Κυβερνητική «αναιμία» στις ευθύνες έναντι αιμοδοτών και ασθενών!

Θεσσαλονίκη 2 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυβερνητική «αναιμία» στις ευθύνες έναντι αιμοδοτών και ασθενών!

«Όταν χρειάζεται να ενισχύσουμε την διάθεση προσφοράς αίματος για να καλύψουμε τις μεγάλες ελλείψεις αίματος που έχουμε ως χώρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και χρονίως πασχόντων, δεν νοείται να εγκαταλείπονται οι μονάδες αιμοδοσίας σε ένα πέλαγος υλικοτεχνικών προβλημάτων, που αποθαρρύνουν τους αιμοδότες και εντείνουν τις δυσκολίες των ασθενών. Δυστυχώς, σε ένα ακόμα θέμα, αποδεικνύεται η “αναιμία” της κυβέρνησης ακόμα και σε στοιχειώδεις ευθύνες, έναντι της κοινωνίας.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στις υπηρεσίες αιμοδοσίας ανά την επικράτεια, σύμφωνα με έκθεση του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σ` αυτήν επισημαίνεται πως το ανθρώπινο σφάλμα ως βασική αιτία των προβλημάτων άλλων ετών  έχει δώσει τη θέση του στις βλάβες του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ενώ το 2016 καταγράφηκαν 765 περιστατικά που συνδέονται με τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή αίματος και συστατικών του, εκ των οποίων το 37% ήταν σοβαρά. Τα περισσότερα από αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα όπως καλούνται σχετικά, συνέβησαν εξαιτίας αποδίδονται στην κακή ποιότητα υλικού, ή σε προβλήματα που υπήρξαν στις διαδικασίες ελέγχου και επεξεργασίας.

Ο κ. Καλαφάτης ζητά από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, να παραθέσει σχέδιο και συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της προβληματικής κατάστασης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΠ.ΠΡ.: 5574/2-5-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στις υπηρεσίες αιμοδοσίας»

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η τελευταία έκθεση Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης (ΣΚΑΕ) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τα ποικίλα προβλήματα που καταγράφηκαν κατά τις διαδικασίες μετάγγισης και αιμοδοσίας το 2016.

Ως αιτία των πολλών ανεπιθύμητων συμβάντων και αντιδράσεων σχετικών με τη μετάγγιση ή την αιμοδοσία θεωρείται το προβληματικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά και το έλλειμμα μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών που επιφορτίζονται αυτό το δύσκολο έργο.  Σημειώνεται μάλιστα πως το ανθρώπινο σφάλμα ως βασική αιτία των προβλημάτων άλλων ετών  έχει δώσει τη θέση του στις βλάβες του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Το 2016 καταγράφηκαν 765 περιστατικά που συνδέονται με τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή αίματος και συστατικών του, εκ των οποίων το 37% ήταν σοβαρά. Τα περισσότερα από αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα όπως καλούνται σχετικά, συνέβησαν εξαιτίας κακής ποιότητας υλικού και προβλημάτων που υπήρξαν στις διαδικασίες ελέγχου και επεξεργασίας. Αυξημένα επίσης εμφανίζονται και τα περιστατικά που καταγράφονται στις διαδικασίες μετάγγισης αίματος.

Δεδομένου ότι, διαχρονικά το εθνικό σύστημα υγείας μαστίζεται από την έλλειψη επαρκών αποθεμάτων αίματος και κοινωνικά δεν έχει αναπτυχθεί δυστυχώς δυναμικό κίνημα υπέρ της προσφοράς αίματος, τα αυξανόμενα συμβάντα και οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις που καταγράφονται το 2016, δημιουργούν ένα ακόμη πιο προβληματικό πλαίσιο για την ικανοποίηση των ζωτικών αναγκών που έχουν πολλοί συνάνθρωποί μας καθημερινά.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις υφιστάμενες μονάδες αιμοδοσίας προς ασθενείς και αιμοδότες;

Έχετε εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της προβληματικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί;