Διόδια στη διαδρομή σπίτι-δουλειά, για χιλιάδες Θεσσαλονικείς!

«Η κατασκευή σταθμού διοδίων σε τμήμα της ΠΑΘΕ που συμπίπτει με την εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, στο Ωραιόκαστρο, αποτελεί ουσιαστικά επιβολή διοδίων στην αστική κίνηση και στη διαδρομή σπίτι-δουλειά για χιλιάδες πολίτες. Κωμικοτραγική ειρωνεία για την κυβέρνηση των πάλαι ποτέ υποκινητών του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, εξοργιστική φάρσα σε βάρος της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της.»

Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την έναρξη εργασιών για την κατασκευή σταθμού διοδίων στο τμήμα της ΠΑΘΕ μεταξύ των κόμβων Διαβατών και ΤΙΤΑΝ στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.

Ο κ. Καλαφάτης, κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας είτε την επανεξέταση της σκοπιμότητας δημιουργίας του συγκεκριμένου σταθμού, είτε τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της αδικίας για τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδικό τμήμα για την καθημερινή τους μετάβαση από τα σπίτια στις εργασίες τους και αντίστροφα.

«Σε κάθε άλλη περίπτωση, η επιβολή διοδίων σε αυτό το σημείο του οδικού άξονα είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει σοβαρότατες κυκλοφοριακές παρενέργειες στο ήδη βεβαρυμένο και οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα που μαστίζει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», καταλήγει ο κ. Καλαφάτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία Σταθμού Διοδίων επί της Εγνατίας Οδού μεταξύ Διαβατών και Ωραιοκάστρου»

Έντονο προβληματισμό και ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί η έναρξη των εργασιών κατασκευής Σταθμού Διοδίων στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα μεταξύ του κόμβου ΠΑΘΕ στα Διαβατά και του κόμβου ΤΙΤΑΝ στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα της Εγνατίας Οδού επικαλύπτει μέρος της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης. Η εξωτερική περιφερειακή οδός παραμένει ουσιαστικά μια αστική οδός που συμβάλλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τους χιλιάδες εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά από και προς τις εργασίες τους στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης και σε άλλες επιχειρήσεις, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες στον ευρύτερο χώρο πέριξ της Εγνατίας Οδού.

Η επιβολή διοδίων σε αυτό το σημείο του οδικού άξονα είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει σοβαρότατες κυκλοφοριακές παρενέργειες στο ήδη βεβαρυμένο και οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα που μαστίζει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, ακόμη και η εφαρμογή του αναλογικού συστήματος υπολογισμού του ύψους που θα καταβάλλει ο κάθε διερχόμενος οδηγός από τον σταθμό διοδίων, δεν μπορεί να αποκαταστήσει την αδικία που θα υφίστανται οι πολίτες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, όπως χρόνια τώρα, για να προσέλθουν απλά στην εργασία τους με βαρύ οικονομικό κόστος. Είναι σαν επιβάλλονται διόδια εντός της πόλης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε βάσει αυτών των πολύ σοβαρών παραμέτρων να επανεξετάσετε εξ ολοκλήρου τη σκοπιμότητα αλλά την αποτελεσματικότητα της δημιουργίας του Σταθμού Διοδίων στο επίμαχο σημείο;

2.Υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη ευνοϊκής μεταχείρισης των εργαζομένων πολιτών που μετακινούνται κατά χιλιάδες από και προς τις εργασίες τους καθημερινά και χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη οδική διέλευση ως εξωτερική περιφερειακή οδό της πόλης;