Έχουμε δύσκολους και κρίσιμους μήνες μπροστά μας

«Οι εξελίξεις τόσο στο μέτωπο του κορονοϊού, όσο και απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, μπορεί να κρίνουν την πορεία μας στα επόμενα πολλά χρόνια. Είναι θετικό το γεγονός ότι η ασκούμενη πολιτική δικαιώνεται μέσα και έξω από τη χώρα. Τα δεδομένα, ωστόσο, προειδοποιούν ότι έχουμε δύσκολους, αλλά  και κρίσιμους μήνες μπροστά μας», επισημαίνει ο Σταύρος Καλαφάτης, Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης σε άρθρο που ανάρτησε σήμερα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Γράφει συγκεκριμένα:

Από τον Μάρτιο, όταν εκδηλώθηκε η οργανωμένη από την Άγκυρα απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο και εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, διατρέχουμε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, καθοριστική για το μέλλον της Πατρίδας μας. Από τη μια, η πανδημία έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, που βυθίζεται στην ύφεση, όσο και στην κοινωνία μεγάλα τμήματα της οποίας βλέπουν τις δουλειές τους να καθηλώνονται και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Και από την άλλη, οι τουρκικές προκλήσεις, έχουν βάλει σε συναγερμό, τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, όσο και τη διπλωματία, ενώ ταυτόχρονα αναδιατάσσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής μας.

Είναι ήδη διεθνώς αναγνωρισμένο πως, μέχρι τώρα, οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τη διπλή εξωγενή πρόκληση. Πηγαίνουμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο μέτωπο του κορονοϊού. Και έχουμε καταφέρει να σπάσουμε τον τσαμπουκά των γειτόνων μας, τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό μέτωπο. Έχουμε πετύχει ταυτόχρονα -κάτι που αποτελούσε κορυφαία στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- να καταστήσουμε ευρωπαϊκές τις ελληνικές θέσεις.

Παρόλα αυτά, ο ορίζοντας μπροστά μας παραμένει θολός και ο καιρός που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας απρόβλεπτος. Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού χτυπά με σφοδρότητα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και στη χώρα μας υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων. Πολλές περιοχές βρίσκονται μια ανάσα από το κόκκινο και ο κίνδυνος μεγαλώνει καθώς πλησιάζουμε την εποχή των ιώσεων και των κλειστών χώρων. Και ξέρουμε πολύ καλά πως θα είναι βαριές οι συνέπειες αν αναγκαστούμε να πάρουμε ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα, κι ακόμη χειρότερα αν σπάσουν οι αντοχές του συστήματος υγείας. Τα περιθώρια στενεύουν και οι ευθύνες όλων μας μεγιστοποιούνται.

Ακόμη πιο σκοτεινός φαίνεται ο ορίζοντας στα ανατολικά της χώρας, καθώς ο στροβιλιζόμενος δερβίσης πασχίζει να πετύχει κάτι χειροπιαστό στα μέτωπα που άνοιξε. Ενώ δεσμεύτηκε να απευθύνει πρόσκληση για επανάληψη των διερευνητικών επαφών  ξανάβγαλε το Ορούτς Ρέις ακόμα πιο κοντά στα χωρικά μας ύδατα. Απέδειξε ασυνέπεια, αναξιοπιστία, αλλά και περιφρόνηση στην Ευρώπη που του επισείει «καρότο και μαστίγιο». Αφήνει να φανεί πως δεν αποκλείεται να συνεχίσει με ακόμη σοβαρότερες προκλήσεις. Και δείχνει να βιάζεται κάτι να προλάβει, πριν πάρουν τη στροφή που δείχνουν τόσο η Ευρώπη, όσο και οι ΗΠΑ. Ονειρεύεται προφανώς ένα χτύπημα στο πεδίο ή μια δραματική ελληνική υποχώρηση σε ανατολίτικο παζάρι. Ματαίως βέβαια. Διότι έχουν γνώση οι φύλακες. Έχουν και την ψυχραιμία, και την ικανότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση που απαιτούν οι περιστάσεις.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως οι εξελίξεις τόσο στο μέτωπο του κορονοϊού, όσο και απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, μπορεί να κρίνουν την πορεία μας στα επόμενα πολλά χρόνια. Είναι θετικό το γεγονός ότι η  ασκούμενη πολιτική δικαιώνεται μέσα και έξω από τη χώρα. Τα δεδομένα, ωστόσο, προειδοποιούν ότι έχουμε δύσκολους, αλλά  και κρίσιμους μήνες μπροστά μας. Βεβαιώνουν ταυτόχρονα πως μπορούμε να βγούμε, και πάλι, νικητές. Όλοι οι Έλληνες μαζί.