Στ. Καλαφάτης προς τον ΣΥΡΙΖΑ:  Πέρασε ο καιρός της αθωότητας. Σήμερα έχετε παρελθόν. Και το παρελθόν δεν σας επιτρέπει προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας.

«Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίστηκε χθες στη Βουλή για ν΄αναδείξει τα αδιέξοδά του. Και την υποκρισία της πολιτικής του. Και τις αντιφάσεις που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Και την αδιαφορία του κόμματός του για  τα μείζονα, τα κρίσιμα ζητήματα που πιέζουν τη χώρα μας. Εξαπέλυσε επίθεση στρακαστρούκας στην Κυβέρνηση. Που θα ζήλευαν λαϊκιστές και δημοκόποι περιθωριακών κομμάτων», τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρoτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταλαβαίνουμε την απελπισία στην οποία βρίσκεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, άκουσε, όμως, και πάλι, λάθος συμβούλους. Γιατί το πυροτέχνημα που επέλεξε δεν κρύβει, αλλά αναδεικνύει το αντιπολιτευτικό της αδιέξοδο. Γιατί τα εσωκομματικά προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με τη στοχοποίηση ενός Υπουργού. Γιατί οι στρακαστρούκες δεν παράγουν αποτέλεσμα», υπογράμμισε. «Και σε αυτή τη συγκυρία, την κρίσιμη για την Πατρίδα μας, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει έμπρακτα και κραυγαλέα ότι δεν νοιάζεται παρά μόνο για ένα: Να αναγκάσει τους διαφωνούντες να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Ας μην έχει λοιπόν καμιά αμφιβολία. Δεν θα πλήξει ούτε τον Υπουργό, ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τον Πρωθυπουργό εναντίον του οποίου μαίνεται. Η στήριξη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας είναι δεδομένη ομόθυμη και ένθερμη» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καλαφάτης επισήμανε «πείτε στην ηγεσία σας ότι πέρασε ο καιρός της αθωότητας. Σήμερα έχετε παρελθόν. Και το παρελθόν δεν σας επιτρέπει προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας. Πέρασε και ο καιρός της ανευθυνότητας». Και εξήγησε «διότι σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις. Και απέναντι στις προκλήσεις αυτές δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Πάνω από όλα δεν νοούνται μικροκομματικές διχαστικές πρακτικές. Ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν κάνει διακρίσεις. Η τουρκική επιθετικότητα απειλεί το Έθνος και δεν αφορά μόνο μια Κυβέρνηση. Οι Έλληνες ζητούν υπευθυνότητα, σοβαρότητα, συστράτευση σε κοινούς στόχους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίστηκε χθες στη Βουλή για ν΄αναδείξει τα αδιέξοδά του. Και την υποκρισία της πολιτικής του. Και τις αντιφάσεις που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Και την αδιαφορία του κόμματός του για  τα μείζονα, τα κρίσιμα ζητήματα που πιέζουν τη χώρα μας. Εξαπέλυσε επίθεση στρακαστρούκας στην Κυβέρνηση. Που θα ζήλευαν λαϊκιστές και δημοκόποι περιθωριακών κομμάτων. Ισχυρίστηκε, ότι η Κυβέρνηση φταίει -για τον κορονοϊό που πλήττει την ανθρωπότητα.

-Για την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ελλάδα.

-Για την ύφεση στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Εξαπέλυσε επίθεση -τελικά- στην κοινή λογική. Ξεχνώντας ότι η οικονομική κρίση δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από εκείνη άλλων χωρών στην Ευρωζώνη. Ότι στον πόλεμο του κορονοϊού, η χώρα μας πηγαίνει πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες στην Ευρώπη. Κι αφού απέδωσε την κρίση που μαστίζει τον Πλανήτη στην Κυβέρνηση, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Υπουργού Οικονομικών, με πρόφαση το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόφαση και όχι αιτία. Διότι άλλη είναι η αιτία. Διότι αλλού πονά, κι αλλού ξύνεται. Και διότι για όσα τώρα θυμήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ λερωμένη τη φωλιά και υπόλογο το «μαγαζί» του.

Λέγατε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και γράψατε στα πεπραγμένα σας 25.672 πλειστηριασμούς. Για να διευκολύνετε μάλιστα, τη διενέργειά τους, θεσπίσατε αυτόφωρη διαδικασία εναντίον όσων τους εμπόδιζαν. Και ύστερα τους κάνατε ηλεκτρονικούς. Τεσσεράμισι χρόνια στην εξουσία το μόνο που κάνατε ηλεκτρονικό ήταν αυτό. Και περηφανευόταν ο Υπουργός σας υποστηρίζοντας ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για κοινωνικούς λόγους». Λέγατε -και λέτε ακόμη- για προστασία 1ης κατοικίας. αλλά εσείς υπογράψατε το μνημόνιο που την καταργούσε και εσείς  την καταργήσατε.

Είναι -και μην το ξεχνάτε- η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε οριζόντια την προστασία 1ης κατοικίας και έφερε νέο νόμο…

– που είχε διάρκεια μόνο για έξι μήνες

– που απέκλειε όλους όσοι είχαν «κόκκινο» δάνειο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018

– που (με ένα σωρό κριτήρια) καθιστούσε αδύνατη την αξιοποίησή του.

Έναν εξαμηνίτικο νόμο, που

δεν έδινε συνολική και βιώσιμη λύση,

δεν μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη

δεν προστάτευε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς και συντάξεις.

Και έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να προσποιηθεί ότι κόπτεται τάχατες για την προστασία της 1ης κατοικίας. Ο ίδιος «ΣΥΡΙΖΑ», που κατάργησε την προστασία της. Διαστρεβλώνει τις πρόνοιες ενός νομοσχεδίου που θέτει ένα ολιστικό, επιχειρηματικά γόνιμο, και κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο για το μείζον ζήτημα του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους. Ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι «θελκτικό» για το τραπεζικό σύστημα, αλλά ξεχνά ότι οι τράπεζες ήταν θετικές για το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και είναι επιφυλακτικές για το σημερινό νομοσχέδιο. Ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τους αδύναμους αλλά ξεχνά τι έκανε τεσσεράμισι χρόνια στη Κυβέρνηση. Έλεγαν να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τον φούσκωσαν. Δεσμεύονταν να ελαφρύνουν τον κόσμο από τα βάρη και επέβαλαν 29 αυξήσεις φόρων και εισφορών. Υπόσχονταν να βελτιώσουν τα εισοδήματα και έκοψαν επιδόματα και συντάξεις. Μιλούσαν για περήφανη διαπραγμάτευση και κατέληξαν στο έγκλημα του ‘15 που κόστισε 100 δις ευρώ στη χώρα και εξαΰλωσε τους κόπους των μικρομετόχων στις τράπεζες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ πείτε στην ηγεσία σας ότι πέρασε ο καιρός της αθωότητας. Σήμερα έχετε παρελθόν. Και το παρελθόν δεν σας επιτρέπει προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας. Πέρασε και ο καιρός της ανευθυνότητας. Διότι σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις. Και απέναντι στις προκλήσεις αυτές δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Πάνω από όλα δεν νοούνται μικροκομματικές διχαστικές πρακτικές. Ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν κάνει διακρίσεις. Η τουρκική επιθετικότητα απειλεί το Έθνος και δεν αφορά μόνο μια Κυβέρνηση. Οι Έλληνες ζητούν υπευθυνότητα, σοβαρότητα, συστράτευση σε κοινούς στόχους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καταλαβαίνουμε την απελπισία στην οποία βρίσκεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Άκουσε, όμως, και πάλι, λάθος συμβούλους. Γιατί το πυροτέχνημα που επέλεξε δεν κρύβει, αλλά αναδεικνύει το αντιπολιτευτικό της αδιέξοδο. Γιατί τα εσωκομματικά προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με τη στοχοποίηση ενός Υπουργού. Γιατί οι στρακαστρούκες δεν παράγουν αποτέλεσμα. Οι πολίτες είναι υποψιασμένοι. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τις στερήσεις που τους προκαλεί ο κορονοϊός. Οι πολίτες έχουν την έγνοια τους στα ανατολικά όπου οι προκλήσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Και σε αυτή τη συγκυρία, την κρίσιμη για την Πατρίδα μας, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει έμπρακτα και κραυγαλέα ότι δεν νοιάζεται παρά μόνο για ένα: Να αναγκάσει τους διαφωνούντες να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Ας μην έχει λοιπόν καμιά αμφιβολία. Δεν θα πλήξει ούτε τον Υπουργό, ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τον Πρωθυπουργό εναντίον του οποίου μαίνεται. Η στήριξη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας είναι δεδομένη ομόθυμη και ένθερμη.

 Σίγουρα, όμως, ο κ. Τσίπρας θα αποδείξει, για άλλη μια φορά, ότι στέκεται μακριά από τους προβληματισμούς των Ελλήνων. Θα αναδείξει την αδυναμία κατανόησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. Και την απομάκρυνση του από την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.

Και την αποστασιοποίηση του από την κοινωνία. Σας ευχαριστώ.