«Η Κυβέρνηση άλλαξε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και αναπτύσσει πρωτόγνωρη ταχύτητα. Περνούμε από την αύξηση στη μείωση των φόρων και των εισφορών, από την υπονόμευση στην προσέλκυση επενδύσεων, από τα capital controls στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, από τη γραφειοκρατία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Περνούμε, από την επαιτεία στη δημιουργία νέου πλούτου, από την αναξιοπιστία στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, από το ναρκοπέδιο της αβεβαιότητας σε ασφαλές έδαφος», τονίζει ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 στην εφημερίδα Finance & Markets Voice και στον Ανδρέα Μαραθιά.
Όπως εξηγεί ο κ. Καλαφάτης με αφορμή το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε μίλησε για μείωση του στόχου στον προϋπολογισμό του 2020. Και μην προσποιούνται πως δεν αντιλαμβάνονται τη συγκυρία που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, το ενδεχόμενο άτακτου Brexit, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση, πάντως, έθεσε το θέμα και σπεύδει στην προώθηση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής μας για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να κερδίσουμε το στοίχημα το ταχύτερο δυνατό».
Αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «επιβάλλεται να καταργηθεί η απλή αναλογική διότι οδηγεί σε ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας» ενώ για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «σηματοδοτεί την αφετηρία για την επιστροφή στο μέλλον».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Τι σηματοδοτεί η φετινή ΔΕΘ για την πορεία της χώρας;
Στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ όλοι οι Έλληνες, θα αισθανθούμε πως άρχισε κιόλας να φυσάει Βαρδάρης. Κι αυτό γιατί σηματοδοτεί την αφετηρία για την επιστροφή στο μέλλον. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας χαράσσουμε, ήδη, το τέλος του φαύλου κύκλου που μας πλήγωσε όλους και την αρχή μιας νέας περιόδου ανάκαμψης της οικονομίας και ανάτασης της κοινωνίας μας.
Η κυβέρνηση φαίνεται πάντως στο μέτωπο της οικονομίας να κινείται πάνω στις ράγες της κυβέρνησης Τσίπρα;
Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Περνούμε από την αύξηση στη μείωση των φόρων και των εισφορών, από την υπονόμευση στην προσέλκυση επενδύσεων, από τα capital controls στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, από τη γραφειοκρατία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Περνούμε, από την επαιτεία στη δημιουργία νέου πλούτου, από την αναξιοπιστία στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, από το ναρκοπέδιο της αβεβαιότητας σε ασφαλές έδαφος. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος καταγράφει διαδοχικά ρεκόρ και ξεπερνά τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Οι τράπεζες αποκτούν εύκολη πρόσβαση στις αγορές και οι καταθέσεις αυξάνονται. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας –όπως φάνηκε από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και επταετούς ομολόγου- κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση άλλαξε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και αναπτύσσει πρωτόγνωρη ταχύτητα.
Πότε θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς η αντιπολίτευση -ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ- πιέζουν για εδώ και τώρα διαπραγματεύσεις λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας;
Ξέραμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε θέμα πλεονασμάτων όταν ο Τσακαλώτος θα πετύχαινε ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον. Συγχαρητήρια, λοιπόν. Καλώς τους κι ας αργήσανε. Μην ξεχνούν όμως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε μίλησε για μείωση του στόχου στον προϋπολογισμό του 2020. Και μην προσποιούνται πως δεν αντιλαμβάνονται τη συγκυρία που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, το ενδεχόμενο άτακτου Brexit, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση, πάντως, έθεσε το θέμα και σπεύδει στην προώθηση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής μας για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να κερδίσουμε το στοίχημα το ταχύτερο δυνατό.
Το Μακεδονικό “έκλεισε” για τη ΝΔ και “ανοίγει” το ελληνοτουρκικό;
Έχουμε όπλα και θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αμβλύνουμε δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και να προωθήσουμε παντού στον κόσμο την μόνη ιστορική αλήθεια. Ότι η παρακαταθήκη της Μακεδονίας ήταν και είναι ελληνική. Σε ό,τι αφορά τη γειτονική Τουρκία, οι Έλληνες θέλουμε τη συνεργασία με τους γείτονές μας, αλλά με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα και δεν πρόκειται να αδρανήσουμε σε απόπειρες νέων τετελεσμένων. Δεν ξεχνούμε ότι το Κυπριακό -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία- είναι πρόβλημα κατοχής, που οξύνεται από το νέο Αττίλα στην κυπριακή ΑΟΖ. Και βέβαια δεν θα αφήσουμε μόνη της την Λευκωσία.
Γιατί πρέπει να καταργηθεί η απλή αναλογική; Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου εκλογικού νόμου;
Επιβάλλεται να καταργηθεί η απλή αναλογική διότι οδηγεί σε ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας. Γι’ αυτό ο νέος νόμος πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο αρχές; Την ενισχυμένη αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα.
Θεωρείτε το ΚΙΝΑΛ “σύμμαχο” της ΝΔ στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης;
Εφαρμογή, έστω και για μια φορά, της απλής αναλογικής, θα έχει κόστος για την Πατρίδα μας. Και αυτό μπορεί να αποτραπεί με πλατειά στήριξη ενός νέου εκλογικού συστήματος, ώστε να έχει άμεση εφαρμογή. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ υιοθετούμε παράλληλες αρχές, γιατί να μην συμπέσουμε και στις ίδιες ράγες; Για μας, πάντως, ισχύει και εδώ ό,τι έχουμε πει προεκλογικά. Όπως ισχύει και η δέσμευσή μας να δώσουμε στους Έλληνες ψηφοφόρους που μένουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους.
Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας του πολίτη εξαντλείται σε επιχειρήσεις-σκούπα στα Εξάρχεια;
Τα άβατα που υπήρχαν τελειώνουν και η απόπειρα να δημιουργηθούν περισσότερα σταματά. Αφήνουμε τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους και ξεκινούμε την ενίσχυσή τους με ανθρώπινο δυναμικό και υλικά μέσα. Για να τονώσουμε, ωστόσο, την ασφάλεια παντού στη χώρα, αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο, αλλάζουμε τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ευνοούν εγκληματίες και αναμορφώνουμε -αμέσως μετά την αντιπυρική περίοδο- τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Πως απαντάτε τέλος στην κριτική ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κινούνται με όρους επικοινωνιακούς έχοντας τη στήριξη των ΜΜΕ;
Η κυβέρνηση εργάζεται με όρους αποτελέσματος και όχι επικοινωνίας. Εκεί, άλλωστε, θα κριθεί και εκεί δίνει τις μάχες.