Η κυβέρνηση ομολογεί ότι προετοιμάζει αποστασία, με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε με έμφαση ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης και αν. Τομεράρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης σε τηλεοπτική συζήτηση στον ALPHA TV, στην εκπομπή ALPHA ΡΕΠΟΡΤΑΖ με τη Ράνια Τζίμα και τον Σπύρο Λάμπρου.
Όπως σημείωσε, έχουμε τη δήλωση του ΠΘ χθες που λέει ανερυθρίαστα ότι «ακόμη και αν δεν έχω τον κ. Καμμένο» – όχι για τη συμφωνία αλλά για τη στήριξη της κυβέρνησης – «εμείς έχουμε βρει, ουσιαστικά, τους βουλευτές που θα μας στηρίξουν για να μην πέσει η κυβέρνηση». Αυτό, το έχει πει και ο κ. Τζανακόπουλος, πριν από λίγους μήνες, τον Ιούνιο. Επίσης έχουμε τις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων που λένε ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση, «άρα κατά την άποψή μου έχουμε μια καθαρή ομολογία προετοιμασίας αποστασίας. Αυτό συμπεραίνεται. Πως αλλιώς γίνεται, όταν έχουμε δηλώσεις όλων των κομμάτων ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να δηλώνει, με εδραία πεποίθηση, ότι είναι εξασφαλισμένη η διακυβέρνηση ακόμη και αν δεν υπάρχει η στήριξη του συγκυβερνήτη κ. Καμμένου;»
Σημείωσε ότι βλέπουμε κάτι περίεργο με τους δύο σφιχταγκαλιασμένους κυβερνητικούς εταίρους, σαν ο ένας να εκβιάζει τον άλλον, σαν να φοβάται ο ένας τον άλλον, σαν να θέλει ο κ. Καμμένος να θέσει σε ομηρία τον κ. Τσίπρα. «Είναι αυτό υγιής σύμπραξη κυβερνητικών εταίρων;» αναρωτήθηκε ο κ. Καλαφάτης.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι «η στάση της ΝΔ ήταν καθαρή από την πρώτη στιγμή, ότι δεν πρόκειται να κυρώσουμε τη Συμφωνία, είτε πριν τις εκλογές είτε μετά, ούτε ως Αντιπολίτευση, ούτε ως Κυβέρνηση. Επισημάναμε τους κινδύνους και αναλύσαμε τις μαύρες τρύπες της συμφωνίας, επιστρατεύσαμε το όπλο της πρότασης δυσπιστίας για να την ανακόψουμε, επισημάναμε με ειλικρίνεια ότι κάθε μέρα που περνάει δημιουργούνται νέα τετελεσμένα και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η κατάσταση, όσο προχωράει η διαδικασία. Πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα εφόσον βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα των Σκοπίων της Κυριακή, ακόμη πιο δύσκολα θα είναι αν προχωρήσει η συνταγματική τους αναθεώρηση. Εμείς πιστεύουμε και θέλουμε, για να μην μας βρει άλλο κακό, να έρθουν πιο γρήγορα οι εκλογές. Εκλογές λοιπόν τώρα. Διότι είναι μια σαθρή συμφωνία, που παράγει, από τη στιγμή της υπογραφής του κ. Κοτζιά έννομα αποτελέσματα. Ήδη ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει ότι πήραν όσα ήθελαν και από την πρώτη στιγμή μιλά για Μακεδονία και όχι για Βόρεια Μακεδονία. Όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες αλλά με τη βούλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους δώσαμε γλώσσα και ταυτότητα. Θα υπάρχει λοιπόν το παράδοξο η χώρα να ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία» αλλά οι πολίτες της, όχι «Βορειομακεδόνες», αλλά «Μακεδόνες». Σε όλον τον κόσμο οι πολίτες έχουν την ταυτότητα της χώρας τους: Νεοζηλανδοί, Νοτιοκορεάτες κλπ, μόνο εδώ συμβαίνει αυτό το παράδοξο. Και φυσικά δεν ισχύει το erga omnes, δηλαδή σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις, αφού άλλο όνομα υπάρχει στη γλώσσα και στην ταυτότητα που είναι οι βασικές χρήσεις. Για να μην αναφέρω το άλλο παράδοξο, ότι βάλαμε να κρίνει επιτροπή τα σχολικά μας βιβλία, μη τυχόν και έχουμε εμείς αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος των γειτόνων μας. Αυτά λέει η συμφωνία και μας λένε ότι είναι μια καλή συμφωνία…»