Γνώμονας το δικαίωμα στην ασφάλεια και τη ζωή

Είναι προφανές ότι η πορεία για τη νέα πραγματικότητα εξαρτάται από τη συμμόρφωση που θα επιδείξουμε όλοι στις υποδείξεις των ειδικών και τα μέτρα της Πολιτείας. Εξαρτάται από την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα. Στοιχεία που, μέχρι σήμερα, απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα, έσωσαν ζωές, απέτρεψαν εφιαλτικές εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε σε άλλες χώρες, κατέπληξαν τη διεθνή κοινότητα και ανέδειξαν την Πατρίδα μας σε πρότυπο αντίστασης εναντίον του αόρατου εχθρού.

Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες, στη μεγάλη πλειονότητα, τηρούμε -και στο δρόμο για τη νέα πραγματικότητα-  τα μέτρα που είναι αναγκαία για την ατομική και συλλογική προστασία. Αποφεύγουμε ακόμη και συναντήσεις με τους γονιούς, τα παιδιά ή τα εγγόνια μας για μην γίνουμε αιτία μετάδοσης του φονικού ιού. Ανταποκρινόμαστε στις συστάσεις των ειδικών για αποτρέψουμε ένα νέο κύμα της επιδημίας και να πετύχουμε επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με ασφάλεια για όλους.

Δυστυχώς, ωστόσο, στα πρώτα βήματα της επιστροφής παρατηρούνται σποραδικά φαινόμενα συγκεντρώσεων, χωρίς την τήρηση αποστάσεων ασφάλειας. Κάποιοι  θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο. Κάποιοι απεμπολούν την ατομική ευθύνη και αδιαφορούν για τις συνέπειες των επιλογών τους. Κάποιοι –και είναι το σοβαρότερο από όλα- επιδίδονται σε ασκήσεις   επαναστατικής γυμναστικής, λειτουργώντας οργανωμένα κόντρα στο συλλογικό καλό. Προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων και θέτουν σε κίνδυνο όσα με θυσίες πετύχαμε μέχρι σήμερα.

Είναι, λοιπόν, ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι ο κορονοϊός είναι δυστυχώς ακόμη εδώ. Για αυτό προτεραιότητα της Πολιτείας παραμένει η διαρκής ενημέρωση, η άσκηση πειθούς, η πρόληψη. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, να μετρά τα αποτελέσματα των όσων συμβαίνουν και να παίρνει –όπως μέχρι σήμερα- τα μέτρα που απαιτούνται. Είναι κρίμα μετά από τόσες θυσίες να τιναχθεί στον αέρα, ο δρόμος για τη νέα πραγματικότητα. Είναι αδιανόητο να ανατιναχθεί από τους λίγους που αγνοούν τους πολλούς. Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Και το δικαίωμα στην ασφάλεια και τη ζωή δεν μπορεί ούτε να αγνοείται, ούτε να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” 11/5/2020