Η επέλαση του κορονοϊού επιβάλλει να αλλάξουμε τρόπο ζωής

«Όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η επέλαση του κορονοϊού, επιβάλλει να αναλάβουμε  τις ευθύνες μας, να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να αλλάξουμε τρόπο ζωής, καθώς οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Οφείλουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στα εθνικά μας ζητήματα μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα εκπέμπει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σ’ αυτό το μήνυμα συστρατεύεται η πλειονότητα των Ελλήνων», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και το δημοσιογράφο Γιάννη Απέργη.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα εθνικά θέματα ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «ο Ερντογάν ενορχήστρωσε την εισβολή στον Έβρο αμέσως μετά τις φρικτές για τη χώρα του εξελίξεις στην Ιντλίμπ. Επιχειρούσε να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και να στρέψει αλλού την προσοχή των μαζών. Το γεγονός ότι απέτυχε παταγωδώς στην επιχείρηση που έστησε, η ψυχρή υποδοχή που συνάντησε στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες, η απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει και η κατρακύλα της απήχησής του στο εσωτερικό, κάνουν ακόμη πιο απρόβλεπτες τις κινήσεις του».

Και προσθέτει «Μπορεί να υπάρξουν κινήσεις αιφνιδιασμού και τεχνητής έντασης, για την άσκηση πίεσης στη χώρα μας. Μπορεί να έχουμε ακόμη και απόπειρες τετελεσμένων στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο, την Κύπρο. Έχουν, όμως και τη γνώση και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί οι φύλακες. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ξεκαθάρισαν προς κάθε κατεύθυνση πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών μας δικαίων. Και αυτό αποδείχτηκε ήδη στην πράξη. Αυταπάτες ας μην έχει κανένας. Λέμε σε όσους σκάβουν λάκκο για την Ελλάδα, να τον σκάψουν στα δικά τους μέτρα», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Σχετικά με την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που αναλάβαμε προεκλογικά για τη Θεσσαλονίκη. Γήπεδο του ΠΑΟΚ, λιμάνι, ανάπλαση της ΔΕΘ, Μετρό και ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών είναι έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας στη διάρκεια αυτής της Κυβέρνησης. Και βέβαια ξεκίνησαν οι δράσεις για την τόνωση της ασφάλειας στις γειτονιές μας, την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου, τη βελτίωση των υπηρεσιών στα νοσοκομεία μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα με δυο μεγάλα διαφορετικά μέτωπα: Τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τη μάστιγα του κορoνοϊού. Ποια είναι η πρώτη εκτίμηση;

Όταν δύο καταιγίδες συναντώνται στο ίδιο σημείο, την ίδια χρονική στιγμή, δημιουργούν σκηνικό μιας τέλειας καταιγίδας. Αυτήν την κατάσταση καλούμαστε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε και οι μηχανές είναι ήδη στο φουλ. Όλοι μαζί, ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, με πλήρη γνώση της κατάστασης που δημιουργείται και των ενδεχομένων που διαγράφονται στον ορίζοντα, με προνοητικότητα, σύνεση και τόλμη, βγαίνουμε μπροστά από τα γεγονότα αποφασισμένοι να προτάσσουμε το συλλογικό καλό και το εθνικό συμφέρον. Όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η επέλαση του κορονοϊού, επιβάλλει να αναλάβουμε  τις ευθύνες μας, να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να αλλάξουμε τρόπο ζωής, καθώς οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Οφείλουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στα εθνικά μας ζητήματα μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα εκπέμπει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σ’ αυτό το μήνυμα συστρατεύεται η πλειονότητα των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέσπασε από την Άγκελα Μέρκελ και τον Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαιώσεις για βελτίωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Τι συγκεκριμένα ζητάτε;

Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αυτή η συνεργασία, όμως, μπορεί να προωθείται μόνο με όρους δικαιοσύνης και σεβασμό στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται εκατέρωθεν. Εάν, λοιπόν, η Κυβέρνηση της Τουρκίας επιθυμεί επιστροφή στη συμφωνία με την Ε.Ε. οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. Να εγκαταλείψει αμέσως την επιχείρηση εισβολής μεταναστών που η ίδια οργάνωσε, να αποσύρει αμέσως αυτούς που συγκέντρωσε στον Έβρο και να δεχτεί πίσω όσους μπήκαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος. Επιπλέον, όμως, στο πλαίσιο μια νέας συμφωνίας η Τουρκία είναι ανάγκη να δεχτεί κοινές περιπολίες με την Frontex, στα χωρικά ύδατα και τα παράλιά της. Και βέβαια να αναλάβει ρητή δέσμευση για επιστροφές όσων παράνομα περνούν στην Ελλάδα, όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.

Αποδίδετε τα όσα συνέβησαν στον Έβρο σε επιχείρηση που οργανώθηκε και συντονίστηκε από την Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Με ποια στοιχεία;

Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει πως ήμασταν αντιμέτωποι με μια οργανωμένη από τις τουρκικές Αρχές παράνομη εισβολή στα ανατολικά σύνορά μας. Αυτήν ακριβώς την εκτίμηση επιβεβαιώνουν κραυγαλέα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία: Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι άνοιξαν τα σύνορα και οι απειλές του Υπουργού Εσωτερικών ότι τα όσα έγιναν στον Έβρο ήταν μόνο η αρχή. Η χρησιμοποίηση από τις τουρκικές Αρχές, θωρακισμένου οχήματος για να ρίξουν τον φράχτη. Η μαζική χρήση δακρυγόνων του στρατού εναντίον των Ελλήνων φρουρών. Η οργανωμένη μεταφορά μεταναστών ακόμη και από τις φυλακές,  στα σύνορα, με τη συνοδεία της στρατοφυλακής.

Πιστεύετε ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει το παιχνίδι των εκβιασμών;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι Ερντογάν ενορχήστρωσε την εισβολή στον Έβρο αμέσως μετά τις φρικτές για τη χώρα του εξελίξεις στην Ιντλίμπ. Επιχειρούσε να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και να στρέψει αλλού την προσοχή των μαζών. Το γεγονός ότι απέτυχε παταγωδώς στην επιχείρηση που έστησε, η ψυχρή υποδοχή που συνάντησε στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες, η απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει και η κατρακύλα της απήχησής του στο εσωτερικό, κάνουν ακόμη πιο απρόβλεπτες τις κινήσεις του. Είχαμε ήδη τις ακραίες κινήσεις τουρκικής ακταιωρού στο Αιγαίο και τις πτήσεις αεροσκαφών στον Έβρο, που υπερβαίνουν τις συνήθεις προκλήσεις και προδίδουν φλερτ θερμού επεισοδίου. Μπορεί, λοιπόν, να δούμε νέες απόπειρες εκβιασμού ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.  Μπορεί να υπάρξουν κινήσεις αιφνιδιασμού και τεχνητής έντασης, για την άσκηση πίεσης στη χώρα μας. Μπορεί να έχουμε ακόμη και απόπειρες τετελεσμένων στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο, την Κύπρο. Έχουν, όμως και τη γνώση και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί οι φύλακες. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ξεκαθάρισαν προς κάθε κατεύθυνση πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών μας δικαίων. Και αυτό αποδείχτηκε ήδη στην πράξη. Αυταπάτες ας μην έχει κανένας. Λέμε σε όσους σκάβουν λάκκο για την Ελλάδα, να τον σκάψουν στα δικά τους μέτρα.

Πώς κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα;

Είναι θλιβερό να υιοθετούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ αβάσιμοι ισχυρισμοί, γενικεύσεις και χαρακτηρισμοί της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό που ταυτίζονται με όσα εκπέμπονται από την Άγκυρα. Συνήθως, ωστόσο, οι δηλώσεις των στελεχών του προδίδουν Βαβυλωνία και οι τοποθετήσεις της ηγεσίας του εκπέμπουν εικόνα εκκρεμούς. Είμαστε σε πονηρούς καιρούς και οι Έλληνες προσδοκούν εθνική ομοψυχία απέναντι σε κάθε εθνική πρόκληση.

Η μάστιγα του κορονοϊού εξαπλώνεται και το επόμενο δίμηνο αναμένεται κρίσιμο. Πόσο διαχειρίσιμες είναι οι συνέπειες στον τομέα της οικονομίας;

Ήδη οι συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εξαιρετικά σοβαρές. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να υπολογίσει την τελική έκτασή τους, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εξέλιξη, τη διάρκεια, την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης είναι μπροστά μας, η οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας αυξάνεται ραγδαία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι υφίστανται σοβαρά πλήγματα, οι ανάγκες για πρόσθετες κρατικές δαπάνες  γίνονται πιεστικές και οι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί ανατρέπονται. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι χρειάζεται για να φρενάρει τη διάδοση του ιού, να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και βέβαια να στηρίξει όσους πλήττονται περισσότερο. Έχουν ήδη ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα και θα ληφθούν ακόμη περισσότερα στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις εξελίξεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητούμε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους που δεσμεύουν κάθε κράτος, αλλά και να υπάρξει αναπροσαρμογή των στόχων προς τα κάτω.

Ποια είναι η πορεία των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και ανάδειξή της σε αναπτυξιακή δύναμη στα Βαλκάνια;

Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που αναλάβαμε προεκλογικά για τη Θεσσαλονίκη.  Γήπεδο του ΠΑΟΚ, λιμάνι, ανάπλαση της ΔΕΘ, Μετρό και ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών είναι έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας στη διάρκεια αυτής της Κυβέρνησης. Και βέβαια ξεκίνησαν οι δράσεις για την τόνωση της ασφάλειας στις γειτονιές μας, την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου, τη βελτίωση των υπηρεσιών στα νοσοκομεία μας.