Ένα σεισμόπληκτο κτίριο-φάντασμα δεν έχει θέση σε νοσοκομείο!

«Σε μνημείο του μεγάλου σεισμού του 1978 έχει εξελιχθεί η “κόκκινη” πτέρυγα του νοσοκομείου “Γ.Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης. Όμως, ένα σεισμόπληκτο κτίριο-φάντασμα, δεν έχει θέση μέσα στο συγκρότημα ενός νοσοκομείου με διερχόμενους χιλιάδες πολίτες, γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς και επισκέπτες. Πόσο ακόμα θα καταλαμβάνει τον χώρο που χρειάζεται το νοσοκομείο για να καλύψει άλλες ανάγκες;»

Τα παραπάνω τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση, ειδικά για την “κόκκινη” πτέρυγα του νοσοκομείου “Γ.Παπανικολάου”, σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης που αφορούσε  συνολικά την αδράνεια της πολιτείας στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας στη Θεσσαλονίκη.

Επικαλούμενος σχετικές πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο κ. Καλαφάτης, μεταξύ άλλων επισημαίνει , ότι η μη χρήση της 3ης πτέρυγας του νοσοκομείου που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 38 χρόνια, καθώς χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη μετά το σεισμό του 1978, δεν εκμηδενίζει την επικινδυνότητά του, αφού αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος ευαίσθητου χώρου ενός δημόσιου ιδρύματος που δέχεται καθημερινά πλήθος ασθενών, επισκεπτών και εργάζονται σε αυτό επίσης πολλοί συνάνθρωποί μας.

«Η μη κατεδάφισή του ή η ανυπαρξία ελέγχου δυνατότητας επιβεβλημένων αποκαταστατικών παρεμβάσεων που θα το καθιστούσαν λειτουργικό και ασφαλές, οδήγησε στην κατασκευή νέου κτηρίου για να στεγαστεί η παθολογική κλινική.»

Όμως, τη στιγμή που το “κουφάρι”  της 3ης πτέρυγας παραμένει ανέπαφο, το Νοσοκομείο Παπανικολάου εξακολουθεί να έχει έλλειψη υποδομών για να στεγάσει κλινικές και έτσι πολλές ειδικότητες δεν υπάρχουν στις υπηρεσίες που προσφέρει, γεγονός που –όπως τονίζει ο κ. Καλαφάτης-  συνδέεται με ένα άλλο  σημαντικό πρόβλημα:  «Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι ενώσεων εργαζομένων των νοσοκομείων της πόλης, δεν έχει συνταχθεί υγειονομικός χάρτης, που θα αποτυπώνει με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις ανάγκες σε κάθε περιοχή, με αποτέλεσμα έναντι της αυξημένης ζήτησης για συγκεκριμένες ειδικότητες να μην υπάρχει επαρκής προσφορά και ιδίως στις εφημερίες των νοσοκομειών που έχουν  συγκεκριμένες κλινικές οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτα μεγάλες.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ                                                                           

ΠΡΟΣ  ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

1276/17.11.2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υγείας

 

ΘΕΜΑ: «Η ‘’κόκκινη’’ Πτέρυγα του Νοσοκομείου Παπανικολάου και οι μεγάλες ελλείψεις σε κλινικές και ειδικότητες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης»

Με την υπ’ αριθμ.310/12-10-2016 ερώτηση που καταθέσαμε εν γένει περί της αντισεισμικής πολιτικής του αρμόδιου Υπουργείου και επισημαίνοντας ειδικά την απουσία επανελέγχου ή την αδυναμία αποκατάστασης  των κτηριακών υποδομών στη Θεσσαλονίκη που είτε επλήγησαν από τον σεισμό του 1978, είτε κατασκευάστηκαν πριν τεθεί σε ισχύ ο Αντισεισμικός Κανονισμός του 1959, εγκαίρως προειδοποιήσαμε για το μεγάλο κενό προστασίας έναντι της σεισμικής απειλής αλλά και των καθημερινών κινδύνων που ελλοχεύουν.

Η επιβεβαίωση ήλθε από δημοσιογραφικό ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας της Θεσσαλονίκης που αναφέρεται συγκεκριμένα στην 3η Πτέρυγα του Γ.Ν.Θ. ‘’Γ.Παπανικολάου’’ η οποία χαρακτηρίστηκε κόκκινη, έχει εγκαταλειφτεί και παραμένει έκτοτε ανενεργή 38 χρόνια.

Η μη χρησιμοποίησή του προφανώς δε διασφαλίζει τη μειωμένη επικινδυνότητά του, έστω κι αν λειτουργικά έχει παύσει να λειτουργεί ως νοσοκομειακή πτέρυγα. Δεν παύει να αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος ευαίσθητου χώρου ενός δημόσιου ιδρύματος που δέχεται καθημερινά πλήθος ασθενών, επισκεπτών και εργάζονται σε αυτό επίσης πολλοί συνάνθρωποί μας.

Η μη κατεδάφισή του ή η ανυπαρξία ελέγχου δυνατότητας επιβεβλημένων αποκαταστατικών παρεμβάσεων που θα το καθιστούσαν λειτουργικό και ασφαλές, οδήγησε στην κατασκευή νέου κτηρίου για να στεγαστεί η παθολογική κλινική.

Παρά ταύτα, το Νοσοκομείο Παπανικολάου εξακολουθεί να έχει έλλειψη υποδομών για να στεγάσει κλινικές και έτσι πολλές ειδικότητες δεν υπάρχουν στις υπηρεσίες που προσφέρει. Την στιγμή δηλαδή που το ‘’κουφάρι’’ της 3ης Πτέρυγας στέκει ανέπαφο!

Αυτό αποκαλύπτει παρεμπιπτόντως και μία άλλη κρίσιμη πτυχή του υφιστάμενου σχεδιασμού για την κατανομή κλινικών και άρα ειδικοτήτων στα νοσοκομεία.

Δεν έχει συνταχθεί υγειονομικός χάρτης, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι ενώσεων εργαζομένων των νοσοκομείων της πόλης, που θα αποτυπώνουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις ανάγκες σε κάθε περιοχή που καλύπτουν υπηρεσιακά τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναντι της αυξημένης ζήτησης για συγκεκριμένες ειδικότητες να μην υπάρχει επαρκή προσφορά και ιδίως στις εφημερίες των νοσοκομείων που έχουν  συγκεκριμένες κλινικές οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτα μεγάλες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες και άμεσες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος της 3ης Πτέρυγας του Γ.Ν.Θ. Γ.Παπανικολάου;
  2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε το καθεστώς επιλογής νοσηλευτικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία κλινικών και πλήρωσής τους με συγκεκριμένες ειδικότητες βάσει μελέτης που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις ανάγκες που καλούνται να καλύψουν;
  3. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου και των υπαγομένων σε αυτά ΔΥΠΕ για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούνται από αυτήν την ανισοκατανομή η οποία και ευθύνεται για πολύμηνες καθυστερήσεις, θέτοντας εν αμφιβόλω την προάσπιση του αγαθού της υγείας των πολιτών;