νεανικής βίας.

Τα παιδιά πολλές φορές θεωρούν ότι εμείς οι μεγαλύτεροι είμαστε ξεκομμένοι από τις ανάγκες τους, ότι δεν τα καταλαβαίνουμε. Και αυτή η επιφύλαξη μεγαλώνει όταν αφορά ανθρώπους με θεσμική ιδιότητα.

Δεν πρέπει λοιπόν να μας πτοεί αυτό. Αλλά να μας υποδεικνύει πως κάτι ακόμη οφείλουμε να κάνουμε. Οφείλουμε να μιλούμε με τα παιδιά μας, να είμαστε δίπλα τους.

Οφείλει και η πολιτεία συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να δουν και να προσεγγίσουν τα προβλήματα των μαθητών. Οφείλουμε όλοι να μην αρκούμαστε στην πρώτη εικόνα. Οφείλουμε να ακούμε τους ειδικούς. Οφείλουμε να νοιαζόμαστε.

 

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πολλές φορές στοιχίζει αθώες παιδικές ζωές. Η αντιμετώπισή του είναι κομμάτι του σχεδιασμού μας για την ανασύνταξη του εκπαιδευτικού συστήματος και την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας.

Δέσμευσή μας είναι να παλέψουμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα για να πετύχουμε στον κοινό αυτό στόχο.

Για να μην έχουμε άλλες τραυματισμένες παιδικές ψυχές.

Για να μην έχουμε άλλα θύματα χωρίς αιτία.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στα παιδία της διπλανής πόρτας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.