Κυβερνητικό «κούρεμα» στις δαπάνες σχολικής στέγης στην Κ.Μακεδονία!

Την ανάγκη άμεσης επανεξέτασης και αναπροσαρμογής των προγραμματισμένων δαπανών για την σχολική στέγη στην Κεντρική Μακεδονία με βάση τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν, επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, επικαλούμενος στοιχεία που παραθέτει στην αλληλογραφία της με τις αρμόδιες αρχές η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τα προβλήματα, οι ελλείψεις και οι ανάγκες, ιδίως στις αστικές περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, διογκώνονται επικίνδυνα, υπονομεύοντας την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και κατ’επέκταση, την εφαρμογή οποιασδήποτε εκπαιδευτικής πολιτικής», τονίζει σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Κι όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να εντοπίζει και να περικόπτει σπατάλες, “κουρεύει” ζωτικές δαπάνες για τη σχολική στέγη! Προέβλεψε για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο δραστικά μειωμένους πόρους σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο και αντιστρόφως ανάλογους με τις μεγάλες ανάγκες των Δήμων στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν και διατηρήσουν ασφαλείς και λειτουργικές τις σχολικές υποδομές. Είναι ανεπίτρεπτο, στην ανάγκη των μαθητών για κατάλληλο σχολικό περιβάλλον και των στερούμενων γονιών για ουσιαστική ανταπόδοση τουλάχιστον προς τα παιδιά τους, των εξαντλητικών φόρων που τους επιβάλλονται, η κυβέρνηση να απαντά για μια ακόμα φορά με σπασμωδικούς πειραματισμούς χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, καταφεύγοντας σε ψαλίδισμα ζωτικών δαπανών με προκρούστεια λογική.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
1149/14/11/2016
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. Εσωτερικών
2. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
3. Οικονομίας και Ανάπτυξης
4. οικονομικων

ΘΕΜΑ: ‘’Σχολική Στέγη’’

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον των υλικοτεχνικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 1205/18/ΛΠ – 01-11-2016 επιστολή του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ και Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου προς τις αρμόδιες αρχές, καταγράφοντας και επισημαίνοντας τα προβλήματα της σχολικής στέγης στην ευρύτερη περιοχή.

Το ζήτημα της σχολικής στέγης, δηλαδή η δημιουργία κατάλληλων υποδομών, η διαχείριση και η αναβάθμιση των υφιστάμενων, η φύλαξη, ο ευπρεπισμός και η συντήρησή τους, συνθέτουν την πολυδιάστατη κορυφαία αρμοδιότητα που έχει ανατεθεί στους Δήμους. Η λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων αποτελεί βασικό μέλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσφέροντας διαχρονικά στην υπόθεση της Παιδείας τεράστιο έργο.

Η τρέχουσα προγραμματική περίοδος (2014-2020) προβλέπει διάθεση δραστικά μειωμένων πόρων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο και αντιστρόφως ανάλογα με τις υπαρκτές και μεγάλες ανάγκες των Δήμων να συνεχίζουν απρόσκοπτα να επιτελούν τη δύσκολη αποστολή που τους έχει εμπιστευτεί η Πολιτεία.

Τα προβλήματα, οι αρρυθμίες, οι ελλείψεις και οι ανάγκες, ιδίως στις αστικές περιοχές όπου και παρατηρείται μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, διογκώνονται επικίνδυνα, θέτουν εν αμφιβόλω την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και κατ’επέκτασιν υπονομεύουν την εφαρμογή οιασδήποτε εκπαιδευτικής πολιτικής.

Η άμεση κρατική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης και της αναπροσαρμογής του προγραμματικού σχεδίου δαπανών για την σχολική στέγη με βάση τις τεράστιες ανάγκες της, πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη και να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται εν γένει στον χώρο της εκπαίδευσης άλλωστε, διακρίνεται από αποσπασματικές ενέργειες, σπασμωδικές κινήσεις, πειραματισμούς και ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, με φόντο το ψαλίδισμα των ζωτικών της δαπανών με προκρούστεια λογική.

Οι αίθουσες διδασκαλίας, οι υποδομές που χρησιμοποιούν οι μαθήτριες και μαθητές μας καθημερινά, το σχολικό περιβάλλον στην ολότητά του, αποτελούν πεδίο πραγμάτωσης της ελπίδας και επαλήθευσης των προσδοκιών των νέων ανθρώπων που προετοιμάζονται να εισέλθουν δυναμικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι και των γονέων τους που στερούνται τα πάντα και συνεισφέρουν ως πολίτες φορολογικά για αυτό.

Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει και να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει για να εγγυηθεί τη συνέχιση της λειτουργικής προσφοράς των σχολικών υποδομών που επιμελούνται με κόπο οι Δήμοι, να άρει κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο και να αποδείξει πως έχει την πολιτική βούληση να επιλύσει το πρόβλημα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε από μηδενική βάση τον προγραμματισμό δαπανών για την σχολική στέγη και να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλήρους αδυναμίας των Δήμων στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας να ανταποκριθούν στο έργο που έχουν να επιτελέσουν;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης