Δεσμευτήκαμε να φέρουμε καλύτερες μέρες για όλους τους Έλληνες

Στις τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, στην κλιματική αλλαγή, στο μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα και στην Τουρκική προκλητικότητα, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή τόνισε χαρακτηριστικά, «Βιώνουμε, ήδη, κάποιες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και δεν έχουμε περιθώρια ούτε για πλεόνασμα λόγων ούτε για έλλειμμα έργων. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει στα χέρια της την πράσινη ανάπτυξη και διαμορφώνει εθνική στρατηγική για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα. Εργαζόμαστε για να κάνουμε πιο πράσινες, πιο καθαρές, πιο φωτεινές τις πόλεις και τα χωριά μας. Η απόφαση είναι δεδομένη και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα ο κ. Καλαφάτης σημείωσε «Ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για πρόβλημα παγκόσμιας και ιδίως ευρωπαϊκής διάστασης. Ξέρουμε ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη και η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της. Ξέρουμε τις ανθρωπιστικές διαστάσεις του, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ούτε τα ζητήματα δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Αλλάξαμε πολιτική και απαιτούμε από τους εταίρους μας υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Δεν μπορεί κάποιοι να επωφελούνται των κοινών πλεονεκτημάτων της Ένωσης και κάποιοι να σηκώνουν μόνοι το βάρος των κοινών προβλημάτων».

Όσον αφορά την Τουρκική προκλητικότητα ο κ. Καλαφάτης ανέφερε χαρακτηριστικά «Για μια ακόμη φορά οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε σοβαρές εξ ανατολών προκλήσεις. Η γειτονική Τουρκία εκβιάζει με το μεταναστευτικό και προκαλεί στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Διευρύνει διαρκώς τις διεκδικήσεις της και επιχειρεί τετελεσμένα σε βάρος  των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Τα σύννεφα πυκνώνουν και οι κίνδυνοι ατυχήματος αυξάνονται. Χρειαζόμαστε, λοιπόν,  σύνεση και τόλμη. Χρειάζεται να ξέρουν οι γείτονές μας πως είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε αλώβητα τα δίκαιά μας. Χρειάζεται να ξέρουν όλοι -μέσα και έξω από τη χώρα-ότι συστάσεις για υποχωρήσεις δεν γίνονται δεκτές».

Αναφερόμενος στους πέντε πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ο κ. Καλαφάτης τόνισε «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Η Κυβέρνηση ανέπτυξε πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα διακρίνεται για τη συνεπή και συνετή παρουσία της εντός και εκτός της Βουλής. Μόλις πέντε μήνες από τότε, η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των αγορών.  Το κλίμα στην Οικονομία αλλάζει. Τα επιτόκια δανεισμού καταγράφουν ιστορικά χαμηλά. Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται. Τα σχέδια επενδύσεων που κρατούνταν στα συρτάρια μπαίνουν ξανά στο τραπέζι. Την ίδια στιγμή, το κράτος μπαίνει επιτέλους στην ψηφιακή εποχή. Οι νέες τεχνολογίες γίνονται σύμμαχος της διοίκησης στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Η ασφάλεια των πολιτών θωρακίζεται και τα Πανεπιστήμια επιστρέφονται στους φοιτητές τους. Οι Έλληνες ανακτούμε σταδιακά τις προσδοκίες και την αισιοδοξία, που χάσαμε. Η επιστροφή στο μέλλον ξεκίνησε» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο κοινοβουλευτικό έργο ο κ. Καλαφάτης τόνισε χαρακτηριστικά «Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όλοι μαζί, βάζουμε πλάτη για της Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε. Και θέλω να σας πω ότι είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό. Θέλω, προπάντων, ως Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, να σας εκμυστηρευτώ μια κοινή φιλοδοξία. Φιλοδοξούμε να είμαστε η καλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Φιλοδοξούμε να είμαστε στήριγμα και φωνή μιας κυβέρνησης που θέλει –και μπορεί- να πάει την Πατρίδα μας στο μέλλον. Φιλοδοξούμε να είμαστε εγγύηση συνέπειας και προσήλωσης στο όραμά μας για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Φίλες και φίλοι,

Στις 7 Ιουλίου, οι πολίτες ανέθεσαν στην Παράταξή μας την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Παραμέρισαν το λαϊκισμό, που επέφερε δεινά στη χώρα και έπληξε βάναυσα εκείνους που χάιδευε. Αποδοκίμασαν τα άκρα και έβαλαν στη γωνιά το ναζιστικό μόρφωμα. Απέδειξαν ωριμότητα και επέλεξαν το σχέδιό μας για την Ελλάδα.

Καταφέραμε την ώρα που η δημαγωγία θεριεύει στην Ευρώπη, να καταγράψουμε μια νίκη που ανοίγει νέους ορίζοντες για την Πατρίδα μας. Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι είμαστε κόμμα λαϊκό απέναντι στο λαϊκισμό. Καταφέραμε να κλείσουμε τις σελίδες του χθες και να ανοίξουμε το βιβλίο του μέλλοντος.

Φίλες και φίλοι,

Με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρότησε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα ανέλαβε δύσκολη, αλλά ωραία αποστολή.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όλοι μαζί, βάζουμε πλάτη για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε. Και θέλω να σας πω ότι είμαστε περήφανοι γι΄αυτό.

Θέλω, προπάντων,  ως Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, να σας εκμυστηρευτώ μια κοινή φιλοδοξία. Φιλοδοξούμε να είμαστε η καλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Φιλοδοξούμε να είμαστε στήριγμα και φωνή μιας κυβέρνησης που θέλει –και μπορεί- να πάει την Πατρίδα μας στο μέλλον. Φιλοδοξούμε να είμαστε εγγύηση συνέπειας και προσήλωσης στο όραμά μας για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Δεσμευτήκαμε να ξεκολλήσουμε τη χώρα από το τέλμα και να διεκδικήσουμε το έδαφος που χάσαμε στα χρόνια της κρίσης. Να βάλουμε τα θεμέλια ισχυρής ανάπτυξης που φτάνει παντού στη χώρα και παράγει καρπούς για όλους.

Δεσμευτήκαμε να φέρουμε κρατικούς μηχανισμούς από το ψηφιακό μέλλον και όχι το χρεωκοπημένο παρελθόν. Να χτίσουμε ένα καλύτερο κράτος, δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Να φέρουμε καλύτερες μέρες για όλους τους Έλληνες.

Δεσμευτήκαμε να δουλέψουμε για να βρει η Πατρίδα μας τη θέση που δικαιούται στην Ευρώπη και τον κόσμο. Να βρούμε ξανά την περηφάνια και την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Να διεκδικήσουμε, όλοι μαζί οι Έλληνες, το μέλλον που θέλουμε και μπορούμε. Και το μέλλον αρχίζει τώρα. Το μέλλον είναι ήδη παρόν και μας προκαλεί.

Φίλες και φίλοι,

Μόλις πέντε μήνες από τις εκλογές έχουμε τη δυνατότητα να πούμε πολλά.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Η Κυβέρνηση ανέπτυξε πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα διακρίνεται για τη συνεπή και συνετή παρουσία της εντός και εκτός της Βουλής.

Μόλις πέντε μήνες από τότε, η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των αγορών.  Το κλίμα στην Οικονομία αλλάζει. Τα επιτόκια δανεισμού καταγράφουν ιστορικά χαμηλά. Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται. Τα σχέδια επενδύσεων που κρατούνταν στα συρτάρια μπαίνουν ξανά στο τραπέζι.

Την ίδια στιγμή, το κράτος μπαίνει επιτέλους στην ψηφιακή εποχή. Οι νέες τεχνολογίες γίνονται σύμμαχος της διοίκησης στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Η ασφάλεια των πολιτών θωρακίζεται και τα Πανεπιστήμια επιστρέφονται στους φοιτητές τους. Οι Έλληνες ανακτούμε σταδιακά τις προσδοκίες και την αισιοδοξία, που χάσαμε. Η επιστροφή στο μέλλον ξεκίνησε.

Φίλες και φίλοι,

Τίποτα δεν ήταν -και δεν είναι- εύκολο. Διακρίνουμε, άλλωστε, σοβαρές προκλήσεις να κτυπούν την πόρτα μας. Βιώνουμε, ήδη, κάποιες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και δεν έχουμε περιθώρια ούτε για πλεόνασμα λόγων ούτε για έλλειμμα έργων.

Η Νέα Δημοκρατία παίρνει στα χέρια της την πράσινη ανάπτυξη και διαμορφώνει εθνική στρατηγική για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα. Εργαζόμαστε για να κάνουμε πιο πράσινες, πιο καθαρές, πιο φωτεινές τις πόλεις και τα χωριά μας. Η απόφαση είναι δεδομένη και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο.

Είμαστε, ταυτόχρονα, υποχρεωμένοι να εστιάσουμε στη μεταναστευτική κρίση που ήδη πλήττει τη χώρα μας. Ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για πρόβλημα παγκόσμιας και ιδίως ευρωπαϊκής διάστασης.

Ξέρουμε ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη και η Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της. Ξέρουμε τις ανθρωπιστικές διαστάσεις του, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ούτε τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ούτε τα ζητήματα δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.

Αλλάξαμε πολιτική και απαιτούμε από τους εταίρους μας υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Δεν μπορεί κάποιοι να επωφελούνται των κοινών πλεονεκτημάτων της Ένωσης και κάποιοι να σηκώνουν μόνοι το βάρος των κοινών προβλημάτων.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Για μια ακόμη φορά οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε σοβαρές εξ ανατολών προκλήσεις. Η γειτονική Τουρκία εκβιάζει με το μεταναστευτικό και προκαλεί στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διευρύνει διαρκώς τις διεκδικήσεις της και επιχειρεί τετελεσμένα σε βάρος  των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Τα σύννεφα πυκνώνουν και οι κίνδυνοι ατυχήματος αυξάνονται. Χρειαζόμαστε, λοιπόν,  σύνεση και τόλμη.

Χρειάζεται να ξέρουν οι γείτονές μας πως είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε αλώβητα τα δίκαιά μας. Χρειάζεται να ξέρουν όλοι -μέσα και έξω από τη χώρα- ότι συστάσεις για υποχωρήσεις δεν γίνονται δεκτές.

Φίλες και φίλοι,

Η Νέα Δημοκρατία είναι Παράταξη πατριωτική, λαϊκή, δημοκρατική. Είμαστε η Παράταξη των μεγάλων και απόλυτα δικαιωμένων εθνικών επιλογών. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και αισιόδοξοι για το έργο που αναλάβαμε. Αναγνωρίζουμε τα λάθη που κάναμε και ακούμε τις συστάσεις των απλών ανθρώπων.

Η Νέα Δημοκρατία σαν ζωντανός πολιτικός οργανισμός, προσαρμόζεται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ανανεώνεται, διευρύνεται, δυναμώνει.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας και καταγράφει το σφυγμό της.

Εργαζόμαστε συντονισμένα στη ίδια γραμμή για τους ίδιους στόχους. Με πίστη στις αρχές της ιδρυτικής μας διακήρυξης και αισιοδοξία για τους στόχους που όρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολιτευόμαστε με ευθύνη και συνέπεια. Με σεμνότητα και ευπρέπεια. Με μέτρο και μετριοπάθεια. Συνθέτουμε ιδέες και ενώνουμε δυνάμεις απέναντι στις προκλήσεις που ξεκάθαρα προβάλλουν μπροστά μας.

Συνθέτουμε ιδέες και ενώνουμε δυνάμεις για να κερδίσουμε σήμερα τη μάχη του αύριο. Για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Για μας και τα παιδιά μας.