Διαπραγματευτικό μηδέν …για την κυβέρνηση και στην αλιεία!

Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βουλευτής Κοζάνης κ. Κασαπίδης Γιώργος και ο αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την κυβερνητική αδράνεια έναντι της ευρωπαϊκής ανισοκατανομής των δικαιωμάτων αλίευσης ερυθρού τόνου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η Ελλάδα δεν έχει πολυτέλεια να χαρίζει πλούτο αμαχητί σε κανέναν. Αλλά η κυβέρνηση των δήθεν σκληρών ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων, δε δίνει καν μάχες εκεί που απαιτούνται.

 

Χαρακτηριστική είναι η διαχρονική απώλεια εθνικού εισοδήματος από τη χαμηλή ποσόστωση μόλις 1.76% στο δικαίωμα εξαλίευσης του ερυθρού τόνου στα παράκτια μεσογειακά κράτη της Ε.Ε. Το 94,5% μοιράζονται Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, ενώ ακόμα και η Πορτογαλία έχει ποσοστό 3,5% χωρίς να είναι παράκτιο κράτος της Μεσογείου.

 

Οι Έλληνες αλιείς είδαν ελληνική κυβέρνηση να ασχολείται με το θέμα μόνο επί Ν.Δ., όταν επιτεύχθηκε η συνολική αύξηση της ποσότητας  ερυθρού τόνου προς αλίευση. Έκτοτε καμία προσπάθεια. Την ώρα που η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει και στην αλιεία το μηδέν …με τόνο, που λαμβάνει σε κάθε ζήτημα προς διαπραγμάτευση.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

3218-7/02/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: «Απώλεια Εθνικού Εισοδήματος από τη χαμηλή ποσόστωση στην εξαλίευση του ερυθρού τόνου»

 

Ο ερυθρός τόνος (Thunnus – Thynnus BFT) είναι πελαγικό ψάρι άκρως μεταναστευτικό. Απαντάται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στα ενδιαιτήματα των ελληνικών θαλασσών, καταναλώνοντας για τα τραφεί μεγάλες ποσόστητες από τα υφιστάμενα ιχθυαποθέματα τους.

 

Η υπεραλίευση του ερυθρού τόνου σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησε στην εκπόνηση και αυστηρή εφαρμογή πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του πληθυσμού του. Το πλαίσιο προστασίας τέθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού και των Παρακείμενων Θαλασσών (ICCAT) και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε από το 1997 είναι συμβαλλόμενο μέρος και κατ’επέκταση η χώρα μας.

 

Έκτοτε, η αλίευση, η εκτροφή και η εμπορία του ερυθρού τόνου ρυθμίζεται από την Κοινοτική Νομοθεσία η οποία έχει ενσωματώσει τις διατάξεις Συστάσεων της Διεθνούς Επιτροπής. Η Ε.Ε. έχει επιβάλλει συγκεκριμένες ποσοστώσεις στα παράκτια κράτη της Μεσογείου ως εξής:

 

  • Ποσοστό 94,50% σε Ισπανία, Γαλλία & Ιταλία
  • Ποσοστό 3,50% στην Πορτογαλλία(αν και δεν αποτελεί παράκτιο κράτος της Μεσογείου)
  • Ποσοστό 1,76% στην Ελλάδα

 

Τα ποσοστά αυτά καθορίστηκαν με βάση τα ιστορικά στοιχεία αλιείας τόνου που είχε η κάθε χώρα μέχρι τότε. Ωστόσο με πολλές προσπάθειες τα ιστορικά στοιχεία της χώρας μας αναθεωρήθηκαν και έγιναν δεκτά από την ICCAT. Έτσι το 2.000 αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα   συνολική αλιεύσιμη ποσότητα ερυθρού τόνου άνω των 1.000 τόνων.

 

Ενώ θα έπρεπε να προσαρμοστούν  οι κοινοτικοί κανονισμοί και να αλλάξουν οι ποσοστώσεις των κρατών μελών με ανάλογη άνοδο της ποσόστωσης της Ελλάδας, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

 

Η ελλιπής προετοιμασία της χώρας κατά τη διαπραγμάτευση των ποσοστώσεων και η διαχρονική κυβερνητική ολιγωρία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η αύξηση του επιτρεπόμενου μέγιστου αλιεύματος του ερυθρού τόνου κατά χιλιάδες τόνους κλιμακωτά ως επιστέγασμα των σκληρών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησής μας το φθινόπωρο του 2014, συνετέλεσε στην απώλεια σημαντικού εθνικού πλούτου, συμπιέζοντας το διαθέσιμο ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων αλιέων.

 

Η Ελλάδα, με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και την αλιεία ως βασικό πυλώνα του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα της οικονομίας της, δεν μπορεί να βασίζεται στην κατά περίπτωση ανταλλαγή ποσσοστών με συμβαλλόμενες χώρες, όπως η Κύπρος, για την ικανοποίηση των εμπορικών της αναγκών, ούτε να αρκείται στα αντίμετρα χωρών που δεν τηρούν τα ήδη υπερμεγέθη ποσοστά τους για να αυξήσει το ποσοστό της πρόσκαιρα, με την άδεια της Ε.Ε. χάριν ισορροπίας, όπως συνέβη το 2008.

 

Η δίκαιη ανακατανομή των ποσοστών και η επιτακτική αύξηση του ποσοστού της χώρας μας πρέπει να αποτελέσει αιχμή του δόρατος της αλιευτικής μας πολιτικής.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. Τι προτίθεται να πράξει η ελληνική κυβέρνηση για να επανακαθοριστεί η ποσόστωση ώστε να εξυπηρετούνται τα ελληνικά συμφέροντα και η νέα ποσόστωση να βρίσκεται σε αρμονία με την πραγματική κατάσταση της αγοράς;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταύρος Καλαφάτης

Γεώργιος Κασαπίδης