Προγραμματικές δεσμεύσεις για την περιοχή της Άνω Πόλης. «Ήρθε η ώρα για δήμαρχο των λύσεων και όχι των δικαιολογιών.»

«Στην Άνω Πόλη καταρτίζουμε ένα συνολικό πρόγραμμα, για την ικανοποίηση βασικών αναγκών των κατοίκων, τη συγκράτηση του πληθυσμού και την προσέλκυση νέων οικογενειών.»

Αυτό υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, μετά τη σημερινή του περιήγηση στην περιοχή.

Περίοικοι επεσήμαναν τα βασικά προβλήματα, όπως η στάθμευση, η διαμπερής κυκλοφορία, η εγκατάλειψη διατηρητέων κτιρίων, οι αδιάνοικτοι κοινόχρηστοι χώροι, οι μειωμένες κοινωνικές εξυπηρετήσεις, η ελλιπής αστική συγκοινωνία.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Σταύρος Καλαφάτης απαντώντας στους προβληματισμούς των κατοίκων της Άνω Πόλης, περιλαμβάνει:
• Κατασκευή υπογείων σταθμών αυτοκινήτων κάτω από μικρούς κοινόχρηστους χώρους.
• Υπογείωση δικτύων για την απομάκρυνση των εναερίων καλωδίων.
• Ηλεκτροφωτισμό με παραδοσιακού τύπου ιστούς.
• Σήμανση και ειδικό καλλιτεχνικό φωτισμό των σημαντικότερων διατηρητέων κτιρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
• Ανανέωση του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, βρύσες, εμπόδια, καλαθάκια).
• Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
• Ολοκλήρωση ημιτελούς έργου στην οδό Επταπυργίου με την αξιοποίηση της «προσφυγικής συνοικίας».

«Ολόκληρη η περιοχή της Άνω Πόλης, με το έντονο ιστορικό χρώμα που διατηρεί, αποτελεί κόσμημα για τη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο Σταύρος Καλαφάτης. «Η δημοτική διοίκηση οφείλει να το αναδείξει, δίνοντας παράλληλα λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.»

Επιπλέον, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεσμεύθηκε για δημιουργία τουριστικού «βυζαντινού περιπάτου» από τα τείχη ως τον Άγιο Δημήτριο, την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου θρησκευτικών μνημείων, την ανάπλαση ζώνης πρασίνου στα τείχη και την επιδίωξη νομοθετικών ρυθμίσεων προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με θέσπιση οικονομικών κινήτρων.

«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα δήμαρχο που να περπατά στην πόλη, να συζητά με τους κατοίκους, να ακούει τους ειδικούς και να προωθεί αποτελεσματικά λύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών», πρόσθεσε ο Σταύρος Καλαφάτης. «Η εποχή του δήμαρχου της ατάκας, της παρέας και της εικόνας τελειώνει. Ήρθε η ώρα για έναν δήμαρχο της καθημερινότητας, για έναν δήμαρχο των λύσεων και όχι των δικαιολογιών. Μόνο έτσι οι Θεσσαλονικείς θα δουν πραγματικά να γίνονται οι Γειτονιές και η Πόλη μας Εντάξει σε όλα.»