«Κίνδυνος διακοπής της πρόσβασης σε ιδιώτες παρόχους υγείας για χιλιάδες ασφαλισμένους!»

 «Εκτός οικονομικής …εμβέλειας χιλιάδων ασφαλισμένων του ΕΟΠΠΥ απειλεί να θέσει έναν μεγάλο αριθμό ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας η Διοίκηση του οργανισμού, που δεν μεριμνά για την έγκαιρη υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, πριν τις 30 Ιουνίου που λήγουν οι ισχύουσες. Δημιουργούνται έτσι de facto συνθήκες …κατάργησης του δικαιώματος της επιλογής στην Υγεία μεγάλο μέρος της κοινωνίας.»

Αυτό καταγγέλλει ο Βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας στη Βουλή, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «η ολιγωρία της Διοίκησης του ΕΟΠΠΥ αποτελεί κατ’ουσίαν απαράδεκτη άρνηση αποδοχής της προσφοράς εργασίας από μέρους των νέων ιατρών, τους οποίους είτε τους καταδικάζει στην υποαπασχόληση και στην ανεργία, είτε τους ωθεί στη μετανάστευση».

Επιπλέον, την ώρα που διακυβέβεται η δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΠΥ σε ένα πλήθος ιδιωτών παρόχων υγείας, «ο χρόνος κυλά και εις βάρος των δημόσιων δομών υγείας, τις ανεπάρκειες των οποίων καλούνται να καλύψουν οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας».

Ο κ. Καλαφάτης καταλήγει: «Εν γνώσει της η Διοίκηση του Φορέα θέτει εν αμφιβόλω  την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, την εύρυθμη λειτουργία δημόσιου συστήματος υγείας και την αξιοπρεπή επαγγελματική πορεία του ιατρικού κλάδου.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

6315/21-6-2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Αβέβαιη η σύναψη νέων συμβάσεις των ιδιωτών παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ

Εξανεμίζονται και τα τελευταία χρονικά περιθώρια της διαπραγμάτευσης που είναι ακόμη σε εξέλιξη μεταξύ των ιδιωτικών παρόχων υγείας και του ΕΟΠΠΥ, χωρίς η Διοίκηση του Οργανισμού να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι μεταξύ τους συμβάσεις να υπογραφούν έγκαιρα, πρίν την 30/6 που λήγουν οι ισχύουσες συμβάσεις.

Συνάμα, η καθυστέρηση των πληρωμών τους  ακόμη και για επιπλέον υπηρεσίες ποιοτικού ελέγχου που έχουν διενεργήσει οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων τους, επιτείνει το κλίμα δυσαρέσκειας και εντείνει την ήδη δικαιολογημένη ανησυχία τους.

Η ολιγωρία της Διοίκησης του ΕΟΠΠΥ αποτελεί κατ’ουσίαν απαράδεκτη άρνηση αποδοχής της προσφοράς εργασίας από μέρους των νέων ιατρών, τους οποίους είτε τους καταδικάζει στην υποαπασχόληση και στην ανεργία, είτε τους ωθεί στη μετανάστευση.

Ο χρόνος κυλά όμως και εις βάρος των δημόσιων δομών υγείας, τις ανεπάρκειες των οποίων καλούνται να καλύψουν οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας. Εν γνώσει της η Διοίκηση του Φορέα θέτει εν αμφιβόλω  την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, την εύρυθμη λειτουργία δημόσιου συστήματος υγείας και την αξιοπρεπή επαγγελματική πορεία του ιατρικού κλάδου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία σύναψης και υπογραφής των νέων συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και ιδιωτικών παρόχων υγείας;

                                                                                 Αθήνα 21 Ιουνίου 2016

                                                                                    Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                                    Σταύρος Καλαφάτης