Δεν παίζουμε στο ταμπλό του διχασμού

Άρθρο του Σταύρου Καλαφάτη, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, στο thepresident.gr.

Φαίνεται, ήδη, πως οι εισηγητές των πρόωρων εκλογών κερδίζουν έδαφος στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απόφασή τους, ωστόσο, να φέρουν τις αυτοδιοικητικές κάλπες από τον Οκτώβρη στο Μάη, μπορεί να οριοθετεί το απώτερο, αλλά όχι και το πιθανότερο τέλος της σημερινής κυβέρνησης. Οι ίδιοι, άλλωστε, αφήνουν να φανεί ότι η τελική απόφασή τους εξαρτάται από γεγονότα που δεν έχουν κριθεί ακόμη. Κυρίως, μάλιστα από τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους της χώρας για την περικοπή των  συντάξεων. Αλλά και από τις εξελίξεις στα Σκόπια που θα καθορίσουν το χρόνο κατά τον οποίο θα έρθει για κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαιο πάντως είναι πως οι ένοικοι του Μαξίμου, αφού διαπίστωσαν πως δεν μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών, αποφάσισαν να φορτώσουν στην επόμενη κυβέρνηση τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Εξίσου βέβαιο είναι πως, με την τελευταία εμφάνισή του στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας, αφού δρομολόγησε τη νέα προεκλογική περίοδο, έδωσε και το στίγμα της στρατηγικής του. Κατέδειξε πως άρχισαν κιόλας να μεθοδεύουν την πιο σκληρή σύγκρουση της μεταπολιτευτικής περιόδου. Αποφασισμένοι να επιστρατεύσουν τοξικά απόβλητα, συκοφαντίες, προσωπικές επιθέσεις, λάσπη. Να εργαλειοποιήσουν τους θεσμούς για να σύρουν νέες τεχνητές διχαστικές γραμμές. Να κατασκευάσουν εχθρούς για να αντισυσπειρώσουν – αφού είναι αδύνατον να συσπειρώσουν – τα έσχατα υπολείμματα των ψηφοφόρων τους. Να καταφύγουν σε ακρότητες, ελπίζοντας σε ακραίες αντιδράσεις, προκειμένου να σηκώσουν από τον καναπέ τους προδομένους. Να φανατίσουν, να πολώσουν και να διχάσουν, για να λεηλατήσουν όμορους χώρους.

Βέβαιο, επίσης είναι πως θα προσπαθήσουν να πάνε την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου μακριά από τα προβλήματα που οι ίδιοι προκάλεσαν. Να μην συζητούμε για τους φόρους που γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Να μην ασχολούμαστε με τις δεσμεύσεις που αθέτησαν, την ασυνέπεια, την αναξιοπιστία, την ανεπάρκειά τους. Να μην επιμένουμε στη διαπίστωση ότι επέβαλαν 4ο Μνημόνιο, με νέες αβάσταχτες θυσίες. Να μην επανερχόμαστε στο έγκλημα του 2015, που στοίχισε δεκάδες δισεκατομμύρια στους Έλληνες. Να μην μιλούμε για την Ελλάδα που φτωχαίνει, μικραίνει και γηράσκει. Να  μην προβάλλουμε τις ιδέες και τις θέσεις μας για τα προβλήματα των πολιτών, τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε, τις πολιτικές μας για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς.

Απέναντι στη στρατηγική του χαμένου, που ήδη επέλεξαν, αντιτάσσουμε τη στρατηγική του νικητή. Απευθύνονται στους φανατικούς που πρόδωσαν, ενώ εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες. Τους παρακολουθούμε, αλλά δεν τους ακολουθούμε στο βούρκο που διάλεξαν. Επιλέγουμε το επιχείρημα αντί της κραυγής και την αλήθεια αντί της ύβρεως. Απαντούμε με στιβαρότητα, αλλά δεν παρασυρόμαστε στο παιχνίδι τους. Δεν παίζουμε στο ταμπλό του φανατισμού, της πόλωσης και του διχασμού. Γιατί πιστεύουμε στην ενότητα των Ελλήνων και βάζουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Γιατί στόχος μας – και το είπε πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης –  είναι να ενώνουμε και όχι να διχάζουμε τους Έλληνες. Γιατί ο πολίτης απαιτεί πειστικές απαντήσεις στα προβλήματά του και όχι μεθοδεύσεις εξαπάτησης. Γιατί ο τόπος χρειάζεται λύσεις και όχι ατέρμονες περιπλανήσεις. Γιατί, στο κάτω – κάτω της γραφής, η Νέα Δημοκρατία θέλει περισσότερες και όχι φανατικότερες ψήφους.