Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ επιτρέπει ή απαγορεύει τις επισκέψεις πνευματικών ανθρώπων – κληρικών στα σχολεία;

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο προς τους διευθυντές σχολικών μονάδων, για το τι ισχύει με την είσοδο τρίτων σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αφορμή την είσοδο του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας σε σχολεία.

Ο κ. Καλαφάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εγκυκλίους και ερωτηματολόγια στέλνει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε γυμνάσια και λύκεια, με αφορμή την επίσκεψη ενός Μητροπολίτη σε σχολικό συγκρότημα, για εκδήλωση – συζήτηση με μαθητές. Οι επισκέψεις και συζητήσεις των μαθητών είτε με κληρικούς, είτε με ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, είναι έμπρακτη απόδειξη ότι οι διευθυντές σχολείων θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία στην κοινωνία. Αλήθεια, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιτρέπει ή απαγορεύει τις επισκέψεις πνευματικών ανθρώπων και κληρικών στα σχολεία; Έχει τη δυνατότητα ένας κληρικός να πάρει μέρος σε συζήτηση με μαθητές για θρησκευτικά, κοινωνικά ή άλλα θέματα, ειδικά όταν είναι προσκεκλημένος των ίδιων των μαθητών; Ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να απαντήσει».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

 

Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

ΘΕΜΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ-ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

 

Μετά τα πρόσφατα περιστατικά, που δημοσιεύτηκαν, σχετικά με την επίσκεψη του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κ. Γαβριήλ σε σχολεία της μητροπολιτικής περιφέρειάς του, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε το με αριθ. Πρωτ. Φ1/30545/Δ2/22-2-2016 έγγραφο με τίτλο «Άδεια εισόδου σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», με βάση το οποίο, κατόπιν καταγγελιών και δημοσιευμάτων σχετικά με επισκέψεις τρίτων στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπενθυμίζεται ποιες εγκύκλιοι ισχύουν σχετικά.

Παράλληλα, εστάλει άλλη εγκύκλιος στα σχολεία της χώρας προκειμένου να απαντήσουν σε ποια από αυτά έγιναν αντίστοιχες επισκέψεις κι αν ασκήθηκαν διδακτικά καθήκοντα από κληρικούς.

Τα ερωτήματα που υποβάλει το υπουργείο είναι τα εξής:

-Ο οικείος μητροπολίτης ενημέρωσε για την είσοδό του στο σχολείο;

-Υπήρχε συναίνεση από το Διευθυντή και το Σύλλογο Καθηγητών του σχολείου;

-Ο μητροπολίτης παραβρέθηκε στην ώρα μαθήματος των θρησκευτικών ή πραγματοποίησε ομιλία και διάλογο με τους μαθητές εκτός σχολικού προγράμματος;

Πρόσφατα δε, τέλη Φεβρουαρίου, απετράπη η είσοδος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου σε σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε προγραμματιστεί με σκοπό τη διεξαγωγή ομιλίας και διαλόγου με τους μαθητές για θέματα που απασχολούν τη νεολαία τη σύγχρονη εποχή.

Επειδή τα πρόσφατα γεγονότα δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις εισόδου κληρικού σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός αν, με την προϋπόθεση της προηγούμενης έγκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και της σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων:

  1. Επιτρέπεται η χορήγηση άδειας εισόδου σε κληρικό σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την παρακολούθηση μαθήματος, όπως το μάθημα των Θρησκευτικών
  2. Επιτρέπεται η χορήγηση άδειας εισόδου σε κληρικό σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό να παρασταθεί σε εκδήλωση που πραγματοποιείται εντός του σχολείου, ή να συμμετάσχει σε εκδήλωση εντός του σχολείου με πραγματοποίηση ομιλίας ή και διεξαγωγής διαλόγου με τους μαθητές για θρησκευτικά, κοινωνικά ή γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος θέματα

 

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2016

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης