Κοινή Δήλωση Συντονιστή ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας Στάυρου Καλαφάτη και Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη

Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εξασφαλίσει την παράταση απορρόφησης των πόρων του χρηματοδοτικού πλαισίου 2007 -2013 (ΕΣΠΑ) μέχρι το τέλος του 2016 κι ενόψει του κινδύνου να χάσει η Ελλάδα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα, ο συντονιστής ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης και η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Στην πολύ κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 3 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί η διαδικασία έγκρισης της τροποποίησης του Κανονισμού 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος ρυθμίζει την Πολιτική Συνοχής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Ταυτόχρονα θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για την Ελλάδα που περιλαμβάνει τα εξής:

1. Σε ό,τι αφορά την προγραμματική περίοδο που κλείνει, το ΕΣΠΑ 2007-2013, η Κομισιόν προτείνει την αύξηση της κοινοτικής συνδρομής στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καλύπτοντας το 100% των εγκεκριμένων επενδύσεων στην Ελλάδα με επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα συμβάλει θετικά στην επιτάχυνση ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων επενδύσεων και θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας πόρων ύψους έως και δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

2. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, το ΕΣΠΑ 2014-2020, η Κομισιόν προτείνει να αυξηθεί το ύψος της προχρηματοδότησης όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Ελλάδος κατά 7%, ώστε να διατεθούν άμεσα πόροι ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα οδηγείται σε εκλογές και η προώθηση της ενίσχυσης της κοινοτικής χρηματοδότησης έχει αφεθεί τον «αυτόματο πιλότο».

Η ΝΔ έχει επισημάνει τη σπουδαιότητα του ζητήματος με παρεμβάσεις της τόσο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και στην Ευρωβουλή. Και θα συμβάλει αποφασιστικά με όλες τις δυνάμεις της ώστε η χώρα μας να κερδίσει ένα στοίχημα για το οποίο η απερχόμενη κυβέρνηση δείχνει πρωτοφανή αδιαφορία».