Δήλωση υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη, για τις επετείους μνήμης του Ολοκαυτώματος και της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, παρέστη σήμερα στις εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος και ακολούθως δήλωσε τα εξής:

Στη Θεσσαλονίκη, πόλη πρωτεύουσα των προσφύγων και σταυροδρόμι εθνών και πολιτισμών, οι Έλληνες μοιραζόμαστε με Αρμένιους και Ισραηλίτες, οδυνηρές ιστορικές μνήμες, αλλά και κοινή δημιουργική πορεία.

Μας ενώνουν με τους Αρμένιους συμπολίτες μας, οι δεσμοί του αίματος εκατομμυρίων Αρμενίων, Ποντίων και Μικρασιατών Ελλήνων, θυμάτων του ίδιου θύτη. Μας ενώνει η ανάγκη ιστορικής και ηθικής δικαίωσης των θυμάτων, με την πλήρη και ειλικρινή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Με τους Ισραηλίτες συμπολίτες μας, συναντιόμαστε στην μνήμη των 50.000 ψυχών, που χάθηκαν στα στρατόπεδα της φασιστικής θηριωδίας και του φυλετικού μίσους, όταν ο ναζισμός προσπαθούσε να ξεριζώσει και να αφανίσει ένα αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Μας ενώνει το χρέος, να αντιστεκόμαστε στη μισαλλοδοξία και στον φανατισμό.

Όλους μαζί, μας ενώνει το σήμερα και το αύριο της πόλης.

Μας ενώνει η μακρά και συνεχιζόμενη συνύπαρξη στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, όπου η αρμενική κοινότητα και η Ισραηλιτική κοινότητα αφήνουν καθημερινά το δικό τους δημιουργικό αποτύπωμα.