Καταλήψεις και αριστερόστροφος φασισμός

Είμαστε, όπως ήμασταν πάντα, σταθερά και ξεκάθαρα, εναντίον των καταλήψεων. Ιδίως, μάλιστα, εναντίον των καταλήψεων στα σχολεία. Δεν μπορεί, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι κλείνοντας τα σχολεία παραβιάζονται τα δικαιώματα των μαθητών που τα θέλουν ανοικτά. Και ότι αναστέλλοντας τη λειτουργία τους πλήττονται πρωτίστως όσοι προέρχονται από τις πιο φτωχές οικογένειες και δεν έχουν την πολυτέλεια των ιδιωτικών.

Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των μαθητών, όπως και όλων των πολιτών, να διαμαρτύρονται για κάθε ζήτημα που οι ίδιοι νομίζουν και να διαδηλώνουν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τις απόψεις τους. Πολύ περισσότερο όταν αφορούν τα εθνικά μας δίκαια, την ιστορία, τη Μακεδονία μας. Και βεβαίως όταν στρέφονται, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ενάντια στην επαίσχυντη και απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εμείς δεν πρόκειται ποτέ να κυρώσουμε.

Φαίνεται, πάντως, ότι τις καταλήψεις στα σχολεία έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αφενός οι εκτός δημοκρατικού τόξου ακροδεξιοί και αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτοι, η Χρυσή Αυγή κυρίως, φρόντισαν να εμφανιστούν σαν υποκινητές και προσπάθησαν να οικειοποιηθούν τον αγνό πατριωτισμό των μαθητών, που ούτε υποκινούμενοι είναι, ούτε συντάσσονται με τις θέσεις ναζιστικών μορφωμάτων. Και οι δεύτεροι, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, για να στήσουν θέατρο σύγκρουσης με την ακροδεξιά. Κατά τρόπο, όμως, που την ενισχύει και νομίζουν ότι μπορεί ταυτόχρονα να ενισχύσει και το κόμμα τους.

Από την πρώτη στιγμή, ακούγοντας για καταλήψεις, κορυφαίοι της κυβέρνησης έσπευσαν να μιλήσουν για «φασιστικές πρακτικές». Προφανώς γιατί ξέρουν καλύτερα. Γιατί είναι οι ίδιοι που τις δίδαξαν, δικαιολογώντας ακόμη και καταστροφές. Έφτασαν, όμως, στο σημείο να ισχυριστούν ότι οι μαθητές προβάλλουν «αιτήματα με σαφή ακροδεξιό και φασιστικό χαρακτήρα». Και αυτό συνιστά μείζονα πολιτική αθλιότητα. Διότι φασιστικό δεν είναι να μιλάς για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά να διαστρεβλώνεις και να απαγορεύεις τις απόψεις των άλλων. Τα είπε, όμως, όλα ο μεγάλος Μίκης Θοδωράκης στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας: «Η πιο επικίνδυνη μορφή φασισμού είναι η αριστερόστροφη».