«Πόσο ανάλγητη θα αποδειχτεί τελικά η Αριστερά;»

«Διανοείται η κυβέρνηση να εξωθήσει Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρία σε αναστολή λειτουργίας; Πόσο ανάλγητη θα αποδειχτεί τελικά αυτή η Αριστερά;»

Τα παραπάνω τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας που διατρέχουν πολλά δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλήσης Παιδιών – Ατόμων Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) λόγω της κυβερνητικής  πρόθεσης να μειώσει κατά 5% τα ποσά voucher των ΚΔΑΠ και κατά 10% τα ποσά voucher των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στερώντας αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία τους και να μην ανανεώσει συμβάσεις του προσωπικού στις κοινωνικές αυτές δομές που επιτελούν σπουδαίο κοινωφελές έργο.

«Σε μία τέτοια δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά περίσταση για την χώρα μας, μια τέτοια ενέργεια εκ προοιμίου πρέπει να εκλαμβάνεται ως πράξη κοινωνικής αναλγησίας», επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των ΟΤΑ.

Ο ίδιος προσθέτει: «Στα 471 δημοτικά ΚΔΑΠ απασχολούνται 17.888 παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών με σκοπό τη δημιουργική τους απασχόληση εκτός σχολικού ωραρίου ενώ στα 67 δημοτικά ΚΔΑΠ-ΜΕΑ απσχολούνται 1.259 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες με στόχο τη δημιουργική τους απασχόληση αλλά και την κοινωνική τους ένταξη, την στήριξη των οικογενειών τους και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Η κυβέρνηση, στερεί αδικαιολόγητα τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των εργαζομένων να καταθέσουν και να αναπτύξουν το σύνολο των δικών τους προτάσεων, αφού περαιτέρω μείωση στα ποσά των vousher θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο πολλών μικρών δομών πανελλαδικά. Η δε ανανέωση των συμβάσεων στελεχών που εργάζονται επί 15ετία και –πέρα από την εμπερία τους – έχουν  δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς, ειδικά με τα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 6373/23.6.2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης

Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Απειλή κλεισίματος των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλήσης Παιδιών – Ατόμων Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) αποτελούν Κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ με σημαντικό και πλούσιο έργο, ιδίως τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η ανάπτυξη του θεσμού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και η συνεχής αύξηση των κοινωνικών αυτών δομών σε όλη την ελληνική επικράτεια, αποδεικνύει πως επιτελεί σπουδαίο κοινωφελές έργο και οι κοινωνικές ανάγκες διακρώς αυξάνονται, καθιστώντας την ύπαρξη και την απρόσκοπτη λειτουργία τους επιβεβλημένη.

Στα 471 δημοτικά ΚΔΑΠ απασχολούνται 17.888 παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών με σκοπό τη δημιουργική τους απασχόληση εκτός σχολικού ωραρίου ενώ στα 67 δημοτικά ΚΔΑΠ-ΜΕΑ απσχολούνται 1.259 παιδιά, έφηβοι και ενήλλικες με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες με στόχο τη δημιουργική τους απασχόληση αλλά και την κοινωνική τους ένταξη, την στήριξη των οικογενειών τους και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Στα προβλήματα χρηματοδότησης, κάλυψης των πάγιων υποχρεώσεών τους, καθυστέρησης πληρωμών των εκατοντάδων εργαζόμενων, προστίθενται νέα και εξίσου οξύτατα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που εκπροσωπεί 1.000 εργαζόμενους στις 538 δημοτικές δομές αυτών.

 Η κυβέρνηση, στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί για την παρουσίαση του νέου τρόπου εφαρμογής του Προγράμματος Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής, στέρησε αδικαιολόγητα τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των εργαζομένων να καταθέσουν και να αναπτύξουν το σύνολο των δικών τους προτάσεων και ειδικότερα για δύο πολύ σοβαρά θέματα:

  • την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 5% τα ποσά voucher των ΚΔΑΠ και κατά 10% τα ποσά voucher των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
  • την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού στις δομές

Η περαιτέρω μείωση στα ποσά των vousher θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο πολλών μικρών δομών πανελλαδικά, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας από τις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει. Σε μία τέτοια δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά περίσταση για την χώρα μας, μια τέτοια ενέργεια εκ προοιμίου πρέπει να εκλαμβάνεται ως πράξη κοινωνικής αναλγησίας.

Η εξασφάλιση ανανέωσης των συμβάσεων για τους εργαζόμενους στις δομές, δηλαδή η συνέχιση της απασχόλησης  στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στελεχών που εργάζονται επί 15ετίας, που έχουν  πλούσια εμπειρία, επιστημονική κατάρτιση και έχουν δημιουργήσει ειδικά με τα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ισχυρούς δεσμούς – παράγοντα ισχυρό για την επίτευξη των στόχων το προγράμματος – πρέπει από μέρους της κυβέρνησης να θεωρείται δεδομένη.

Κατόπιν των ανωτέρω.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε το ζήτημα της μείωσης στα ποσά των voucher, ιδίως για τις μικρές δομές που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας τους;
  1. Προτίθεστε να δεσμευτείτε ως προς την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στις δομές, όπως όλες οι προηγηθείσες ΚΥΑ εφάρμοζαν, με γνώμονα τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών από τα υφιστάμενα στελέχη με εργασιακή εμπειρία, επιστημονική κατάρτιση και σχέσεις εμπιστοσύνης & οικοειότητας με τα παιδιά που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ;