Η κυβέρνηση προκαλεί οικονομική ασφυξία σε Παιδικούς Σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης

Ο υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για τις καθυστερήσεις χρηματοδότησης των Δημοτικών και Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:

«Σε οικονομική ασφυξία οδηγεί, η κυβέρνηση, τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, με την τακτική της να μην προκαταβάλει έστω και μικρό ποσοστό της χρηματοδότησης, αλλά να επιμένει στην εξόφληση μετά την εκπλήρωση του προγράμματος -με μεγάλες καθυστερήσεις. Με την επιμονή της αυτή οδηγεί σε απόγνωση τους γονείς των παιδιών, που βλέπουν τις δομές να κινδυνεύουν με κατάρρευση, τους εργαζόμενους στην εργασιακή ανασφάλεια και τους δημάρχους στο δρόμο, να διεκδικούν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τα χρήματα αυτά. Δημιουργεί, επίσης, ασφυκτικές καταστάσεις ακόμη και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ και φιλοξενούν 100.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν για ποιον λόγο δεν κατέβαλαν έγκαιρα τις δύο πρώτες δόσεις, πότε σκοπεύουν να δώσουν έστω την πρώτη από αυτές και πώς θα εξασφαλίσουν ομαλή ροή χρηματοδότησης, για να βάλουν τέλος στην αγωνία γονέων, κηδεμόνων και εργαζομένων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 4380/31.3.2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 

  1. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  2. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

Θέμα: Πρόβλημα επιβίωσης εκ της μη καταβολής χρηματοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών

 

Η συνεχιζόμενη πρακτική της κυβέρνησης να μην καταβάλει έγκαιρα και στο σύνολό τους τις οφειλόμενες δόσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ με τίτλο «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» οδηγεί σε ασφυξία τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ).

Η πρακτική αυτή συνίσταται  στην αλλαγή στο σύστημα χρηματοδότησης, με την κατάργηση της προκαταβολής και την υποχρέωση απόδοσης του ποσού που αντιστοιχεί στο 30% του προγράμματος μετά την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου στο αντίστοιχο ποσό.

Η μη έγκαιρη καταβολή της οφειλόμενης χρηματοδότησης απειλεί τη λειτουργία των δομών αυτών, καθώς και παρότι παρήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2016 ακόμη δεν έχει καταβληθεί εξ ολοκλήρου η 1η δόση του προγράμματος που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2015, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί το 60%  (1η και 2η δόση) του προγράμματος.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που φιλοξενούν παιδιά γονέων δικαιούχων του χρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ και συνολικά 100.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

Αποτέλεσμα της μη χρηματοδότησης είναι η αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων και προμηθευτών, κάλυψης λειτουργικών αναγκών καθώς και των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των παιδικών σταθμών, απειλώντας με λουκέτο τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Για τους λόγους αυτούς, σήμερα, 31 Μαρτίου πραγματοποιούν συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης μαζί με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους των δομών αυτών, ενώ παρόμοια πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στις 25 Φεβρουαρίου εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση του Συλλόγου τους.

Επειδή ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία καθίσταται απολύτως αναγκαία και συνιστά  υποχρέωση της πολιτείας η ομαλή συνέχιση του προγράμματος

 

Για τους λόγους αυτούς

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

 

  1. Για ποιο λόγο δεν έχουν καταβληθεί έγκαιρα η Α και Β δόση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»
  2. Πότε προτίθενται να καταβάλλουν ολόκληρη την Α’ δόση του προγράμματος 2015-2016
  3. Αν πρόκειται να καταβάλλουν έγκαιρα τη Β’ δόση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα
  4. Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσουν την ομαλή ροή χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την περίοδο 2015-2016 και να προγραμματιστεί εγκαίρως το πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2017.

 

Αθήνα, 31-3-2016

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Σταύρος Καλαφάτης