Όπλο της Ελλάδας η απόφαση του Βουκουρεστίου

Θεσσαλονίκη 11 Ιουνίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Όπλο της Ελλάδας η απόφαση του Βουκουρεστίου

 

«Χωρίς την απόφαση του Βουκουρεστίου, η υπόθεση θα είχε χαθεί, τα Σκόπια θα ήταν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με το όνομα “Μακεδονία” και η Ελλάδα θα υποτασσόταν στα τετελεσμένα.» Αυτό επισημαίνει ο αν.Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης σε άρθρο του στο myportal.gr, προκειμένου να καταδείξει τη σημασία της Συνόδου του ΝΑΤΟ το 2008, τις αποφάσεις της οποίας χαρακτηρίζει «όπλο της Ελλάδας» στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια.

 

«Δεν έχει, λοιπόν, σήμερα η Ελλάδα κανένα λόγο βιασύνης», προσθέτει ο κ. Καλαφάτης. «Και βέβαια δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα μόνα όπλα μας για να πάρει υποσχετικές μελλοντικής κι αβέβαιης εκπλήρωσης. Η απόφαση του Βουκουρεστίου, η απόφαση που ανέτρεψε τη δυναμική των εξελίξεων και ανάγκασε τα Σκόπια να ζητούν διαπραγμάτευση, λέει “πρώτα λύση και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ”. Και η λύση αυτή δεν μπορεί να αφήνει καμιά δυνατότητα στους Σκοπιανούς να εμφανίζονται σαν Μακεδόνες.»

 

Και καταλήγει: «Αυτός ήταν πάντα ο αδιαπραγμάτευτος πυρήνας των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Και ο πυρήνας αυτός, γαλβανισμένος από την ιστορία αιώνων, τις αρχές και τις αξίες της Παράταξής μας, παραμένει αναλλοίωτος. Το επανέλαβε, άλλωστε, ρητά και ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή της νέας διαπραγμάτευσης: Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν εκχωρείται, λοιπόν, και δεν παζαρεύεται.»