Οι αυξήσεις στα καύσιμα καθιστούν «εύφλεκτη» την καθημερινότητα των Ελλήνων

«Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα ανακούφισης της αγοράς και των πολιτών από τις συνεχείς αυξήσεις τιμών στα καύσιμα, μοιάζει να υπολογίζει αύξηση εισπράξεων από τη σχετική φορολογία κατανάλωσης. Όμως η άνοδος του κόστους των καυσίμων συμπαρασύρει τις τιμές υπηρεσιών και προϊόντων καθιστώντας “εύφλεκτη” την ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών.»

 

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης με αφορμή τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, που δείχνουν εκτίναξη της τιμής της αμόλυβδης στα 1,645 ευρώ ανά λίτρο με εβδομαδιαία μέση αύξηση 0,023 ευρώ, ενώ σε νησιά του Αιγαίου, αγγίζει ήδη τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

 

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνει πως η χώρα μας, είναι  η 5η ακριβότερη χώρα στα καύσιμα ανάμεσα σε 40 ευρωπαϊκά κράτη και η 6η ακριβότερη ανάμεσα σε 110 χώρες όλου του κόσμου, ενώ ζητά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη ραγδαία αύξηση.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Α.Π.: 6684/8-6-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 

  1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  2. Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: «Στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά και παγκόσμια η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών με την υψηλότερη τιμή βενζίνης»

 

Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας κινείται στο επίπεδο του 1,645 ευρώ ανά λίτρο, με εβδομαδιαία μέση αύξηση 0,023 ευρώ, εξέλιξη που σημαίνει ότι σε πραγματικές τιμές τα 2 ευρώ ανά λίτρο είναι πλέον γεγονός.

 

Στα νησιά των Κυκλάδων, των Επτανήσων, των Δωδεκανήσων και την Κρήτη οι τιμές έχουν διαμορφωθεί ήδη υψηλότερα της μέσης τιμής και κατά περίπτωση έχουν αγγίξει τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Παρατηρητήριο globalpetrolprices.com για τον μήνα Μάιο, ανάμεσα σε 40 ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται ως η 5η ακριβότερη χώρα στην τιμή της βενζίνης και ανάμεσα σε 110 περίπου χώρες παγκόσμια που έχουν παραθέσει ακριβή στοιχεία, η Ελλάδα μοιράζεται την 6η θέση μαζί με τη Δανία στην κατάταξη των χωρών με την υψηλότερη τιμή.

 

Θεωρείται δεδομένο, πως την ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα θα ακολουθήσουν οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της παραγωγικής και οικονομικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, συμπιέζοντας το ήδη περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και δυσκολεύοντας τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο υπέρογκες δαπάνες.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

 

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών στα καύσιμα και να συγκρατηθούν σε επίπεδα που μπορούν να ανταποκριθούν οι καταναλωτές, η αγορά και η οικονομία γενικά;