Τι χρειάζεται η πόλη; Έναν δήμαρχο που αναζητά δικαιολογίες για την αδράνειά του σε όλους τους τομείς και περιμένει από άλλους να κάνουν τη δουλειά; Ή έναν δήμαρχο που επιδιώκει την αποτελεσματικότητα της δημοτικής διοίκησης, σε όλους τους τομείς, ανεξαρτήτως συνθηκών;
Το δίλημμα αναδείχθηκε ακόμα πιο έντονα στη συζήτηση που συμμετείχε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης για τη Web TV του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με τους ανθυποψηφίους του Γιάννη Μπουτάρη, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Γιάννη Δελή.
«Είναι σημαντικό να αποφασίσει ο πολίτης για το ποιος είναι ικανός να “τρέξει” την πόλη, την επόμενη των εκλογών, με δύο βασικά κριτήρια, το πόσο αξιόπιστος είναι και πόσο αποτελεσματικός είναι», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης. «Δηλαδή, κατά πόσον αυτά που λέει συμβαδίζουν μ` αυτά που κάνει και κατά πόσον μπορεί να κάνει τη δουλειά με οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς να ψάχνει δικαιολογίες, χωρίς να μεταθέτει ευθύνες. Να έχει συγκεκριμένο σχέδιο, να έχει χρονοδιάγραμμα και να μπορέσει να εμπνεύσει το έμψυχο δυναμικό του δήμου.»
Ο Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ότι καθαριότητα, κυκλοφοριακό, αποτελούν ούτως ή άλλως ζητήματα πρώτης γραμμής για μια δημοτική διοίκηση, επεκτάθηκε σε δύο κατηγορίες συμπολιτών μας, που θα αισθανθούν άμεσα την αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
«Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις για συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας: μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες σε κρίση, εργαζόμενες μητέρες, που σήμερα αισθάνονται αποκλεισμένες», υπογράμμισε περιγράφοντας ως άμεσο στόχο «τη δημιουργία βασικών υποδομών σε δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους, για να εξυπηρετούνται πρακτικές καθημερινές ανάγκες νέων γονέων».
Όσον αφορά την ανεργία, ο Σταύρος Καλαφάτης επεσήμανε πως «το ζήτημα είναι πως θα φέρουμε χρήμα στην πόλη» και πρόσθεσε ότι ο Δήμος, μπορεί αυτό να το καταφέρει «ενεργοποιώντας βασικές δομές σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι σε αχρησία, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε από τη μια πλευρά να ενισχύσει την αστική επιχειρηματικότητα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.»
Στο θέμα της ΕΥΑΘ, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Εντάξει», ξεκαθάρισε, ότι δεν υποστηρίζει την πώληση του δημόσιου αγαθού του νερού και των βασικών δικτύων και υποδομών της εταιρείας. «Είναι ένα άλλο θέμα όμως η παροχή των υπηρεσιών, πάντα με προϋπόθεση την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος του πολίτη, με επενδύσεις και καλύτερη ποιότητα νερού σε χαμηλό κόστος για τον πολίτη.»
Τέλος, ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε την πρόθεσή του να εισάγει σύγχρονες μεθόδους management στο Δήμο Θεσσαλονίκης με τακτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, με παρακολούθηση στόχων εβδομάδας και μήνα, από την πρώτη μέρα της νέας διοίκησης.
Αντίθετα, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, είδαμε ξανά τον κ. Μπουτάρη να θέτει ως “προγραμματικούς” στόχους …την ανάδειξη της ευθύνης των πολιτών για την καθαριότητα, και την αναμονή κονδυλίων για τραμ από την κυβέρνηση, ή να αναζητά δικαιολογίες για την απραξία της δημοτικής αρχής.