Η επιΤΟΜΥ της προχειρότητας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

«Σε επιτομή της κυβερνητικής  προχειρότητας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, έχουν εξελιχθεί οι θεσμοί των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και του οικογενειακού γιατρού’’, τονίζει ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Υπογραμμίζει ότι οι θεσμοί αυτοί «έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο» και επισημαίνει την «απροθυμία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να συμβληθούν εκ νέου με τον οργανισμό για να στελεχώσουν τις εκατοντάδες κενές  θέσεις στις Τοπικές Μονάδες Υγείας». Ζητά αφενός την ανάληψη πρωτοβουλιών για την άρση του αδιεξόδου στη λειτουργία του θεσμού και αφετέρου ενημέρωση για τις κενές θέσεις στις ΤΟΜΥ της Θεσσαλονίκης.

Καταλήγοντας σημειώνει πως το αρμόδιο Υπουργείο και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση εκτίθενται άλλη μια φορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, καθώς οι ΤΟ.Μ.Υ παραμένουν υποστελεχωμένες και οι πολίτες δεν βρίσκουν τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΠ.ΠΡ.: 119/18-07-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: «Υποστελέχωση Τοπικών Μονάδων Υγείας λόγω προβλημάτων εφαρμογής του θεσμού του ‘’οικογενειακού ιατρού’’»

Απροθυμία συνεχίζει να χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των ήδη συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΠΥ να συμβληθούν εκ νέου με τον Οργανισμό ως οικογενειακοί ιατροί, προκειμένου να στελεχώσουν τις εκατοντάδες θέσεις στις Τοπικές Μονάδες Υγείας(ΤΟ.Μ.Υ), οι οποίες παραμένουν κενές και η πλήρωσή τους διαφαίνεται δύσκολη έως απίθανη για να μπορέσει ο θεσμός του «οικογενειακού ιατρού» να λειτουργήσει κανονικά και απρόσκοπτα.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στους όρους των συμβάσεων την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει καμία όμως αλλαγή στο καίριο ζήτημα των χαμηλών αμοιβών για τις υπηρεσίες που πρόκειται να παρέχουν οι οικογενειακοί ιατροί, δεν κατάφεραν να βελτιώσουν το κλίμα και να επιλυθεί το πρόβλημα άρνησης των περισσότερων ιατρών να συνάψουν τις νέες συμβάσεις.

Η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδιασμού και η αδυναμία να συγκροτήσει τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού, εκθέτει ανεπανόρθωτα το αρμόδιο Υπουργείο και κατ’ επέκταση τη συνολική κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας, με σοβαρό και βαρύ πρακτικό αντίκτυπο μάλιστα, καθώς, ο θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει, οι ΤΟ.Μ.Υ παραμένουν υποστελεχωμένες και οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αρθεί άμεσα το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ως προς τη λειτουργία του θεσμό του οικογενειακού ιατρού;
  1. Πόσες από τις θέσεις οικογενειακού ιατρού έχουν πληρωθεί και πόσες απομένουν κενές στις ΤΟ.Μ.Υ της Θεσσαλονίκης;