Οι ερχόμενες γενιές πληρώνουν ήδη τα «ναυάγια» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Το κόστος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το σηκώνουν ήδη και οι επόμενες γενιές. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι πάνω από 40.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι οικογένειές τους, είναι τα θύματα στο νέο “ναυάγιο” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με στέρηση του δικαιώματος στήριξης από το ΕΣΠΑ για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, με αφορμή τη διαφαινόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να επεκτείνει τη μέριμνα της πολιτείας μέσω των ευρωπαϊκών πόρων, στο σύνολο των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις για μια επιδοτούμενη θέση σε παιδικό σταθμό.

Με την ερώτηση, ο κ. Καλάφατης καλεί την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε μέσον για την κάλυψη του συνόλου των 132.000 παιδιών που δικαιούνται μια θέση σε παιδικό σταθμό.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ  Α Π  7004 /6.7.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. Οικονομίας και Ανάπτυξης
  1. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών και  βρεφονηπιακών σταθμών»

Όπως προέκυψε από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων της ΕΕΤΑΑ για τη δράση «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017-2018» και αφορά τη δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω του ΕΣΠΑ, η διαδικασία επιλογής και ανάδειξης ωφελουμένων αφήνει εκτός των συγκεκριμένων δομών δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Ο αριθμός των παιδιών που τίθενται εκτός προστασίας και αρωγής, επιβαρύνοντας και δυσκολεύοντας αντίστοιχα τις οικογένειές τους, ξεπερνά φέτος τις 40.000 εφόσον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΕΤΑΑ, 92.231 χιλιάδες παιδιά δικαιούνται Voucher με τις έγκυρες υποψηφιότητες να φτάνουν τις 132.987 χιλιάδες.

Ακόμη και η υποσχόμενη ανακατανομή των voucher που δε θα χρησιμοποιηθούν να πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου, αυξάνοντας τα ωφελούμενα παιδιά σε 100.000 περίπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕΤΑΑ πάντα, ο αριθμός των παιδιών που θα παραμείνουν σε αποκλεισμό θα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος.

Η Νέα Δημοκρατία, αντιμετωπίζοντας το φλέγον αυτό ζήτημα που ταλανίζει χιλιάδες γονείς και παιδιά, έχει καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή για να διατεθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται από τη μεγάλη  ζήτηση σε συνδυασμό με τις πεπερασμένες χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστούν έγκαιρα θέσεις για τα παιδιά όλων των οικογενειών που έχουν αυξημένες ανάγκες και πληρούν εν πάση περιπτώσει τα κριτήρια που τίθενται;