Ξόρκια του ΣΥΡΙΖΑ τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

«Ξόρκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Δεν εκφράζουν παρά μόνο τις φοβίες του και δεν υπάρχουν στα συρτάρια μας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στo vradini.gr και την Ειρήνη Μπέλλα. Και προσθέτει: «Όλοι, άλλωστε, διερωτώνται σήμερα τι θα γινόταν εάν στις κρίσιμες, αυτές ώρες δεν κυβερνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο ο Στ. Καλαφάτης επισημαίνει: «Αποδείξαμε στον Έβρο ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω». Εκτιμά ότι «μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του στα μέτωπα που ο ίδιος άνοιξε και κάτω από την πίεση που προκαλούν οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία της χώρας του, ο Τούρκος Πρόεδρος καταφεύγει σε πρακτικές που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την εθνικιστική συσπείρωση των μαζών. Εντείνει τις φραστικές επιθέσεις, συνεχίζει τις συνήθεις προκλήσεις και δεν αποκλείεται να καταφύγει σε νέα απόπειρα τετελεσμένων. Δεν φοβούμαστε, αλλά επαγρυπνούμε. Για να ξέρει ότι στην όποια τρέλα εναντίον της Ελλάδας, θα πάρει την απάντηση που χρειάζεται και δεν θα την αντέξει ούτε ο ίδιος, ούτε η χώρα του».

Αναφερόμενος στις μέρες που έρχονται, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι «το πρώτο κύμα πέρασε, αλλά ο κορονοϊός είναι εδώ και συνεχίζει να μας απειλεί. Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Δεν έχουμε, λοιπόν, το δικαίωμα να εφησυχάσουμε, γιατί μπορεί να μπουν σε κίνδυνο όλα όσα με κόπους και θυσίες καταφέραμε». Επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ακόμη σοβαρότερες εάν η παραταθεί η υγειονομική κρίση, η ύφεση θα είναι μεγάλη, αλλά γρήγορα θα γυρίσουμε στην ανάπτυξη. Περιμένουμε, λοιπόν, δύσκολους τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν –και μάλιστα πολύ γρήγορα- καλύτερες μέρες.

Τέλος, για την αποτελεσματικότητα του κράτους στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «στις δύσκολες αυτές ώρες, έκανε ό,τι χρειαζόταν, όπως χρειαζόταν, πολύ καλύτερα από ό,τι έγινε σε άλλα προηγμένα κράτη» Και εκτιμά πως «έτσι θα γίνει και τώρα στην ακόμη πιο δύσκολη διαδρομή για τη μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα». Διαπιστώνει «μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής» και τονίζει πως «η εμπιστοσύνη αυτή είναι μέρος του άυλου εθνικού οφέλους, που θα αφήσει στην Πατρίδα μας ο πόλεμος που δώσαμε όλοι μαζί οι Έλληνες και οι Ελληνίδες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Το πρώτο κύμα του κορονοϊού η χώρα το πέρασε με επιτυχία. Τι μας περιμένει από εδώ και στο εξής, όχι μόνο σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, αλλά και οικονομίας;

Το πρώτο κύμα πέρασε, αλλά ο κορονοϊός είναι εδώ και συνεχίζει να μας απειλεί. Τα καταφέραμε καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, κερδίσαμε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Δεν έχουμε, λοιπόν, το δικαίωμα να εφησυχάσουμε, γιατί μπορεί να μπουν σε κίνδυνο όλα όσα με κόπους και θυσίες καταφέραμε. Δεν ξέρουμε, άλλωστε, εάν, πότε και με ποια ένταση μπορεί να προκύψει ένα δεύτερο κύμα. Γι΄ αυτό ας μην κάνουμε το λάθος που θα το θεριέψει. Ήδη, οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι σοβαρές και θα είναι ακόμη σοβαρότερες εάν η παραταθεί η υγειονομική κρίση. Η ύφεση –όπως και για όλες τις χώρες της Ευρώπης- θα είναι μεγάλη, αλλά γρήγορα θα γυρίσουμε στην ανάπτυξη και μάλιστα σε δυναμική τροχιά. Περιμένουμε, λοιπόν, δύσκολους τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν –και μάλιστα πολύ γρήγορα- καλύτερες μέρες.

Χρειάζεται μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους σε περιπτώσεις απειθαρχίας πολιτών στα μέτρα για τον κορονοϊό, όπως για παράδειγμα τα υπαίθρια πάρτι που είδαμε στις πλατείες; 

Μέχρι πρόσφατα, οι Έλληνες λέγαμε πως «αυτό το κράτος δεν είναι κράτος». Σήμερα, έχουμε άλλη εικόνα και άλλη εκτίμηση. Έκανε, στις δύσκολες αυτές ώρες, ό,τι χρειαζόταν, όπως χρειαζόταν, πολύ καλύτερα από ό,τι έγινε σε άλλα προηγμένα κράτη. Έτσι θα γίνει και τώρα στην ακόμη πιο δύσκολη διαδρομή για τη μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα. Είναι, όμως, ζήτημα ατομικής ευθύνης και υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να φροντίζουν ώστε, σε κάθε εκδήλωσή τους, να τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Από την πλευρά μας, χτίσαμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής και τη σχέση αυτή θα την κρατήσουμε αλώβητη. Είναι, άλλωστε, η εμπιστοσύνη αυτή μέρος του άυλου εθνικού οφέλους, που θα αφήσει στην Πατρίδα μας ο πόλεμος που δώσαμε όλοι μαζί οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Όλοι περιμένουν μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας. Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισαν τη νίκη με ένα οικονομικό πρόγραμμα και  ένα σχεδιασμό για μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης και περισσότερες θέσεις εργασίας, που από ό,τι φαίνεται θα αναθεωρηθεί. Μήπως, λοιπόν, χρειάζεται να πάρει μια νέα εντολή με νέες κάλπες;

Όλοι σήμερα διερωτώνται τι θα γινόταν εάν στις κρίσιμες, αυτές ώρες δεν κυβερνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Κανένας δεν θέλει εκλογές. Ξόρκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Δεν εκφράζουν παρά μόνο τις φοβίες του και δεν υπάρχουν στα συρτάρια μας.

Για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την οικονομία της. Πώς σχολιάζετε την στάση κάποιων εταίρων της Ε.Ε. όπως της Γερμανίας με τη κ. Μέρκελ, που στην ουσία έχουν αρνητική στάση για την επανέναρξη του τουρισμού εκτός των συνόρων τους; Είναι ένα άλλο δείγμα έλλειψης αλληλεγγύης της Ε.Ε.;

Η ελευθερία στην κίνηση προσώπων είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το υπενθύμισε στους εταίρους μας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε να υπάρξει κοινή πολιτική στο ζήτημα των μεταφορών. Αυτή είναι, αντί σχολίων, η έμπρακτη απάντησή μας.

Η Τουρκία βλέπουμε να κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο. Υπάρχει πάντα ο φόβος για ένα θερμό επεισόδιο;

Αποδείξαμε στον Έβρο ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω. Το μήνυμα έφτασε καθαρά, τόσο στη γείτονα, όσο και στη διεθνή κοινότητα, στους εταίρους και τους συμμάχους μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του στα μέτωπα που ο ίδιος άνοιξε και κάτω από την πίεση που προκαλούν οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία της χώρας του, ο Τούρκος Πρόεδρος καταφεύγει σε πρακτικές που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την εθνικιστική συσπείρωση των μαζών. Εντείνει τις φραστικές επιθέσεις, συνεχίζει τις συνήθεις προκλήσεις και δεν αποκλείεται να καταφύγει σε νέα απόπειρα τετελεσμένων. Δεν φοβούμαστε, αλλά επαγρυπνούμε. Για να ξέρει ότι στην όποια τρέλα εναντίον της Ελλάδας, θα πάρει την απάντηση που χρειάζεται και δεν θα την αντέξει ούτε ο ίδιος, ούτε η χώρα του.

Έχετε προγραμματίσει να συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ το επόμενο διάστημα για μια σύζευξη απόψεων των βουλευτών της ΝΔ στη νέα φάση που περνάμε της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων;

Όπως οφείλω, ως Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είμαι σε διαρκή επαφή με όλους τους συναδέλφους του κόμματός μας. Υπάρχει, όχι μόνο πλήρης και ένθερμη στήριξη στους χειρισμούς του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, αλλά και περηφάνια για την εικόνα που εκπέμπει η Πατρίδα μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Τηρούμε ευλαβικά τις υποδείξεις των ειδικών και τις αποφάσεις της Πολιτείας για την ανάσχεση του κορονοϊού, έτσι ώστε να λειτουργούμε ως παράδειγμα και όχι σαν επικίνδυνη εξαίρεση. Γι αυτό δεν κρίθηκε σκόπιμη μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κάτω από τις σημερινές περιστάσεις και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

 

——————–